Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 5 mei 2017

Besparen met Jamie (Oliver)

Jamie Oliver is voor mij heel inspirerend door zijn enthousiasme. Zijn tv-programma's vind ik altijd erg leuk!
In juni 2015 kocht ik voor €2,50 het kookboek "bespaar met Jamie (Oliver)"
De ondertitel is - koop verstandig, kook slim en verspil minder.
120 lekkere Low-budget recepten.
Ik zou gaan schrijven over wat ik er van vond, maar op de een of andere manier bleef dat er bij. In de afgelopen dagen zijn de 6 afleveringen weer te zien op 24 Kitchen en pakte ik het boek weer eens uit de kast.
Het heeft een beetje lang geduurd, maar nu toch maar eens een review.
Heeft het boek besparingen opgeleverd? Nee, absoluut niet. Eigenlijk schrijft hij voor mensen die regelmatig maaltijden laten aanrukken van de Chinees, Thai of pizza's bestellen en dat doe ik nooit. Als je de kosten van de recepten met deze afhaalmaaltijden vergelijkt, zijn de recepten inderdaad goedkoper als je eten zelf klaarmaakt.

Wat opviel: hij gaat er van uit dat je, ook als je weinig geld hebt om te koken, wel een gigantische oven hebt en een zeer ruime vriezer. Mijn oventje en mijn 2,5 lade in de diepvries schieten ernstig tekort voor de recepten van Jamie, maar dat maakt helemaal niet uit.

Nog een punt van discussie: gerechten moeten vaak úren en úren in de oven staan. Deze kosten tellen niet mee in de berekening van het recept.

Verder een opmerking: Jamie maakt graag enorme stukken vlees klaar: een gigantisch stuk zalm van 1,5 kg, een hele lams-schouder, een grote kip, een flink stuk koeienvlees etc. Het gaat dan om hoeveelheden tot wel 4,5 kg! Voor eenpersoonshuishoudens en ook vegetariërs ongeschikt. Overigens bewaart hij delen van het vlees en gebruikt dat dan weer voor nieuwe maaltijden.
Niet alle recepten zijn met vis, vlees of gevogelte. Ik telde 23 vegetarische recepten in het kookboek.

Jamie komt ook bij mensen thuis die soms wel de helft van wat ze aan voeding kopen weggooien. Hij heeft leuke tips, waarbij vooral de vriezer gebruikt wordt. Ook geeft hij tips over groente inmaken. Dat vond ik een goed plan! Ik heb nu een pot met ingemaakte groente in mijn koelkast staan. Vooral voor in salades, maar ook voor op brood. Wat heb ik er in gedaan? Stukjes broccoli, stukjes wortel, stukjes ui, stukjes komkommer. Deze staan in een mengsel van azijn, suiker, zout en water.

- Recept voor dit mengsel (met dank aan Jamie Oliver ;-)
1 mok water
2 mokken azijn, mag van alles zijn, zolang het maar geen schoonmaakazijn is. Ik gebruikte gewone witte azijn.
1 eetlepel (zee)zout met kop
1 eetlepel suiker
goed roeren, zodat de suiker en het zout opgelost zijn
Dan doe je er allerlei groenten in:
Mijn pot met groenten - je kunt ze volgens Jamie maximaal 8 weken in de koelkast bewaren
In tegenstelling tot de 15 of 30 minuten maaltijden, is de bereidingstijd van de recepten uit Besparen met Jamie erg lang. Een gerecht waar je 6 uren mee bezig bent is geen uitzondering. Het lijkt er op dat besparen op boodschappen bij Jamie betekent dat je geen werk hebt en eindeloos in de keuken kunt staan.
Wel positief: je kunt het boek goed gebruiken als je voor relatief weinig geld voor meerdere mensen wilt koken.
En als je houdt van pompoen: er staan heel veel recepten in met pompoen.
Hier vind je een bespreking van het boek + 6 recepten uit het boek:

22 opmerkingen:

