donderdag 28 september 2017

Genderneutraal!

Ik ben nog uit de tijd dat ik op mijn werk geen broeken aan mocht en uitsluitend in jurk of rok mocht verschijnen. Broeken waren niet toegestaan, ook niet als het in de winter ijskoud was. Als klein meisje droeg ik in de winter een combinatie van een rok en een broek, want maillots had je in die tijd nog niet, of in ieder geval nauwelijks.
De laatste tijd is het erg in de mode om alles genderneutraal te maken. Kinderkleding met neutrale opschriften en labels, toiletten, urinoirs en ga zo maar door.
Volgens een rechter kan een vrouw prima plassen in een urinoir. Ook zonder dat haar blote billen zichtbaar zijn, dus zonder de eerbaarheid te schenden.
Urinoir, voor de dames is er geen mogelijkheid om hurkend te plassen zonder zichtbaarheid van billen!
 Hoe zo'n mannelijke rechter zich dat precies voorstelt, is mij een raadsel. Want hoe doe je dat? Dan heb je toch tenminste een hulpmiddel als een  plastuitje nodig, want anders gaat dat echt niet lukken!
Misschien de oplossing?

Op mijn werk zijn vanaf de zomervakantie in de vleugel waar ik werk, gecombineerde toiletten, zowel de dames als de heren kunnen van deze toiletten gebruik maken. Ik vind het prima, ik ging bij hoge nood toch al naar de dichtstbijzijnde toilet en vond het geen probleem als dat toevallig een herentoilet was. Nu is het dus volkomen legitiem om daar te komen, vroeger niet. Als ik er destijds opgelucht uitstapte en ik kwam een man tegen, dan deed ik alsof het de normaalste zaak van de wereld was om daar uit te komen en stapte ik met een stalen gezicht de gang op. Het maakte mij niet uit, ik was kwijt wat ik hoognodig kwijt moest en voelde me zeer opgelucht!
Vooral de dames-collega's hebben moeite met de combi, want nu zien ze de rug van plassende mannen als ze bij de wastafel staan! Verder zien ze helemaal niets van die plassende man, dus ik denk: waar gaat het over? Maar er zijn dames die het helemaal niets vinden. Die gaan speciaal naar de damestoiletten in de andere vleugel, waar nog wel afzonderlijke dames en herentoiletten bestaan.

Vaak waren de damestoiletten vroeger overbelast en stonden de rijen tot in de gang, terwijl het in de herentoiletten rustig was. Blijkbaar moeten vrouwen vaker naar de WC. Door de man/vrouw combinatie van de nieuwe toiletten, is het lang niet meer zo druk en ben ik gauw aan de beurt, helemaal niet slecht!

En die kinder- en babykleding?
Toen mijn dochters klein waren, waren er voor baby's ook neutrale kleuren, zoals zachtgeel en mint. Er waren geen meisjeslabels en jongenslabels. Mijn dochters droegen stoere spijkerbroekjes, waar geen specifiek meisjes- of jongens label in zat. Ook sokken waren sekse neutraal. Rood of groen met beestjes.
Het lijkt mij prima of wat meer kleding te kunnen kopen  die niet speciaal voor jongetjes of meisjes gemaakt zijn. De kleuren voor jongetjes zijn op dit moment zó saai! Dat kan best wat vrolijker. Ik zie ook regelmatig mannen in roze t-shirts voorbij komen of roze overhemden of dassen dragen, dus waarom mogen  jongetjes geen roze of paars of zo?

31 opmerkingen:

  1. Ik zou mij minder veilig voelen in zo'n gecombineerd toilet en heb grote vraagtekens over de hygiene.
    Vrouwen moeten vaker plassen vanwege hun anatomie. Er is minder plek voor een volle blaas in hun buik. En dan nog de maandelijkes perikelen die veel meer tijd kosten op het toilet.
    Ik vind dat genderneutrale een beetje gedoe. Overdreven. Wat maakt het mij uit wat voor labeltje er in een kledingstuk staat, als ik het wil kopen doe ik dat. Mijn zoons heb ik destijds allerlei soorten speelgoed aangeboden. We deden niet moeilijk over jongens of meisjes speelgoed. Zo werd er veel gespeeld met duplo, met een buggy en met knuffels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik een vrouw zou zijn zou ik echt geen toilet willen delen met de mannen. Mannen zijn nou eenmaal smeerkezen (op het toilet) heb ik wel eens het idee.
    Als ik (man) ergens ben en onze dochter moet naar de wc ga ik met haar daarom altijd naar het damestoilet. Bij de heren heb je meestal geluk als er één is die een beetje schoon is namelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou... vrouwen kunnen er ook wat van hoor met gebruikt maandverband, overal toiletpapier en dikke remsporen. Vrouwen zijn zelfs vaker smerig dan mannen!

