Veel eten over datum is nog prima bruikbaar en eetbaar, maar wanneer komt er het moment dat je het niet meer kunt eten? Wanneer moet je het weggooien?
In het kort: gebruik je ogen en gebruik je neus!
Bij bederfelijke waar zoals melk, gevogelte, vis en vleeswaar kijk je op de datum. Vlees, vis of kip moet je niet meer eten na de datum, dat kan giftig en ongezond zijn. Melk kan soms 1 of 2 dagen na de datum nog goed zijn. Daarvoor komt je neus goed van pas! Als melk zuur is, dan ruik je dat.
Bij groenten en fruit is het heel zichtbaar of iets verrot is. Als het blad van de sla een beetje verlept is, kun je het nog best eten. Het is niet gevaarlijk. In de salade toont het niet, je maakt er bijvoorbeeld slasoep van. Van groenten kun je bruine en rotte plekken gewoon wegsnijden en de rest gebruiken. Bij appels en sinaasappels kan dat soms niet, dan is de hele appel of sinaasappel echt niet meer lekker.
Bij brood moet je goed kijken zijn er schimmels zichtbaar? Dan niet meer eten! Ik zelf bewaar brood in de vriezer en haal daar per dag de benodigde sneden uit.
Bij blikken en potten kijk je of er bolling zit in de deksel of in het blik. Een bolling duidt op bederf in het blik of de pot en als gevolg daarvan gasvorming. Een vriendin van mij heeft al eens een blikje tomatenpuree met een blikopener opengemaakt en de inhoud spoot tegen het plafond. Het blikje was bol. Dat hoef je niet eerst open te maken om te constateren dat er iets mis is met de inhoud. Gewoon weggooien!
In lang houdbare waar, zoals patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel,
polenta, puddingpoeders, custard, etc. en verder peulvruchten zoals
gedroogde erwten, bonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten etc. maar
ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein kunnen ***beestjes zitten. Daarom is het belangrijk te kijken naar deze producten, zeker als het product over datum is, maar soms ook al eerder: zitten er beestjes in, of draden, of kluitjes. Ook ruiken helpt je om beestjes op het spoor te komen. Zeker als een product verdacht ruikt, dan is verder onderzoek noodzakelijk.
*** mocht je beestjes tegen komen, dan zijn waarschijnlijk veel meer
etenswaren aangetast. Die beestjes "wandelen" door je hele voorraadkast.
Wat vinden ze lekker?
Patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel,
polenta, puddingpoeders, custard, etc. En verder peulvruchten zoals
gedroogde erwten, bonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten etc. maar
ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein.
Ze vreten door papier, karton, plastic en alles heen. Alleen als je je
voorraad in afgesloten glaswerk of metalen trommels bewaart, dan kunnen
ze daar niet bij.
Hoe kom je er aan? Je krijgt het probleem meegeleverd met meel of andere
zetmeel bevattende etenswaar die je koopt. Ze komen als het ware als
verstekeling je voorraadkast binnen.
Ik heb wel eens alles weg moeten gooien! Ik ben na die keer heel
voorzichtig geworden en kijk altijd of er beestjes in meel of
peulvruchten zitten! Gelukkig heb na die ene keer nooit weer beestjes
gevonden. Na het weggooien moet je alles heel goed schoonmaken en hopen dat je nooit weer beestjes mee koopt met je boodschappen.
Tot slot een citaat:
In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten
insecten voorkomen.
o.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg,
klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere.
Kevers, torren
en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun
eitjes.
De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich er in.
De
larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden.
Enkele veel voorkomende zijn de larven van de meelmot (die voorkomt in
bloem, meel, griesmeel etc.) de cacaomot en de groentemot, die wordt
aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten.
Mijten zijn spinachtige
diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten.
Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen. Zij worden aangetroffen in kaas
en in meel.
Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een
weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak.
vanaf *** is dit een kopie van een eerder geschreven bericht uit 2012.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 2 mei 2017
Eten over datum - waar moet je op letten?
Labels:
25 euro per week,
Besparen,
Gezondheid,
Goedkoop,
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Omdat een vergeten pot in de voorraadkast niet goed was afgesloten, had ik een paar jaar geleden een plaag van een klein soort motje. En dat terwijl ik altijd goed oplet..dacht ik. Nog zijn ze niet helemaal uit mijn keuken verdwenen.