 1. Gelukkig heeft u niet zoveel betaald voor dit boek Zuinigaan!
  En zit er toch wat van uw gading bij.
  Ik zag in de recepten veel ingrediënten staan die ik nooit gebruik en dan laat ik zo'n boek toch aan me voorbij gaan. Want dan blijft het verder ongebruikt in de kast staan.
  Dat inmaken van groenten klinkt héél interessant, heerlijk voor bij een zomerse salade. Maar hoe doe ik dat? Zou u het recept willen doorgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn wel leuke recepten! Die zou ik best wel uit willen proberen. Vooral die sag aldo , die wil ik doen deze week, maar dan met zevenblad in plaats van spinazie.

   Verwijderen
  2. @Joke: ik maak een foto van de pot met groenten en zet het recept er bij!

   Verwijderen
  3. Dat zou echt leuk zijn als u een recept plaatst, ik wil ook graag groenten gaan inmaken! De komende zomer zijn er bijvoorbeeld weer veel courgettes goedkoop op de markt, en ik doe zelf dit jaar weer een poging voor een bescheiden moesbalkon.

   Verwijderen
 2. De enorme besparingen die soms worden voorgespiegeld op andere gebieden zoals energie en verzekeringen zijn alleen te bereiken als je pas beging en niet meer voor de doorgewinterde consuminderaar.

  Ik doe altijd een komkommer in stukken in het zuur van een pot augurken die ik leeg gegeten heb, na 2 dagen is dat heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond dit boek vooral leuk om te bekijken, maar de recepten vond ik niet zo praktisch. En ook niet eens zo heel goedkoop. Maar Jamie vind ik altijd leuk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de recepten uit dit boek niet bekeken naar ik maak regelmatig recepten van hem met veel vlees maar voeg dan veel extra groente toe en zo eten we er meerdere dagen van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind Jamie leuk en ik vind het mooi om te zien hoe hij zich inzet voor gezondere voeding op scholen. Met zijn kookboeken kan ik niet zoveel in de praktijk, maar ik vind ze leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jamie Oliver, The Naked Chef. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij recepten uitkleedde tot 'the bare essence' (lees: niet kant en klaar, maar zelf maken). Ik heb een aantal boeken van hem. Heel vermakelijk maar vaak niet realistisch door de lange ingrediëntenlijsten. Ik vind mezelf wat meer een 'Naked Chef': ik lees de recepten uit kookboeken (vaak van bekende koks: Yvette van Boven, Mary Berry, Nigella Lawson, Jamie Oliver uiteraard, en zo nog de een en ander) en kijk wat ik er uit kan laten zonder dat het teveel aan smaak inboet. Minder vlees, of andere dure ingrediënten (of helemaal geen vlees). Ik doe mee aan je 25 Euro per week challenge, en om de spanning erin te houden zoek ik vaak naar nieuwe recepten om te proberen. Ontzettend leuk! Je wordt heel inventief. Ik kan heerlijk met blocnote en kookboeken aan de keukentafel zitten en al lezende 'proeven' hoe een gerecht kan smaken. En je voorstellen hoe het is om (een deel van) dure ingrediënten eruit te laten of te vervangen door andere, die je nog in je voorraad hebt.

  De prijs van de kookboeken gaan uit een apart potje of worden op verlanglijstjes gezet. Leesboeken (veel) koop ik in kringloopwinkels, en ach, eens per jaar ben ik jarig. En mijn dierbaren weten inmiddels waar ze me een plezier mee doen.

  Vanavond krijg ik eters. Voor-, hoofd- en nagerecht uit 'Mary Berry's Sunday Lunches' (verjaardagscadeau 2017). De uitgeklede versies. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond dit altijd boeken om te lenen in de bieb en dan er achter te komen dat het tegenvalt ;). In zijn kookprogramma's vind ik persoonlijk altijd dat hij extreme hoeveelheden vlees gebruikt en inderdaad ervan uit gaat dat iedereen een joekel van een oven etc heeft. Gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind vooral de oven aan moeten doen een bezwaarlijk iets voor een goedkoop recept. Vooral als iets uren in de oven staat is dat erg prijzig. 3-4 kWh voor een uur de oven aan is niets. dat is al snel de helft van ons dagelijkse stroom verbruik. Natuurlijk gebruiken wij de oven wel eens maar niet als ik budget wil koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het valt me inderdaad op dat er steeds meer recepten (niet alleen Jamie) verschijnen waarbij je de oven moet gebruiken, ook om de haverklap even een kwartiertje kruiden roosteren - dat kan toch ook met een koekenpan?

