woensdag 19 april 2017

Samenwerken?

In de laatste week van maart ontving ik een mailtje van een medewerkster van een energiebedrijf. Het voorstel was om te gaan samenwerken. Zij wilde namens het bedrijf blogs aanleveren over besparen op energie: "zodat jullie de website kunt verrijken met nieuwe informatie/content."

Geen woord over financiële vergoeding voor deze reclame voor hun bedrijf.
De deal was dus: zij leveren informatie, met linken naar hun bedrijf en mijn website wordt "verrijkt" met nieuwe informatie.
Ik krijg wel vaker dergelijke voorstellen en altijd word ik aangesproken met jullie. Alsof er een heel team achter weblog Zuinigaan zit! Misschien moet ik het zien als een compliment, dat ik in mijn eentje dagelijks een stukje schrijf?
Ik moet zeggen, het is voor het bedrijf een geweldig verdienmodel: naïeve webloggers die zorgen voor gratis reclame. Je hebt alleen een tekstschrijver nodig die namens het bedrijf mooie stukjes schrijft. 
Het aanbod om informatie te krijgen en daarvoor gratis reclame te leveren ging mij wel wat ver en ik heb als volgt gereageerd:
"Bedankt voor je mail!
Ik ben benieuwd naar je aanbod. Je schrijft niets over het financiële aspect. Wat levert het plaatsen van een blog mij financieel op?
Ik ga zeker niet gratis reclame voor (jouw bedrijf) maken. Als ik een aantrekkelijk aanbod krijg, dan ben ik bereid daar over na te denken.
Mijn weblog wordt goed bezocht, ik heb op dit moment ongeveer 160.000 pageviews per maand, dat is gemiddeld ruim 5300 per dag en dus bijna 2 miljoen per jaar."

Zou ik het gaan doen, als ik een lucratief aanbod krijg? Ze moeten met leuke bedragen over de brug komen, en dan wil ik zo nu en dan best een advertorial plaatsen. Ik heb geen ervaring met advertorials, misschien vind ik het wel helemaal niets, stukjes van een ander op mijn eigen blog.

En dan vraag je je misschien af, met welk bedrag per blog was je akkoord gegaan? Ja, dat is juist het moeilijke, wat is dan een goed bedrag? Een energiebedrijf geeft mij zo maar 250 euro overstapbonus om bij hen 500 m3 gas en 1200 kWh stroom (mijn jaarverbruik) af te nemen. Was 500 euro per blog een goed bedrag geweest?

Mijn reactie is inmiddels bijna 3 weken geleden verzonden en ik heb er nooit meer wat van gehoord! Dus ik heb niet hoeven beslissen of ik wel of niet met dit bedrijf in zee ga.
Misschien doen ze die samenwerking met iemand anders en vinden we binnenkort stukjes met energietips en adviezen op een ander blog!

19 opmerkingen:

 1. Niet op mijn blog in ieder geval.. 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stuurde een mail met een hoger bedrag dan een normaal tarief. Niets meer op gehoord. Ongehoord dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze hebben mij ook benaderd. Nee terug gemaild. Ik accepteer geen verzoeken voor promotie artikelen. Wil onafhankelijk blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was vooral nieuwsgierig naar wat hun aanbod zou zijn geweest.

   Verwijderen
 4. Goed zo Zuinigaan, Hypotheekweg en Opnieuw Beginnen!Het laat jullie integriteit zien..
  Ik kan me voorstellen dat de verleiding op de loer ligt, maar ik vind het heel goed dat er weerstand wordt geboden tegen deze vorm van marketing.
  Door mee te werken kom je op den duur steeds verder van jezelf af te staan (lijkt me) en daar ga je je niet prettig bij voelen. Daarnaast vraag ik me af of het aanprijzen van zo'n product wel zo geloofwaardig overkomt..ik denk het niet.
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iedereen die een bedrijf of zelfs maar een stichting vertegenwoordigt spreekt over zichzelf of wordt aangesproken in de meervoud vorm. Ik moest er ook aan wennen. Gisteren hoorde ik nog van een vertegenwoordiger van een stichting waar ik vrijwilligerswerk voor doe 'dat wij altijd zeggen dat je maar 5 seconden teleurgesteld mag zijn'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch krijg ik best veel reclame te zien als ik jouw blog aanklik. Nu van mac..donald.s, opu.s, ad en sten..den. Bij verschillende andere blogs (o.a. Min of Meer, Weg naar Zelfvoorziening) komt er geen reclame voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad al sinds bijna 2 jaar AdSense reclame op mijn blog, maar die reclame staat los van de tekst. In teksten verwerk ik geen reclame en word ik niet gesponsord.
   AdSense sluit aan bij jouw internetgedrag.