      Verwijderen
  3. Het lijkt mij eigenlijk voor de heren niet zo prettig als ze staan te plassen en de dames lopen vlak achter ze langs. En zoals Hypotheekweg al schreef, de herentoiletten zijn over het algemeen een stuk smeriger dan die van de dames.
    Mijn dochter droeg stoere spijkerbroekjes maar wilde ook graag jurkjes en rokjes met bijpassende maillots aan. Ik vind het allemaal wat overdreven, gaat Hema nu adverteren met "schattig kinderrokje" om maar een voorbeeld te noemen?
    Die rechter is het inmiddels denk ik wel duidelijk dat hij de plank totaal mis sloeg toen hij een mevrouw beboete voor wildplassen op het Leidseplein. Natuurlijk was ze in overtreding, maar zo'n urinoir is nu eenmaal praktisch niet geschikt voor dames om te gebruiken. Hopelijk zorgt deze commotie er wel voor dat er meer openbare damestoiletten komen. Alhoewel ik moet zeggen, ik heb een heel zwakke blaas, en weet in de stad echt wel waar er toiletten zijn. Daar moet je dan voor betalen, maar als ze goed schoon worden gehouden heb ik daar geen enkel probleem mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo zijn de toiletten hier niet ingericht. Er staat een muurtje van 160 cm rond de pisbakken. Je kunt de pisbakken bereiken door naar het einde van de ruimte te lopen en dan rond het muurtje te lopen. Je ziet van een plassende man alleen het hoofd en de schouders en verder niet. Als ze zich omdraaien zie je geen piemel of zo.

      Verwijderen
  4. Net als jij gebruikte ik bij drukte het mannentoilet. Niet altijd even schoon,helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stel je de volgende situatie voor: een man staat te plassen in een verder verlaten toiletruimte en er stapt een meisje alleen de ruimte in. Dat is geen prettige situatie en kan ook zomaar in een gevaarlijke situatie veranderen als die man zich omdraait zonder zijn geslachtsdeel eerst weer netjes op te bergen. Of is dit overdreven en zijn er in een genderneutraal toilet alleen afgesloten hokjes? Maar dan nog vind ik het veel fijner om aparte dames en herentoiletten te hebben. En iedereen die zich zich zowel man als vrouw voelt mag kiezen van welk toilet hij/zij gebruik maakt. Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ...ik ben van 1950 en opgegroeid in een klein dorp. Maillots waren er al toen ik naar de kleuterschool ging (1955) en vanaf begin jaren 60 van de vorige eeuw droeg ik lange broeken naar school en later ook naar mijn werk (kantoorbaan) Ben jij op de "biblebelt" opgegroeid? Gewoon: kinderkleding maat 86 tot 116 en daar hangt alles, rokjes, broekjes, truien etc. Gemengde toiletten vind ik prima maar dan wel zonder pisbakken. Niet alleen vrouwen hebben een hekel aan pisbakken, ook veel mannen willen ze niet gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik ben opgegroeid in Leeuwarden, niet een onderdeel van de biblebelt. Misschien was het ook zuinigheid van mijn moeder die bang was dat ik gaten zou vallen in een maillot.

      Die kantoorbaan was bij de Rijks Universiteit Groningen. Daar mocht ik begin jaren 70 geen broek aan.

      Verwijderen
    2. Ik kan mij ook geen maillots herinneren in de jaren 50, ik ben van 1946. Wel lange (wollen)kousen en mijn moeder had een soort lang hemdje gemaakt met iets van jarretels. Ik was toen een jaar of 10? En we hadden ook een soort lange broek met elastiek onderaan, onder een rok aan, ( begin jaren 50, heb een kleuterschoolfoto)

      Verwijderen
    3. Misschien heeft het idd met zuinigheid ofzo te maken maar ik droeg altijd maillots onder mijn rok of jurk! Even bij mijn oudere zussen geïnformeerd en zij herinneren zich dat wij in de jaren vijftig een van de weinigen waren die maillots doegen! Zij zijn van 1944 en 1946.