  Overigens gebruiken wij heel vaak een koekenpan met bol deksel op een klein pitje voor bijv.afbakdingetjes - dit werkt als een soort minioven maar verbruikt veel minder energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke review en bedankt voor de link naar de recepten! Ik kende deze website nog niet, ga ik bewaren.
  Ik haal ook alle kookboeken (ook deze) bij de bibliotheek. Soms moet je er even op wachten na het reserveren, want iedereen wil als er weer een nieuw boek is dit lenen.
  Ik vind Jamie superleuk en vol passie, leuk om naar zijn programma's te kijken. Inderdaad staat bij hem de oven altijd aan. Zo gezond zijn ze niet, hij voegt veel extra suiker, zout en vet toe. Ook gebruikt hij veel kant en klare sausjes en curry's als extra toevoeging.
  k gebruik zijn recepten als inspiratie en basis om ze vervolgens naar eigen inzicht aan te passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Andere landen hebben zo hun eigen gewoonten.
  Ik heb Engelse vrienden die nog steeds verbaasd zijn dat wij elke dag een paar stukjes vlees bereiden. De gewoonte die zij op het platteland leerden was eens per week klaarmaken en het restvlees verwerken in de rest van de week. Ze konden hier zulke grote stukken vlees niet in de winkel vinden. Ik heb ze doorverwezen naar de slagers en boeren, dat hielp.
  Take-away is ook vrij normaal in Engeland.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou bijna hetzelfde zeggen. ;-) Hij gaat uit van de Engelse norm.

   Verwijderen
 12. De Nederlandse slagers vind ik niet zo geweldig. Al die voorgesneden stukjes vlees, gehakt waarvan je niet weet wat erin zit. Heb in andere landen meegemaakt dat je het stuk rundvlees aanwijst waarvan dan gehakt wordt gedraaid ( 1 of 2 keer door de molen). Wel veel duurden natuurlijk dan die aanbiedingen bij appie.
  Vind Jamie Oliver fijn enthousiast altijd en de manier waarop hij kookt ook prima. Geen getuttel en ik doe vaak een idee op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Turkse slager bij ons op het dorp gaat sarcoom zi. Je vlees wordt tot gehakt gedraaid waar je bij staat!

   Verwijderen
 13. Dat is ook toevallig. Ook hier gisteren net besparen met Jamie gekeken op 24 kitchen en vervolgens het boek er weer eens bijgepast. En een post-it bij het polenta recept gedaan met het plan het volgende week te maken. En ook ik stoorde mij aan de giga hoeveelheden vlees. Ik heb nooit een stuk van bijna een pond gebraden rundvlees als left over in mijn koelkast liggen! Maar evengoed inspirerend. Vooral om weer eens te gaan experimenteren met kruiden. Daar kan je veel goedkoop mee onleuken. Leuk dat je erover blote.

  Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Daar ging iets mis met publiceren. bijgepast is bijgepakt, onleuken is natuurlijk opleuken. en blote is blogte. rare autocorrect!!!

  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn deze recensie! Ik vroeg het me pas nog af of het zin had om dit boek eens te kopen. Toch maar niet dus, wij zijn vegetariërs. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nog bedankt voor het recept voor groenten zoetzuur. Ik was er eerder nog niet aan toegekomen, maar vandaag heb ik twee komkommers volgens het recept ingemaakt. Het staat nu in de koelkast. Het doet me denken aan vroeger. Bedankt voor het delen van het recept.

  BeantwoordenVerwijderen