Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 4 mei 2017

25 euro per week - het budget voor verzorging

Mijn plan was om van die 25 euro per week ook alle verzorging te betalen, maar nadat ik in de lopende week enkel en alleen aan verzorging €58,80 heb uitgegeven, laat ik dat plan los.
De conclusie moet zijn dat dit niet haalbaar is.

Ik kocht: dextrose, hoognodig i.v.m. de hypo's die ik in de afgelopen weken heb gehad. Ik heb kennelijk minder insuline nodig en als ik even niet oplet, heb ik zo een nachtelijke hypo te pakken. Of overdag, dan meestal tussen 10.00 en 12.00 uur. Conclusie: minder spuiten of méér eten. Dat laatste is niet wenselijk vanwege mijn overgewicht. Dus "repareer" ik hypo's totdat ik een nieuw evenwicht gevonden heb, voorlopig met een paar tabletjes druivensuiker.
Vitamine B12 - ook nodig vanwege de bijwerkingen van medicijnen die ik al jaren slik.
Ik ging naar de pedicure, deels wordt dit vergoed door de zorgverzekering omdat ik diabetes heb, maar deels betaal ik het zelf.
Als laatste kocht ik nieuwe batterijen voor mijn hoortoestellen. Begin mei en december altijd verkrijgbaar met 10% korting. Daarnaast worden ze goedkoper naar mate je er meer koopt. Ik kocht ze voor €2,59 per pakje.

En toen had ik in een paar dagen €58,80 uitgegeven!
Als je 25 euro per week wilt besteden aan alles, inclusief verzorging, dan is het tijd om de categorie verzorging bij te stellen.
Vanaf nu betaal ik er alleen de lichamelijke verzorging van en niet bovenstaande zaken.
Dus: tandpasta, crèmes, shampoo, toiletpapier en dergelijke.

12 opmerkingen:

 1. Snap helemaal dat je die verzorging er buiten laat hoor. Ik vind 25 euro gewoon voor eten al heel knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een paar weken geleden had ik ook batterijtjes voor mijn man op voorraad gekocht bij het K.rui..vat. bij een actie 3 halen en 2 betalen. Dacht dat ze ook 2.59 per pakje kostten. Zij hebben ook 1 a 2 keer per jaar een actie. Heb ze daar ook al eens gekocht met een actie van 2 halen en 1 betalen, dat was toen nog veel voordeliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk! Niet bezuinigen op je gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik ook zeker niet op bezuinigen!
   Zonder batterijen heb ik niets aan mijn hoortoestellen en zonder pedicure komt het echt niet goed met mijn voeten.
   Ik heb sinds een half jaar een teennagel van de grote teen die ingroeit. Er zat al eens een infectie. De nagel moet regelmatig en met deskundige zorg behandeld worden, anders loopt dit op een amputatie uit. Die nagel mag niet verwaarloosd worden. Amputatie geeft behalve persoonlijk leed (dan zou ik een teen missen!) ook veel extra kosten: operatie, orthopedisch schoeisel etc etc.

   Verwijderen
 4. Heb je de huisarts hierover gebeld? De huisarts of de praktijkondersteuning lijken me toch de aangewezen personen om hierover te consulteren. Misschien moet er inderdaad iets aangepast aan het schema van spuiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan dat zelf prima regelen, het heeft alleen even tijd nodig. Ik gebruik al ruim 18 jaar insuline. Het schema heb ik reeds aangepast, maar dat moet ik nog weer aanpassen. Komt wel goed!

   Verwijderen
 5. Ik zou dit soort kosten onder het kopje zorgkosten wegschrijven. Dus inderdaad niet in mijn boodschappen/huishoudbudget. Ik volg je uitdaging met veel interesse.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vervelend.. Toch heel veel bewondering voor hoe je het doet! En je bent eerlijk, daar hou ik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben ook van mening dat je zeker een apart overzicht met zorgkosten moet maken. Niks op bezuinigen, alleen wel handig om bij te houden. Ook goed om bij te houden voor je aangifte Inkomstenbelasting.
  Ken je deze website al: https://gezondnu.nl/diabetesnu/ ?
  Heel informatief en interessant, zelf heb ik geen diabetes maar omdat het vooral over de nieuwste wetenswaardigheden op het gebied van gezond eten en leven gaat houd ik deze goed bij. Je kunt je ook op de nieuwsbrief abonneren. Ze houden vooral de internationale ontwikkelingen op dit gebied bij en die vind je terug in de nieuwsbrief.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt echt groot gelijk! De vraag is natuurlijk wat er verstaan wordt onder verzorgingsartikelen ;)... Als ik jouw verhaal zo lees, schaar ik bijv. dextro eerder onder 'medicijnen'... Het moet vooral een leuke uitdaging blijven en je niet gaan belemmeren. Ik volg een revalidatietraject i.v.m. de bekkeninstabiliteit die ik overhield aan m'n 2 zwangerschappen. Als ik 1 behandeling betaal, eet ik ruim 2 weken niks, tsja dat kan natuurlijk niet, dus dat valt bij mij ook buiten budget hoor!
  Nu moet ik wel zeggen dat ik merk dat ik steeds fanatieker word... De verjaardag van dochterlief zouden we erbuiten houden, maar met 25 euro cadeautjes heb ik die er nu ook 'in' gedaan. Evenals de 2e jongerenavond dit jaar. De jongeren betalen een klein bedrag, maar dit geld tel ik dan weer niet mee binnen m'n budget, dus dat doe ik dan lekker in de spaarpotten van de kids, terwijl ik voor ruim 20 jongelui natuurlijk heel wat extra's in huis haal... Ik vind het een sport om het dan elders weer te 'compenseren'. Alleen, er zijn uiteraard grenzen. Ik ga niet 3 avonden brood eten, omdat ik geen budget meer heb voor gezonde groenten. Dat zou voor mij een stap te ver zijn, hoor :)! Gezondheid gaat boven alles, je doet het echt supergoed!! Ga zo doooooorrr ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een zak 500 gr druivensuiker van zonnatura kost bij de ah nu 1,15. Misschien een goedkoop alternatief ipv dextrose.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, in mijn geval is dit niet handig. Als ik thuis lage bloedsuikers heb, dan eet ik gewoon een boterham met iets zoets of een banaan. Dat helpt prima.
   De dextrose is voor onderweg, op het werk of op mijn nachtkastje. Dan ga ik niet met een pond poeder in de weer. De dextrose ligt op mijn nachtkastje omdat ik dan niet de trap af hoef om wat te eten. Bij een hypo sta ik namelijk nogal wiebelig op mijn benen. Ik durf niet eens naar de badkamer. Met de tabletjes dextrose onder handbereik is een hypo prima op te lossen. Schepjes druivensuiker zijn dan zeer onpraktisch.

   Verwijderen