Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 9 mei 2017

De slimme meter is geplaatst

Mijn woning was aan de beurt voor de plaatsing van slimme meters en ik heb besloten het aanbod te accepteren. Dat deed ik voornamelijk omdat ik denk dat ik ooit nog wel eens energie ga terugleveren en dan heb ik alvast een meter die daarvoor geschikt is. Er is inmiddels flink wat ervaring opgebouwd met slimme meters en ik verwacht dat de meters betrouwbaar zijn en dat mijn privacy voldoende gegarandeerd is. Ik weet dat er mensen zijn die daar anders over denken en de meters wantrouwen, ik doe dat niet.

Afgelopen woensdag zijn bij mij de slimme meters geplaatst. Ik ga ze iedere 2 maanden uit laten lezen door Enexis.
In de folder van Enexis: Deze nieuwe energiemeter geeft u inzicht in uw energieverbruik, vergemakkelijkt het besparen van energie en dus geld en maakt uw woning of bedrijf klaar voor de energievoorziening van de toekomst. 
Juist, ja, maar dan denk ik: mijn oude meters gaven ook inzicht in mijn energieverbruik en ik zie niet in op welke manier de nieuwe meters het besparen van energie vergemakkelijken.

Maar goed, ik heb nu slimme meters en wat zijn mijn ervaringen?
- Er kwam een vriendelijke man van mijn leeftijd om de meters te vervangen. Ik had hem graag een kopje koffie of thee aangeboden, maar ik was een heel uur zonder stroom en gas! Dat viel tegen. Het was koud en het werd hoe langer hoe kouder.
- Het telwerk van de gasmeter is duidelijk: 1 telwerk en 3 cijfers achter de komma nauwkeurig. Uitstekend.
- Het telwerk van de elektriciteitsmeter is een onduidelijke warboel. Ik heb de gebruiksaanwijzing gedownload en ontdekte dat er niet 1 telwerk is, maar er zijn wel 5 telwerken die achtereenvolgens in beeld komen. Daarnaast staat op de display zo nu en dan het nummer van de gasmeter.
De telwerken zijn:
 1. levering laag tarief
 2. levering hoog tarief 
 3. teruglevering laag tarief - bij mij op 0
 4. teruglevering hoog tarief - bij mij op 0
 5. actueel vermogen
Nummer 1 en 2 zijn voor mij van belang. Voor mij zijn er geen twee soorten tarieven, ik betaal voor het standaard tarief en moet dus, om mijn verbruik bij te houden, de beide standen bij elkaar optellen. Ook geeft de display geen cijfers achter de komma, alleen de hele kilowatturen komen in beeld.
Het inzicht in energieverbruik wordt er dus niet gemakkelijker op, ik moet optellen!
Nu gaat dat vast wel lukken, maar gemakkelijker is het zeker niet!

21 opmerkingen:

 1. Ik hoorde juist dat het fijner is om een oude meter te hebben voor het terugleveren. Dan draait hij namelijk terug.En energie die je afneemt is duurder dan energie die je levert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen wij in 2010 zonnepanelen lieten installeren behielden wij de Ferrarismeter in de veronderstelling dat hij terug zou draaien en dat een en ander dan zonder problemen verrekend zou worden. Nu hadden wij een dubbel telwerk met als gevolg dat de dagstroommeter echt terugtelde en meer dan de beginstand van het jaar. De 'negatieve' kWh werd verrekend tegen een basisbedrag van ca 6 cent en aan de kant van de nachtstroommeter konden we de volle mep afrekenen. Toen hebben we héél snel op eigen kosten een slimme meter laten plaatsen en werd de teruggeleverde kWh keurig 1 op 1 verrekend met de afgenomen kWh.

   Verwijderen
  2. Marie, bij ons wordt de teruggeleverde stroom ook weggesteept tegen het geen wat we verbruiken. Mochten we dan positief uitkomen, wat bij on niet het geval is dan is het volgens mij pas minder. De energie die we dus afnemen is net zo duur als we terug leveren.