   Verwijderen
  2. Bij Weg naar Zelfvoorziening zie ik wel 4 reclameblokjes voorbij komen. Drie maal rechts en 1x helemaal onderaan.

   Verwijderen
 7. Hoe meer reclame op een blog hoe minder leuk ik het ga vinden. Er zijn bloggers bij waarvan ik me bij elk stukje afvraag welke link naar welk product en welke site ze nu er weer bij gaan zetten. Er wordt dan ook nooit meer verteld dat het om een advertorial gaat aan het begin. Ik wordt er helemaal flauw van soms in welke bochten ze zich wringen om er een adverteerder bij kunnen slepen. Een doelredeneringsblog noem ik dat. Als dat teveel wordt haak ik af. Als ik reclame wil zien lees ik wel een folder...
  Zo'n reclameblokje naast de tekst stoort me niet, dat negeer ik gewoon...niet leuk voor jou, maar ja. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een beetje een eenzijdige samenwerking zo te horen :-)
  Best jammer dat ze niet om je mail ingingen, want het had hier best gepast op je blog. Volgende keer zelf een tarief noemen (te vergelijken met de kosten voor bijvoorbeeld landelijke krant). En van daaruit verder zien.

  Als ik advertenties op een blog zie waar ik graag lees, dan klik ik altijd even op die advertentie, zodat de blogger (jij in die geval) weer een paar cent van adsense verdient. Dat is dan het minste wat ik terug kan doen, denk ik dan, voor al die interessante stukjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor de lieve complimenten! En dank voor het klikken op de advertenties!

   Verwijderen
 9. Herkenbaar! Met inmiddels aardig wat bezoekers per dag begin ik ook interessant te worden voor anderen. Ik moet er nog aan wennen en heb mezelf tot de zomervakantie bedenktijd gegeven.

  Ik ben begonnen om andere te inspireren, niet om geld te verdienen.

  Van Google krijg ik steeds een melding dat ik met AdSense moet beginnen. Zelf heb ik moeite met al die reclame en om die reden een Adblocker. Op dit moment om die reden dus nog niet overstag alhoewel ik van andere bloggers begrijp dat het best lucratief voor weinig moeite is...

  Nougoed, wie weet wat de toekomst brengt :)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er zelf ook heel lang over getwijfeld of ik zou starten met AdSense, juist omdat ik mensen niet wil aanzetten tot overconsumptie.
   Ik had AdSense al heel lang aangevraagd en ik hoefde alleen maar iets aan te vinken (advertenties op blog weergeven ja/nee) op mijn blog, toch heb ik wel 1,5 jaar gewacht.
   Nu is het zo dat je, als je een hekel hebt aan advertenties, ook gewoon een adblocker kunt installeren. Dat gegeven trok mij over de streep.

   Verwijderen
  2. Ja, dat zeggen meer mensen mij... Misschien toch maar een keer doen... Van de week een keer meer dan 20.000 bezoekers op 1 dag, nog een paar zulke dagen en ik kan een week eten van m'n Adsense-opbrengst :P...

   Verwijderen
 10. Ik vind grote tekst advertenties niet leuk ok te lezen. Als je er zelf een behoorlijk bedrag voor krijgt dan misschien wel. Ik zou het zelf op google adsense houden. Een tip misschien voor adsense, ik zie namelijk 4 advertenties, soms krijg je meer (geld) opbrengst met 3 of 2 advertenties op je blog
  . Ik heb bijvoorbeeld maximaal 3 adsense er op staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oja, op sommige blogs kun je duidelijk zien dat het (aangepaste) stukjes van bedrijven zijn.
  Ook verdenk ik dat onderzoekbureaus zaken doen met weblogs, want te vaak zie ik een te gelikt stukje op een weblog en dan eindigt het met vragen naar meningen, tips of ervaringen. Tja, die verzamelt zo'n onderzoekbureau graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. fijn dat je onafhankelijk blijft. Maar eigenlijk vind ik het niet verkeerd als iemand probeert te verdienen met bloggen. je meot toch ergens je geld vandaan plukken. Als je het er maar wel duidelijk bijzet, en niet ergens onderaan. In elk geval: ik verdien geen cent met mijn blog, en op de gratis wordpress kan ook geen adsense, dus die grijpstuiver heb ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zijn flink wat (beauty)bloggers die hun boterham verdienen met advertorials en advertenties...dus ik zou het beslist niet gratis gaan doen ;)
  Maar mochten ze met een goed aanbod komen, kun je het altijd overwegen. Bij advertorials vind ik het vooral afhangen van de schrijfkunsten van de blogger of ik het toch de moeite waard vind om te lezen. En zelf lees ik een advertorial dan weer vaker dan dat ik naar advertenties op de site ga loeren..
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.