Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 10 mei 2017

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Op 25 mei a.s. krijg ik net als ieder jaar vakantiegeld!
Sommige mensen krijgen deze maand net als ik vakantiegeld. Helaas lang niet iedereen. Voor sommige mensen zit het er gewoon niet in want ze zijn niet in loondienst, of ze laten zich maandelijks het vakantiegeld uitbetalen, dat kan ook. Dan krijg je niet een som ineens, maar verdeel je het geld over het jaar. In mei krijg je dan niets meer extra.

Volgens de wet is het vakantiegeld 8 procent van het bruto jaarsalaris. De berekening gebeurt op basis van het bruto salaris van 1 juni van het vorige jaar tot 1 juni van het dit jaar.
In 2015 kreeg ik netto 1198 euro en in 2014 ontving ik  €1190 vakantiegeld. Vorig jaar was het bedrag voor het eerst wat lager, toen ontving ik €1150. Dit jaar zal het waarschijnlijk nog net wat lager zijn. Voor mij dus ruim duizend euro extra in mei!

Wat ik er mee ga doen? Ik ga het reserveren voor de naheffing over 2016 van de belastingdienst.
Vorig jaar heb ik het geld gereserveerd voor een nieuwe verwarmingsketel. Die stond nog steeds op mijn verlanglijstje en het werd wel eens tijd om de oude te vervangen. De oude ketel was 19,5 jaar oud toen hij in oktober afgelopen herfst vervangen werd.

Ik ben heel blij met mijn nieuwe ketel. Hij is zuiniger, vooral omdat hij geen waakvlam heeft en omdat deze ketel geen boiler heeft. Het water wordt nu op aanvraag verwarmd, er staat niet steeds heet water klaar, dat tot voor kort voor het grootste gedeelte van de tijd nutteloos op zolder stond af te koelen om vervolgens weer opgewarmd te worden. Het duurt nu iets langer voordat ik warm water heb, maar ook met de oude ketel duurde het een tijdje voordat het warme water uit de boiler twee verdiepingen lager uit de warmwaterkraan kwam.  

Wat ga jij met je vakantiegeld doen?

29 opmerkingen:

 1. Dit jaar is het ook voor een nieuw verwarmingssysteem dat wij moeten plaatsen omdat het oude kapot is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gebruiken het voor nieuwe dakpannen samen met de het geld wat we terug krijgen van de belasting. Dan is ons spaarpotje hopelijk al voor de helft gevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons gaat het in de badkamer zitten die op dit moment wordt aangepakt. Noodgedwongen omdat de vorige eigenaar zelf de boel aan elkaar had geknutseld en het water voor geen meter weg wilde met te veel haakse bochten en te dunne buizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik parkeer het op mijn extra aflos hypotheek spaar rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds dit jaar hebben wij een individueel keuze budget waar ook het vakantiegeld in zit. Je kunt dan per maand bepalen of je het vakantiegeld wilt laten uitkeren. In mei krijgen we van vorig jaar juni tot december 2016 en ik heb dat klassiek aangevuld met de rest van de reservering. Mei is altijd een leuke loonmaand en dat hou ik zo. Gaat direct naar de spaar. Man krijgt overigens 8,5%.
  We gaan dit jaar twee weken naar Kreta met het gezin en dat doen van het vakantiegeld. Wat er overblijft sparen we. We hebben dit jaar flink wat onderhoudskosten aan het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar wordt de vakantie van betaald. Niet voelde om de gehele reissom te voldoen. De rest vullen we aan met de teruggave. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij gebruiken het voor de verhuizer en dan is het op.
  Er moet zelfs nog bij 😕.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De helft is voor de vakantie en de andere helft gaat in de 'rampennpot'. Binnenkort forse uitgave voor een implantaat (kroon was afgebroken en niet meer te repareren) en voor de schilder die aan het eind van de zomer komt. We reserveren daar al maandelijks voor maar nu een extra boost, zodat we de echte buffer niet hoeven aan te spreken. Hetzelfde plan ik voor de 13e maand aan het eind van het jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Of je hebt al een ABP en lijfrente uitkering, dat kan ook..

  Dankzij het vakantiegeld, hoop ik deze maand nog uit te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waarschijnlijk investeren. Alhoewel we er misschien nog wel van op vakantie gaan in September.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ongeveer de helft wordt gebruikt voor vakantie en de rest gaat kort op de spaarrekening. Deze zomer staat wat onderhoud aan het huis gepland dus dat kan mooi verrekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De helft gaat in een Vanguard indexfonds (VUSA) en van de andere helft gaan we lekker op vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moet nog even wachten.. Ik krijg mijn vakantiegeld in 2 keer. De eerste helft in juni en de 2e helft in december.

  Mijn vakantiegeld gaat volledig in de vakantie pot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ? is dat niet gewoon eindejaarsuitkering?

   Verwijderen
 14. Ook ik beleg het in indexfondsen. Dit geld is bedoeld voor een vervroegd pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn vakantiegeld ging helemaal op aan...vakantie! Nu al jaren geen werk dus geen vakantiegeld meer. Ook nog maar weinig op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk dat we een deel zullen gebruiken voor de verzekering van ons huis , want gelukkig is er nu hir ook de mogelijkheid net als in Nl om je huis goed te verzekeren. En verder zullen we het gebruiken denk ik voor kachelhout van de winter of iets anders wat nodig is .Het wonen voor ons hier in Roemenie is eigelijk al vakantie :)
  gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zet het op mijn spaarrekening. Aan het eind van het jaar ben ik aow-gerechtigd en kan ik stoppen met werken. Mijn droom is om in het begin van 2018 zes weken in bijvoorbeeld Portugal door te brengen om na te denken hoe ik mijn vrije tijd zo goed mogelijk kan besteden. Een heerlijk vooruitzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ga mijn voor- en achtertuin opnieuw laten aanleggen. Een stuk minder onderhoud ... en leuke tuinmeubels.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn vakantiegeld is bestemd voor een wandelreis in Noorwegen, namelijk de laatste 250 km van het pelgrimspad tussen Oslo en Trondheim. Mooie omgeving daar. Ik kan bijna niet wachten tot eind juni.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb geen idee, ik denk op de spaarrekening of extra aflossing in de hypotheek :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb geen vakantiegeld want 2 kleine eigen bedrijfjes. Man krijgt ergens eind juni vakantiegeld denk ik. Waarschijnlijk gaat een deeltje op aan een weekje vakantie met het gezin :-) en het ander deel gaat in de bodemloze put van een heel zware verbouwklus :-/

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wij zetten het op de spaarrekening, schrik niet ons vakantie geld is 430 euro en daar heeft mijn man 51jaar voor gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi en hoeft er nu niet voor te werken, en het is niets eens nodig wat een luxe !!!

   Verwijderen
 23. ik heb een leuke leren tas gekocht alvast van mijn vakantiegeld. Hopelijk ga ik er nog jaren plezier van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb een deel gebruikt voor de vakantie aanbetaling, de rest heb ik geïnvesteerd. Ik "zit in de handel" voor erbij (naast mijn baan) en zag een mooie kans. Die betaalt zich in oktober weer uit en dan gaan we er een lekker weekendje van weg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een nieuwe garagedeur. Hoog nodig want als het waait wapperen mijn haren op de bank. 😉

  BeantwoordenVerwijderen