maandag 17 april 2017

Koken uit de voorraad: rijstnoedels met zalm

Sinds mijn 25-euro-per-week-project, ben ik begonnen met koken uit de voorraad.
Producten over datum of producten die maar niet op komen, gebruik ik voor een lekkere maaltijd.
Ik had een half pak rijstnoedels staan. Meestal gebruik ik gewone noedels, maar ik had een keer, lang geleden (roerbak) rijstnoedels gekocht.  Hoog tijd om die te verwerken! Verder was er een boemboe (rode curry), dit is een pakje met kruidenpasta. Dochter en schoonzoon waren niet heel tevreden met deze eigen merk soort, dus ook die bleef staan. Verder lagen er in de groentelade van mijn koelkast nog een heleboel groenten waar ik nodig iets mee moest doen! Die groenten had ik goedkoop gekocht in een aanbieding, maar eindeloos houdbaar zijn groenten niet. Overigens ben ik zeer tevreden over mijn nieuwe koelkast. Groenten blijven veel langer goed!
Hoe bewaar ik groenten? De groenten uit onderstaand lijstje bewaarde ik zo in de koelkast:
Bloemkool - roosjes afsnijden - de rest bewaren in een plastic zak in de koelkast
Bospeen - groen verwijderen en de wortels bewaren in een schone zak
Chinese kool - niet aansnijden, maar steeds de buitenste bladeren gebruiken en de rest van de struik terug doen in de zak.
Prei - mooie preien uitzoeken, zonder lelijke bladeren. Bewaren in een plastic zak.
Ui en knoflook - bewaar ik koel en donker, maar niet in de koelkast.

Afgelopen zaterdag maakte ik het volgende gerecht:
Rijstnoedels met zalm

Gebruikt:
Boemboe rode curry - 2 maanden over datum
Rijstnoedels voor 2 personen
olie om in te bakken
Rest bloemkool, ongeveer 1/3 kool, gekocht begin maart
Chinese kool, zes bladeren, gekocht eind maart
Bospeen, gekocht eind maart, ik gebruikte drie wortels
Prei, 2 stuks, gekocht eind maart
1 grote ui, of 2 middelgrote uien
Knoflook, 3 tenen
Zalm uit de diepvries, 2 porties
Hete kerrie (voorraad)
Blik kokosmelk, 400 ml. (voorraad)

Roerbak de fijngesneden bloemkool, bospeen, ui, knoflook en prei.
Bak de ontdooide zalm in een andere pan en snijd in stukjes.
Voeg aan de groenten de boemboe en de kerrie toe.
Voeg dan de in stukjes gesneden Chinese kool toe.
Voeg aan het groentemengsel een blikje kokosmelk toe + dezelfde hoeveelheid water. Laat aan de kook komen, kook 10 minuten en kook de rijstnoedels op het laatst nog 2 minuten mee.
Meng er dan de zalmstukjes er door heen.

Het smaakte voortreffelijk en het is voor mij voldoende voor ruim 3 dagen.

12 opmerkingen:

  1. Het klinkt erg lekker zuinigaan! Wat blijven groenten bizar lang goed in sommige (moderne) koelkasten trouwens. Hier verbaas ik me er regelmatig over hoe lang ik groenten kan bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zuinigaan, het gerecht klinkt erg lekker, ook al zou ik de zalm door kip vervangen. Met betrekking tot bewaren en opwarmen voor de volgende dagen. Hoe doe je dat? Ik heb hier veel geprobeerd, maar ik vind het toch altijd minder lekker dan vers. Bewaar je de groenten /saus en noedels apart ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, voor mij is het een eenpansgerecht.
      Het klopt dat het eten er bij opwarmen minder goed uitziet. De groenten verliezen een beetje hun kleur. Om het eten bij opwarmen wat "op te frissen" voeg ik vaak wat rauwe pittige groenten toe, zoals gesnipperde radijs en gesnipperde bosui of stukjes rode paprika. Dat zorgt voor méér kleur en meer pit.

      Verwijderen
    2. Ik had geen kip in de voorraad, alleen 1 hamburger, 4 lamsworstjes, vissticks en zalm in de vriezer, + een rookworst en blikjes tonijn in de voorraad.
      Lamsworstjes in stukjes had ook gekund, maar ik koos voor diepvries zalm.
      Ik at eerder noedels met zalm en ik vind het een lekkere combinatie.

      Verwijderen
  3. Klinkt goed. Mijn voorraad is niet zo groot dat ik er echt zomaar iets uit kan koken. Mijn voorraad bestaat voornamelijk uit ingredienten die ik inkoop voor mijn weekmenu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geïnspireerd door deze challenge, eet ik nu ook mijn voorraadkast leeg.
    Ik ben nu aangekomen bij een pakje Biologische Polenta, vervaldatum 10-11-12!!
    Het staat niet voor niets zolang al in mijn kast, ik heb geen idee van een lekker recept. Iemand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, polenta heb ik ook nog! Het recept dat ik altijd gebruikte staat hier: https://zuinigaan.blogspot.nl/2013/07/peperdure-aardappels.html
      Ook de polenta ga ik binnenkort op maken!

      Verwijderen
  5. Scheelt dat dan echt als je alles in plastic verpakt? Ik bewaar alles in de groentelade maar niks in plastic en blijft weken goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is dat met die polenta? Staat ook bij mij in de voorraad, met de bedoeling om die tot een dikke pap te koken, af te laten koelen en vervolgens in punten te snijden en te bakken. Mijn pak is vast over datum. Maar ik ga het uitproberen. In plaats van aardappels, met een royale bak gemengde sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je kan inderdaad de groenten heel lang bewaren maar de vraag is dan wel of er nog zo veel vitaminen blijven inzitten als bij verse groenten. Als je vers zo lang bewaart dan kun je even goed diepvries kopen, dat kun je portioneren zoals je wilt. Voor de rest, chapeau, ik doe het je niet na. Trouwens in België lijkt het me niet haalbaar; hier liggen de voedselprijzen toch wel een pak hoger dan in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad België is duurder,maar uit ondervinding en veel prijsvergelijking kwam ik uit bij Colruyt. Ja zelfs goedkoper dan Aldi en Lidl. Ik woon tegen de grens en heb een bonuskaart van AH. Die hebben veel goede acties. Wat ik ook elke maand doe is een week koken uit de voorraad kast. Hier lukt dit steeds goed. Ook maken wij elke week een weekmenu. De kinderen vinden dat leuk. Als ze uit school komen heb je ook niet steeds de vraag wat we eten. De menu hangt uit. Wij besparen vooral op vlees omdat wij elk jaar kunnen meedoen aan " de slacht" van een koe.

      Verwijderen
  8. Van schaarste word ik ook altijd creatief :-). Lekker hoor. En super goed om op deze manier lekker je voorraad eens op te maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.