Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 2 april 2017

Vier nieuwe banden!

Het is al weer lang geleden dat ik mijn fiets gekocht heb, dat was in juni 2014 en al die tijd had ik op dezelfde banden gefietst. Dat was een flinke periode!
Nou ja, niet helemaal dezelfde banden, want alleen de voorband was nog dezelfde als toen ik de fiets kocht. De achterband was al na vier maanden aan gort en die is toen binnen de garantie vervangen.
Daarna heb ik met de banden geen problemen meer gehad.
Zo langzamerhand zat er weinig profiel meer op de banden en weet je wat er gebeurt met versleten banden?  De kans op lekrijden wordt een stuk groter. Iets scherps hoeft niet meer door een dikke laag buitenband en prikt al snel de binnenband lek. Natuurlijk kun je nog steeds lekrijden, maar de kans is een stuk kleiner.
Ik ben niet goed in het vervangen van fietsbanden. Plakken kan ik wel, maar vervangen is een ander verhaal. Dus ik bracht mijn fiets vorige week zaterdag naar de fietsenmaker en ik heb zowel de binnenbanden als de buitenbanden laten vervangen. Alles is weer helemaal nieuw!
Kosten inclusief montage: €81,35
Omdat ik 2,5 jaar geleden slechte ervaringen had met een vrijwel nieuwe band (zie bovenstaande link), bewaar ik de bon, zodat ik indien nodig kan reclameren!
Dat kan je natuurlijk beter altijd doen, maar dat doe ik niet altijd, nu dus wel.

11 opmerkingen:

 1. voor de zuinigerds:
  een binnen en buitenband voor vervangen is prima te doen hoor
  https://youtu.be/sn0ylmYKEEo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is mooie tekst zuinigaan . Op en top zuinig en heel enthousiast geschreven met een geweldig eindresultaat. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, als je bovenstaande reactie leest, kan het zuiniger: helemaal zelf doen.

   Verwijderen
  2. Er zijn altijd anonieme reageerders. Korte reactie van Anoniem. Boeien! Je hoeft niet alles te kunnen.

   Verwijderen
  3. Het scheelt inderdaad arbeidsloon als je het zelf doet. Ik heb wel een keer voorbanden zelf vervangen, maar de achterbanden zijn mij te lastig ivm versnellingen en een remnaaf. Ik heb trouwens ook te weinig kracht in mijn handen.

   Verwijderen
 3. Banden met profiel geven je ook meer grip op de weg, minder kans om te vallen dus. Voor een wat oudere dame ook niet onbelangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat hakt aardig in je plannen om van 25 euro per week rond te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fietsreparaties zijn geen onderdeel van deze plannen en bovendien was de reparatie op zaterdag 25 maart. Mijn 25 euro per week project ging gisteren in.

   Verwijderen
  2. Als zuinigaan dit bedrag meerekent zou ze deze maand nog 25 euro over hebben voor eten voor zichzelf, haar kat, verzorging en schoonmaak! Een mens kan niet van de wind leven en een kat trouwens ook niet!

   Verwijderen
 5. Fijn die nieuwe banden! Ik ben ook geen ster in fietsenreparatie - hoewel ik best handig ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, ik besteed het ook uit. Ik kan en doe weer andere dingen.
  Bovendien heb ik nu een goede smoes: elektrische fiets, dus daar moet je als leek helemaal vanaf blijven.

  BeantwoordenVerwijderen