Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 31 mei 2017

Smakelijke maaltijdsoep met zoete aardappelen en linzen

De AH heeft tegenwoordig vers-pakketten voor soep voor 4 -6 personen.
Voor €3,49 heb je een pakket met 1 zoete aardappel, 2 winterpenen, 1 rode paprika, 2 rode uien, krulpeterselie, 3 knoflookteentjes, 2 groentebouillontabletten.
Inhoud 950 gram.
Ik moet zeggen, ik vind dat een geweldig verdienmodel voor de AH!
Slim bedacht! Waar vind je dat nog, dat je voor o.a. winterpenen meer dan €3,50 per kg betaalt?
Dat ga ik dus niet kopen!

Ik heb afgelopen week een eigen variant daarop bedacht:
4 zoete aardappelen - 500 gram (ik betaalde 60 cent), 1 blikje bio gepelde tomaten 400 ml (daarvoor betaalde ik 49 cent), 2 groentenbouillontabletten  (21 cent), 1 flinke gewone ui 200 gr (14 cent), bakje met 300 gr gekookte linzen (vriezer - kostprijs 30 cent), ontdooid, 3 knoflookteentjes (10 cent), een  eetlepel harissa (bevat: 45% Spaanse pepers, ui, tomaat, zout, tomatensap, olijfolie, tomatenpuree, water, kruiden (koriander) en specerijen, knoflook) ca 15 cent + een liter water.

Ik kookte de zoete aardappelen en de ui en de knoflook in het water.
Daarna deed ik de verkruimelde bouillontabletten er bij en de gepelde tomaten.
Dan met de staafmixer tot een gladde massa maken.
De linzen er bij en de lepel harissa.
Om de soep af te maken strooide ik nog wat bieslook uit mijn tuin overheen.
Je hebt dan ongeveer 2 liter soep.
Als maaltijdsoep geschikt voor 3 personen, als voorgerecht kunnen er zeker 6 à 8 personen van eten. Op smaak maken met eventueel extra zout en peper.

6 opmerkingen:

 1. Ik moet ook altijd zo lachen om de reclame van de tv waarin ze een verspakket promoten, dan kook teen vrouw een pan soep voor een tafel vol. Als je in de pan kijkt zit er amper een soep Kommetje in.

  Ik vind het aantal groente voor de aangegeven personen veel te weinig, wij eten graag een goed gevulde soep van enkele kilo's groente. En dan eten zelfs onze kinderen ( 5 en 6 jaar) twee flinke kommen leeg.

  Maar inderdaad het is een super slim verdien model.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip, ik heb hier net nog een zoete aardappel liggen die op moet.. Kan er vast ook wel een kleinere portie van maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slimme soep,zeker eens per week, om alle restjes groenten die niet meer zo mooi zijn in op te maken. Stukje prei, paprika's, broccoli, alles kan erbij. Heerlijk met wat geroosterd of gegrild brood met kruidenboter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voldoet ook nog eens aan voldoende groenten. Zoete aardappel is gezond,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit klinkt heel lekker ga ik binnenkort maken! Waar haal je zoete aardappel voor €1,20 per kilo?

  BeantwoordenVerwijderen