      Verwijderen
    4. Ik ben van 1952 en woonde in een RK dorp in Noord-Brabant. Jongens en meisjes zaten gescheiden op de lagere school (nonnen voor de meisjes, broeders voor de jongens). Meisje met een lange broek werd naar huis gestuurd voor een rok (eventueel over de lange broek). Eerder mocht je niet terug naar school komen. Mijn ouders hebben hevig geprotesteerd en uiteindelijk het pleit gewonnen. Jammer alleen dat mijn rapportcijfers kelderden, en wel zodanig dat mijn ouders wederom het gevecht met de nonnen moesten aangaan om mij naar het middelbaar onderwijs te krijgen in plaats van naar de huishoudschool. Hypocriet!

      Verwijderen
  7. Ik ben van 1950 en mocht geen broek aan naar school toen ik jaar of 12 was kan ik me herinneren.
    Mijn dochter is van 1977 en toen ze een jaar of 5 was wilde ik een jurk voor kerst voor haar kopen maar die was er toen gewoonweg helemaal niet. Het werd een spijkertuinbroek met knalroze trui.
    Ik ben makkelijk met toiletten maar in de spiegel plassende mannen zien gaat me net wat te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind genderneutrale toiletten volkomen overdreven, en dan heb ik het nog niet eens over andere dingen zoals kleding die ineens genderneutraal moet zijn. Wat is er mis met leuke jongens- en meisjeskleding? Wil iemand toch iets stoerders voor een meisje of andersom voor een jongen, dan koop je dan toch gewoon? Waarom generaliseren en denken dat iedereen blij wordt van genderneutrale kleding??
    En ik vind dat heren en dames hun eigen toilet moeten hebben en hun eigen privacy. In geval van hoge nood vind ik een uitzondering, daar zou ik niet moeilijk over doen.
    Het is allemaal een beetje doorgeslagen tegenwoordig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als er dan ook genderneutrale kleding/fietsjes/enz zou komen (lees: minder expliciet rose/blauw) ben ik absoluut voorstander, maar ik vermoed dat bijv. fietsjes echt rose/blauw blijven: Goed voor de koopcijfers... Mij zegt de discussie in zoverre weinig dat ik de indruk krijg dat Hema het vooral doet om een zo groot mogelijk publiek te bedienen en gratis marketing (ze zijn de eerste, halen landelijk het nieuws, enz.)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is allemaal compleet doorgeslagen.Ik heb geen bezwaar dat winkels ea door elkaar hangen, moet kunnen. Ik heb er ook geen bezwaar tegen dat in geval van nood een man bij de dames naar binnen loopt en vice versa maar dit wordt ons door de strot geduwd en daar heb ik wel bezwaar tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik denk dat de discussie volledig is doorgeslagen.
    Gemengde toiletten vind ik prima maar dan svp zonder stinkende pisbakken, waarom kunnen mannen ook niet gaan zitten.
    Enne, ik heb het zelf nooit geprobeerd maar met zo'n plasgootje schijn je bij een urinoir veelal omhoog te moeten plassen, lijkt me met mijn 1.62 best lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vraag me ook af waar ik dat plasgootje na gebruik laat. Die is dan dus vies... stop ik die in m'n handtas???

      Verwijderen
  12. Ik heb de scheiding in toiletruimtes nooit begrepen, al zou ik dan geen pisbakken doen, maar gewoon gesloten hokken. Dan is het voor niemand anders en voor iedereen veilig, lijkt me.

