maandag 1 mei 2017

Eten uit de voorraad: zilvervliesrijst

Al heel lang at ik geen rijst meer, geen witte rijst en ook geen zilvervliesrijst. De koolhydraten van mijn maaltijden bestonden uit pasta, aardappels, wokmie en peulvruchten. Ik heb het nagezocht, begin december 2015 had ik voor het laatst 1 kilogram zilvervliesrijst gekocht, die kostte toen 95 cent per kg.
Er stond nog een aangebroken zak die voor ongeveer 3/4 vol zat.
Tijd om weer eens wat op te maken!
Eerst heb ik gekeken of er beestjes in de rijst zaten: geen beestjes. Over beestjes in je voorraad kun je op dit blog over een paar dagen meer lezen. Ik checkte de THT datum: eind december 2015. Oeps, ik heb nooit geweten dat je een zak rijst maar ongeveer een maand kunt bewaren en dat je dan al over de THT datum zit!
Maar goed, de korrels zagen er nog prima uit en de rijst rook ook goed.
Het Voedingscentrum zegt dit over het bewaren van rijst:
Rijst is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Om ongedierte in de keuken te voorkomen is het advies aangebroken pakken rijst in goed sluitende voorraadbussen te bewaren. 
Zilvervliesrijst kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt doordat zilvervliesrijst vetter is dan witte rijst. Als vetten bederven zeggen we dat iets ranzig wordt. Daarom moet het op een donkere plaats bewaard worden.
Nog een leuk weetje van het Voedingscentrum: Wereldwijd eet men 235 gram rijst per persoon per dag. In Nederland is dat maar gemiddeld 11 gram per dag.
Als mensen gemiddeld wereldwijd zo veel rijst eten, dan moeten er mensen zijn die ontbijten met rijst, lunchen met rijst en ook dineren met rijst! Dat lijkt mij wel erg veel rijst!

Ik kookte 3 porties rijst en maakte met Chinese kool, ui, prei, gember, winterwortel, knoflook en nog wat smaakmakers een lekker prutje.
Smaakmakers: Indiase kruidenpasta, gedroogde rode peper, hot curry en sojasaus. Vervolgens deed ik er 3 in stukjes gesneden hardgekookte eieren door en klaar waren mijn 3 maaltijden voor de komende tijd!
En het smaakte prima!
Het eten was nog lekkerder geweest met wat kip of zo, maar dat had ik niet in huis, ook niet in de vriezer.

18 opmerkingen:

  1. Rijst wordt er bij ons eigenlijk alleen gegeten in de nasi ofo als ik verse ragout maak en een enkele keer bij een ander gerecht. . Vroeger thuis aten we s winters vaak op zaterdag rijstepap met rozijnen suiker en boter. Wel gebruik ik paprijst om rijstevlaai te maken , dit kan je hier bij ons in Roemenie in zakjes kopen dus ideaal . De tht datum zegt eigenlijk weinig voor veel producten ik ga op m'n neus af voor de geur , en controleer of er geen are dingen in zitten en hoe de kleur is en vaak kan je het gewoon nog gebruiken.

    Henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jak beestjes.. wij hebben ooit onze hele voorraadkast moeten uitmesten vanwege beestjes. Ik kijk nu altijd of ergens beestjes in zitten. Zeg maar iets wat op kruiden lijkt en toch beweegt.. Sindsdien staat er een stuk minder papier in onze kast (want het waren papierbeestjes). Dit in combinatie met veel inslaan ivm hele kleine kinderen en nog minder tijd voor boodschappen Plus de verwarming lekker hoog..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je van 25 euro in de week wilt leven, zou ik zeker een paar keer rijst eten. Een grote baal rijst van 4,5 kilo van de Lidl kost nog geen 4,40 euro. Voor het gemak reken ik 10 ct per 100 gram. Één portie is ongeveer 50 gram ongekookte rijst. Dus maar 5 cent per portie. Bewaar de rijst in een bak met deksel in een droge ruimte en je kunt het eindeloos bewaren. Voor onverwachte eters heb je dan ook al een basis, met wat toevoegingen maak je snel een lekkere nasi bijv

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is een goede! meestal koop ik deze https://www.ah.nl/producten/product/wi162513/ah-basic-zilvervliesrijst maar ik kan natuurlijk ook een grotere nemen. waarom doe ik dat eigenlijk niet?