BeantwoordenVerwijderenIk bewaar aangebroken pakken meel, rijst, bonen etc. in glazen potten en zorg ervoor niet teveel voorraad in huis te hebben. En vraag man en kind alle deksels weer goed dicht te draaien !
Ik bewaar alles in afgesloten potten en zorg dat ik niet teveel voorraad heb.
Ik heb gelukkig nog nooit beestjes gehad in mijn meel etc. Wel goede tips over het opbergen in potten, ik ga dat ook eens doen.
BeantwoordenVerwijderenIk hoorde dat ze houdbaarheidsdata willen afschaffen om zo verspilling te verminderen. En hoewel ik dat snap, vind ik het ook wel lastig. Want ik weet niet altijd of ik mijn neus kan vertrouwen en vind die datum toch wel een prettig handvat.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Goed onderwerp! We gooien met zijn allen veel te veel eten weg. Bij mij gaat rijst en peulvruchten ook meestal in afgesloten bakken. Maar eigenlijk krijgen dat soort producten bij mij ook de kans niet om te bederven. Het zijn meer de eenmalige aanschaffen die dan toch een beetje tegenvielen die liggen te verstoffen in mijn voorraadkast.
BeantwoordenVerwijderenKleine opmerking, bij oudere mensen vermindert het zicht de reuk en de smaak. Voor hen is controleren dus wat moeilijker, en het risico op voedselvergiftiging wat groter en hun gezondheid is wat brozer. Dus misschien kan je af en toe de voorraad van je ouders eens nakijken.
BeantwoordenVerwijderenOok de ogen zijn vaak wat minder bij ouderen. Ik heb geen ouders meer, maar het klopt dat bij mijn moeder na haar 80e haar reukvermogen steeds slechter werd (ze werd 89 jaar). In de laatste jaren van haar leven kon ze helemaal niets meer ruiken en dat heeft ook heel veel consequenties voor de smaak van eten.
VerwijderenGoede tips en waarschuwingen, dankjewel. Ik ga mijn voorraadje meteen nakijken en veilig stellen.
BeantwoordenVerwijderen(denk je vegetariër te zijn, krijg je dat :) )
Ik heb wel eens laatst een uitzending gezien van Keuringsdienst van Waarde over dadels. Bijna een derde daarvan zitten vol met insecten en hun uitwerpselen. Je kon ze zo zien zitten... Gelukkig eet ik nooit dadels.
Volgens het programma gold het zeker ook voor vijgen. Voor de vruchtvorming is een insect noodzakelijk. Dus geen vijgen zonder beestjes ;-)
VerwijderenAls je echt vegetariër bent: geen vijgen eten ;-)
Die heb ik gelukkig nog nooit gegeten, zien er al niet lekker uit vind ik.
VerwijderenOk, het is smerig als je beestjes hebt en je moet er niet aan denken; maar het is helemaal niet schadelijk om de beestjes te consumeren, zeker niet als je het product eerst nog verder verwerkt door het te bakken of te koken.
BeantwoordenVerwijderenNee, dat klopt, gekookte of gebakken beestjes kunnen weinig kwaad.
Verwijderengewoon een paar laurierbladen in de kast leggen ,daar houden de beestjes niet van . Ik heb nooit geen beestjes meer .
BeantwoordenVerwijderenJannie
ieuw brings back memories..
BeantwoordenVerwijderenIeuw beestjes ! Ik heb ze 1 x in bloem gehad maar dat was niet omdat ik het lang bewaard had ! Afbakbrood koop ik nooit meer omdat het een paar keer beschimmeld was terwijl het nog lang niet over de datum was. O en zakjes geraspte kaas vanwege dezelfde ervaring ook niet. Ik gebruik altijd mijn ogen en tot grote hilariteit van mijn man ruik ik overal eerst aan. De datum vind ik minder belangrijk, alleen zou ik gasten niet iets voorzetten dat over de datum is. Dat eet ik zelf wel. Deze week rode linzen, spliterwten en mangochutney over de datum gegeten, ook in het kader van voorraad opmaken. Groetjes, Anne-Marie
BeantwoordenVerwijderenGeraspte kaas na gebruik in de vriezer stoppen. Als je het weer gebruikt os het prima los gevroren en hoef je het niet eens te ontdoien.
VerwijderenEen oud gezegde: ¨Met laurier mijdt de meid de mijt¨. En het werkt echt.
BeantwoordenVerwijderen