    Ik bepaalde altijd al zelf welke kleding ik droeg of voor mn kind kocht. Helaas is de pasvorm van herenkleding voor dames vaak niet goed, dus je kunt niet makkelijk overstappen. Bij kinderen vind ik het vooral goed dat ze die idiote teksten aanpassen.
    Stoer bij een jongen en lief bij een meisje: belachelijk. En dat gaat door in heel veel teksten. Gelukkig wordt dat dus nu beter bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gemengde toiletten: prima, maar dan zonder urinoirs. En ik wacht met smart op leukere jongenskleding (met leuke beestjes, glitters en lieve teksten)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gemengde toiletten, het lijkt me helemaal niks. Niet omdat het een smeerboel zou zijn of zo maar ik kan me situaties voorstellen waarbij ik me niet op mijn gemak zou voelen.
    Alle kinderkleding op 1 rek, prima. Niet alle meisjes willen roze prinsesjes zijn en jongens zijn heus niet allemaal zo stoer. Jurkjes en rokken hangen apart bij elkaar denk ik. Wat dit met genderneutraal temaken heeft ..helemaal niks dus. Doorgeslagen discussies op de radio gehoord :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het lijkt mij prettig om met mijn dochter bij de hema iets uit te zoeken wat ze leuk vindt zonder dat ze meteen het idee heeft dat ze de 'verkeerde' dingen kiest omdat er 'jongen' op staat. Ik snap werkelijk niet hoe zo veel mensen moeilijk doen over dit besluit. Ik zie geen enkel nadeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Door geslagen ? Wat een leed heeft dat in hokjes proppen ,letterlijk en figuurlijk , wel niet veroorzaakt. Trans vriend voelde zich op z,n vierde er al heel ongelukkig onder. En nog op z,n zestigste.
    Als vrouw hoor je bijna elke dag .Je moet je kin, benen scheren en niet met je benen wijd zitten en zo voort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hangen van alle kinderkleren op 1 rek doet mij niet meteen denken aan trans mensen, eerder aan een winkel die in de publiciteit wil komen.
      Ik denk daarbij ook niet aan in hokjes proppen. Kleren zijn makkelijk te verwisselen. Vooroordelen en onbegrip van mensen niet. De trans (inmiddels) man die ik ken zal het worst wezen van welke afdeling zijn kleren komen, als hij zich er maar prettig in voelt.Hij is heel gelukkig dat hij nu kan zijn wie hij is.

      Verwijderen
    2. Ik zit zoals ik wil. Ik scheer me wanneer ik dat wil. Of niet. Vandaag droeg ik toevallig een rok, met zwarte haren van dik een centimeter op mijn benen. Het is immers zo goed als winter en ik heb de isolatievacht nodig.
      Kleding is zo genderneutraal als je zelf wil. Ik leef in zwart, donkerblauw en wit. Mijn spijkerbroek is een mannenmerk, iets met beenruimte. Mijn blouse is oversized, iets met borstruimte. De bh en onderbroek zijn duidelijk vrouwelijk en mijn vest of trui kan van alles zijn. Hoe rot ook voor die ene transgender, ik wil pvd een toiletruimte gescheiden, net als douches en kleedkamers. Ik heb teveel incidenten meegemaakt of horen/zien gebeuren om het als een veilige manier van toilletteren te zien. De enige transgendertoilet is een toilet met slechts 1 pot, een wasbak en een slot op de deur die uitkomt op een centrale drukke ruimte. Er staat wc op de deur en er hangen in de gang diverse cameras, ter identificatie van dader en als bewijsmateriaal voor het verhaal van het slachtoffer.

      Doorgeslagen jazeker. Afgelopen jaar zijn er 50 aanrandingen/verkrachtingen voorgevallen bij genderneutrale toiletten waar ik van weet. 50! In een iniminie regio. Vele vrouwen lijden nu onder genderneutraliteit. Meer dan de 0,..% transgenders in de wereld. Veel meer. En ik denk niet dat het er nog beter op wordt.

      Gezamenlijke toiletten zijn buiten deze gevaren smerig. Veel smeriger dan de gescheiden toiletten waren. De vrouwen hebben geen prullenbakjes meer, fijn joh, je maandverband weggooien in de prullenbak onder je bureau. De wasbakken hangen hoger. Jep als je 1,60 kort bent merk je dat. De zeepdispencers zijn altijd kapot. De handdoekdingen ook. En ik kan niet eens in de spiegel kijken. De spiegel hangt op 1,70 onderkant. Tis net of mijn man de spiegel ophing, ik zeg altijd in de breedte, dan hang ik hem in de lengte en kan er precies in kijken als ik op mijn tenen sta.

