Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 7 mei 2017

Het verleidelijke van aanbiedingen en reclames

In de afgelopen week had de AH koek in de aanbieding. Ik vind het heel lekker om zo nu en dan eens een plakje koek te eten. Het liefst met een schraapje roomboter. Dan smul ik! Ook lunch ik regelmatig met boterhammen met dunne plakjes koek ertussen.
Deze koek was in de aanbieding:

2x 460 gram voor "maar" €2,99!
De koeken stonden al op mijn lijstje, maar ik heb ze weer doorgestreept, want ik vond het toch geen goed idee. Waarom niet?
 • €2,99 is 12% van mijn weekbudget!
 • Als ik 2 koeken koop, zijn ze in no-time op. Dan denk ik: lekker,  nog een beetje, en daarna nog een plakje. Helemaal niet goed voor mij!
 • Er zijn goedkopere alternatieven die ik ook heel lekker vind. De AH verkoopt ook eigen merk gemberkoeken, 350 gram voor €0,69. Als ik dan zo nodig koek wil, dan is dat een veel budgetvriendelijker keus, want die kost €1,97 per kilo.
 • De koeken in de aanbieding kosten omgerekend  €3,50 per kilo.
Uiteindelijk was ik in de Lidl en kocht ik daar een gemberkoek, 465 gram voor €0,89. Dat is €1,91 per kilo. Ik heb de koek geproefd en hij was erg lekker en er zit veel meer gember in (16%) dan de koek van AH (9%). Juist die gember maakt de koek naar mijn smaak erg lekker!

Iets anders dat ik weer doorstreepte op mijn lijstje van te kopen aanbiedingen: volkoren muesli van Zonnatura. Ook in de aanbieding, voor €1,54 per 500 gram. 75% volkoren granen en 13% rozijnen en voor de rest zonnebloempitten, hazelnoten en wat met rietsuiker gezoete bananen.
Ik besloot: ik koop een kilo muesli van AH basic voor €1,49, met volkoren vlokken, 10% rozijnen en zonnebloempitten. Geen banaan en geen hazelnoten, maar wel veel goedkoper!
Ik kocht niet bij de AH, mijn aankoop was tenslotte ook weer bij de Lidl, op dezelfde dag dat ik de gemberkoek kocht. Een kg voor €1,79 met 62% granen, 35% gedroogde vruchten: rozijnen, banaan, abrikozen, peren, perziken, dadels, vijgen, appels, pruimen. Verder bevat de muesli maïs, lijnzaad en zonnebloempitten.

Doordat de producten bij AH in de aanbieding zijn, krijg ik de indruk dat het product de meest voordelige keus is. Eigenlijk zou ik beter moeten weten, maar toch schrijf ik de aanbiedingen op mijn lijstje omdat ik van plan ben ze te kopen.

10 opmerkingen:

 1. Grappig, ik herken mezelf. Ik had een lijstje voor de Lidl, terwijl ik geen boodschappen nodig heb. Ik heb alles nog voldoende. Ik,ben niet gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo kijk ik ook naar aanbiedingen. Omrekenen naar kilo's en zien of het dan alsnog goedkoper is. Die 2,49 zou voor mij voor een glutenvrije ontbijtkoek echt een koopje zijn. Glutenvrij eten is idioot duur. Daarom koop ik alleen de basisproducten zoals brood, pasta, crackers. Zelf glutenvrij, gezond brood brood bakken (zonder melkproducten eant die verdraag ik ook niet) is een toekomstig project.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is altijd goed om kritisch te blijven kijken naar aankopen - juist ook naar de aanbiedingen. Ik vind dat je het knap doet met je budget!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit herken ik ook.

  Dan zie ik dat een bepaald product van een A-merk in de aanbieding is, maar als ik omreken is het huismerk nog steeds goedkoper.

  Zelf ben ik ook gevoelig voor bepaalde spaaracties.

  Laatst was er bij de AH de spaaractie voor de moestuintjes. Toen heb ik zelfs af en toe speciaal producten gekocht omdat je er een extra moestuintje bij kreeg. Die moestuintjesactie vind ik een leuke actie van AH, maar bij de Lidl hebben ze in het voorjaar vanaf € 0,19 al veel keuze aan groente, bloemen en kruidenzaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Lidl gemberkoek is ook mijn favoriet, net 2 plakjes op.
  Ik eet ze alleen in het weekend en vries ze in plakjes in om door de week niet in de verleiding te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel goed idee om de koek in te vriezen!

   Verwijderen
 6. Zo kijk ik ook vaak naar aanbiedingen, vaak kom ik dan toch bij de Lidl terecht. De müsli koop ik voor € 1,49 bij Jumbo, 1 kg. Deze vul ik zelf aan met lijnzaad en zonnepitten. Het gaat mij dan vooral om de havermout in de müsli en dat er géén toegevoegde suiker in zit. Die zit er bij de Lidl wel in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom maak je het dan niet helemaal zelf? Een pondspak gewone havermout kost iets van vijftig cent bij Lidl. En ik heb het vroeger bij AH nog goedkoper kunnen vinden.

   Verwijderen
  2. Daar heb ik wel aan gedacht. Ik heb er nog 2 pakken van liggen. Het is echter een soort instant havermout, heel erg fijn. Ik houd van de grove havermout, zoals die in de müslipakken van 1 kg.

   Verwijderen
 7. Ik maak altijd eerst een lijst van wat ik wil...en dan schrap ik naar wat ik nodig heb. Soms zoek ik een alternatief, soms gewoon schrappen.

  BeantwoordenVerwijderen