   Verwijderen
 2. De hele oude meters draaien terug. Die een jaar of twintig zijn blijven stilstaan wanneer je terug leverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De hele oude meters draaien terug. Die een jaar of twintig zijn blijven stilstaan wanneer je teruglevert. Groetjes Sjoukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slimme meters kunnen je een hoop inzicht geven. Elektriciteit wordt hier elk kwartier uitgelezen en gas elk uur. Via een site als www.slimmemeterportal.nl kun je een dag erna gedetailleerd inzicht krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is niet alleen dat oude meters terugdraaien, maar ze zijn ook onnauwkeuriger maar dan wel in het voordeel van de klant. Je kunt de slimme meter weigeren door aan tegen dat je niet tegen straling kunt en hem daardoor niet wilt. Is die toch al geplaatst dan wikkel je hem in met aluminiumfolie, waardoor die niet meer uit te lezen valt en er vanzelf een telefoontje volgt of iemand op je stoep staat. Zonnepanelen met ouwe meters is een goede combinatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook blij met onze slimme meter incombinatie met de toon kan ik met een blik ons energie verbruik zien in de woonkamer. Grafiekjes laten zien in een mooie lijn hoe we er voorstaan. Ik kan zelfs vrienden, familie en collega's toevoegen om. Het verbruik met elkaar te vergelijken. Dat werkt ook zeer motiverend om minder te verbruiken. Ik heb overigens geen aandelen maar ben heel blij met dit apparaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook een slimme meter en zonnepanelen, elke zondag noteren we de meterstanden van het gas en water en de slimme meter in een schriftje dat in de kast bij de meter ligt.
  Zo weet je wat je verbruikt en als je heel veel meer verbruikt zonder reden kun je bijtijds aan de bel trekken
  Even wennen maar niets moeilijk aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg benieuwd naar je meterstanden de komende tijd, aangezien ik veel verhalen hoor van absurde standen door niet goed geijkte meters. Jij kan zo terugkijken naar je verbruik in het verleden, dus dat valt je snel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb zonnepanelen en een oude ferrarismeter. Dat wil ik zo lang mogelijk zo houden. Grote kans dat er straks wisselende tarieven komen. Schijnt de zon dan is het tarief laag, schijnt ie niet betaal ik waarschijnlijk een hoog tarief waardoor het nog maar de vraag is of het plaatsen van de panelen nog zo handig was. Ik ben wel begaan met het milieu en zet mijn vaatwasser en wasmachine zoveel mogelijk aan op momenten dat de panelen veel stroom opwekken. Ik heb dag en nachttarief en beide meters lopen keurig terug en eindigen lager dan begin van mijn energiejaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag- en nachtmeter is eigenlijk niet een goede naam. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen staat de meter ook op 'nachttarief' en dan wek je stroom op. Als de nachttariefmeter niet terug loopt dan is er iets mis met die meter of je gebruikt vooral stroom in het weekend en 's nachts.

   Verwijderen
 10. Veel succes met je nieuwe meter, ik weet dat ze in nederland daar een stuk verder zijn dan hier. Hier kijken ze je vreemd aan als ik vertel hoe het in Nederland geregeld is :) Hier heb je een meter voor alle stroom , dus niet per unit of huis. Onze zoon heeft aparte meters er tussen geplaats zodat we kunnen zien wat hij verbruikt en de appartmenten verbruiken , want op deze manier kunnen we zien hoeveel er per huis verbruikt is .
  gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben hem half april ook gekregen en ik ben er blij mee. Sinds kort is de uitlees app ook werkende, dus helemaal top! Wij leveren terug via zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb het ook, en nu ook dag en dal tarief. Ik ben overdag weinig thuis dus ik denk dat het gaat schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zonder extra unit bij je thermostaat is er volgens mij weinig voordeel ten opzichte van de oude meter. Wij hebben m ook maar kan er weinig mee en ik vind het ook irritant dat er geen totaalverbruik wordt weergegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lekker hè, al die straling! K

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. K, je hebt dit getypt terwijl je aan een computer zat. Als je zo bang bent voor straling, stel ik voor dat je nooit meer een computer gebruikt. Ik zou dan ook stoppen met het gebruiken van electriciteit.

   Verwijderen
  2. En vooral geen mobiele telefoon gebruiken. Die zijn de hel als je bang bent voor straling. En ook geen magnetrons en andere elektrische apparaten. Ook bij een wasmachine en koelkast moet je je afvragen of er niet toevallig te veel straling vrijkomt. En wat dacht je van de zon?

   Verwijderen
 15. Mijn indruk is dat de slimme meter vooral goed kan werken als je je de gegevens door laat voeren naar een app die je altijd en overal kan laten zien, hoeveel je verbruikt. En dan vooral bij mensen die zich eerder nog niet zo bewust waren van hun verbruik. Jij was je al veel langer bewust van hoeveel je gebruikte en hoeveel dat kostte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...dus in jouw geval levert de slimme meter denk ik niet zoveel extra voordelen op, op het gebied van energiebesparing.

   Verwijderen