      Op mijn werk is het genderneutrale teruggedraaid na vier ontslagen naar aanleiding van aangiftes mbt verkrachting, aanranding. En ook omdat er gruwelijk veel ongepaste seksuele intimidatie de kop opstak. Mannen in gebouw b. Vrouwen in gebouw a. Jep als je moet grijp je keycard, steek het terrein over, ga door drie beveiligde deuren, dan je keycard met cijfercode voor de wc, deur achter je dichttrekken, wc in, je ding doen en ga terug. Ongesteld? Blaasontsteking? Verkouden? Grieperig? Buikloop? 1 groot feest.

      Ik heb zelf de afgelopen tijd meermalen mijn stanleymes uit mijn broekzak gehaald als een mannelijke collega me onprettig overkwam. Tegelijk met de lipgloss. Als in oh je die heb ik na het opensnijden van de dozen nog niet weggelegd, dom zeg. Die collega heeft meerdere waarschuwingen gehad hoorde ik achteraf. Nu loopt er een aangifte, gedaan door iemand die er minder goed vanaf kwam.

      Ook een deel van de mannen is opgelucht dat ze weer hun dingen kunnen doen zonder vrouwen in dezelfde ruimte. Er was een collega die blaasontsteking opliep omdat hij niet langer kon plassen op het werk van de zenuwen dat er een vrouw zou binnenkomen...

      Gendergedoe, best, maar op deze manier is het gevaarlijk.

      Petra

      Verwijderen
  17. Ik voel me niet meer op mijn gemak als er mannen in de toiletten komen waar ook de vrouwen zijn. Je zal maar naar het toilet gaan als vrouw alleen en er staat een groepje mannen die je vervelend aanspreken. Dat wordt een gevaarlijke bende. En ik ben een vrouw dus zo wil ik ook gezien worden, niet als een neutraal persoon. Dan kunnen ze iedereen wel gaan nummeren en elkaar met een nummer aanspreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben doktersassistente en ging in 1982 aan het werk. De assistentes mochten een jurk, rok of broekrok dragen maar zeker geen lange broek.
    Deze kledingregel is tot het jaar 2000 van kracht gebleven. Ook stagiaires moesten zich aan deze regel houden.
    En niks bijbelbelt, gewoon in Groningen.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Laatst 5 dagen in het ziekenhuis gelegen op de afdeling kort verblijf en daar zijn de kamers (4 personen) gemengd ik had het geluk bij 3 mannen te liggen,na 2 dagen mocht ik gelukkig op een kamer met nog 3 dames.Ik vond het helemaal niks.
    Van mij hoeft het allemaal niet zo dat genderneutraal en ik vraag me echt af of een transgender persoon gelukkig word als de kleren bij de hema door elkaar hangen, ik kooop iig geen rok voor mijn zoon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die gemengde ziekenhuiszalen zijn er al heel lang. Het is al wel 20 jaar geleden dat ik dit voor het eerst mocht meemaken en ik was er ook niet blij mee.
      Het heeft niets te maken met genderneutraal, het is een centenkwestie.
      Die kleding: kleding is vooral een kwestie van mode. Als het voor mannen en jongens mode wordt om rokken of jurken te dragen, dan dragen de modebewuste mannen jurken.
      Ik denk niet dat je je zoon er blij mee maakt om een rok voor hem te kopen. Misschien is een roze t-shirt nog wel welkom, maar dan zonder schattige opdruk of kantjes of roezeltjes.

      Verwijderen
  20. Wat die rechter heeft gezegd, is gewoon gelul. Die had gewoon zijn dag niet. Zelfs met plastuit is de drempel om bij een plaskruis te staan gewoon voor veel vrouwen te groot.

    Tijdens Carnaval ben ik regelmatig naar het herentoilet gegaan, want er was ook gewoon een hokjestoilet. Geen wachtrij, wel commentaar (maar ik zit nergens mee). Veel vrouwen hebben gewoon een kleinere blaas dan de meeste mannen.

    Ik snap ook het gezeur er omheen niet. Thuis heb ik ook een genderneutraal toilet. Makkelijk zat!

    En qua kinderkleding... Ik vind het wel makkelijk. Hoef je ook geen nieuwe kinderkleertjes te kopen voor het volgende kind omdat hij/zij toevallig van het andere geslacht is. Dit moet een hoop budgetouders toch aanspreken!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.