      Verwijderen
    2. @Jannie: is dat zilvervliesrijst, of witte rijst?

      Verwijderen
    3. Witte, maar goede kwaliteit. Langkorrelig. Kan wel voor bijv. 2 keer per week je krijgt toch wel genoeg vezels en vit B binnen met de rest van je voeding

      Verwijderen
  4. Voor grote eters of voor een nasimaaltijd neem je 80 gram per persoon. Dan wordt het 8 ct...
    Als je verder uien, eieren, knoflook , ( winter)wortels, witte kool, , eieren , ketjap en diverse kruiderijen in voorraad hebt sta je nooit met lege handen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heeft niets met rijst te maken maar ik kwam dit recept tegen en moest gelijk aan je denken.
    https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R694720/linzensoep-met-bleekselderij

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit lijkt me een heerlijke maaltijd.

    Zelf heb ik ook nog rijst in voorraad. Ik ga binnenkort 'pilav' maken met perzik uit blik, kipfilet, tomatenpuree, ui, ketjap en sambal. Volgens mij heb ik hiervoor alles in voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn ouders gooiden ook altijd een hand rijst in de soep ipv vermicelli

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oude rijst bevat altijd beestjes. Het is niet zichtbaar, wel schadelijk.

    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zouden die de 8 minuten 100 graden overleven denk je?

      Verwijderen
    2. Ik bevat ook heel veel beestjes: bacteriën en weet je dat ze ook nog goed voor mij zijn?
      In de schadelijkheid van onzichtbare beestjes in rijst geloof ik niet.

      Verwijderen
  9. Wij kopen ook zilvervliesrijst ipv witte rijst. Hier eten we het weleens op verzoek van manlief ipv aardappels. Maar ik eet niet wekelijks rijst. We maakten ooit eens rijstballen van een restje gekookte rijst. Heeer-lijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Drie keer op een dag rijst lijkt je veel rijst? In veel landen is er maar 1 maaaltijd per dag, of geen. En in sommige landen is het jarenlang overleven op rijst. Of maispap.
    Ik zou geen fan zijn van drie maal daags rijst. Tot het alternatief twee maal daags rijst zou zijn.

    In azie is het behoorlijk gebruikelijk om drie keer rijst/curry/noodles te eten. Daar was alleen brood omdat witte mensen ernaar vroegen. De gedachte aan de geur van nasi op de lege maag vroeg in de morgen doet me nog kokhalzen..

    Rijst is hier een veel gegeten onderdeel van de maaltijd. Pilav, curry, preigehakt,nasi, chilisin en con carne. Met ons tweeen eten we een kilo in een week of drie. Nasi maak ik altijd per kilo ongekookte rijst klaar. Ik kook regelmatig een halve kilo rijst om in porties in te vriezen. Op werkdagen leg ik een zak rijst en een zak curry te ontdooien en bij thuiskomst kunnen we met 15 minuten warm eten. Fijn als we om 1900 nog onderweg zijn en om 2000 ergens moeten zijn.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Witte rijst blijft langer goed dan zilvervliesrijst. Zit hem in de vliesjes. Maar goed, die laatste blijft nog jaren goed hoor.
    Zelf maak ik graag champignonragout en doperwten(vriezer) bij rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat is het toch leuk om te lezen hoe anders het gaat bij anderen :) Wij eten juist vaak rijst, wel drie tot vier keer per week, en praktisch nooit aardappelen. De zilvervliesrijst rijst koop ik van Lassie, als de pakken van 750 gram in de 1+1 gratis aanbieding is sla ik in :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.