maandag 4 september 2017

Is kokosolie gezond?

Volgens dit bericht uit de Volkskrant is het absoluut niet gezond. Kokosolie bevat nog meer slechte vetten dan spekvet. Zonnebloemolie en olijfolie zijn een stuk goedkoper en gezonder!
De prijs is euro 6 - euro 15 per liter/kilo. 
Dus waarom nemen mensen dan de slechtere en ook nog eens veel duurdere kokosolie?
Volgens het artikel in de Volkskrant omdat ze beïnvloed zijn door foodies (Loethe Olthuis: de hippe eetmeisjes en zelfbenoemde goeroes) die elkaar napraten maar eigenlijk niet deskundig zijn op het gebied van voeding en gezondheid. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat kokosolie goed voor een mens zou zijn.
Ik zie in iedere supermarkt kokosolie staan, vaak in meerdere varianten. Ik heb het nog nooit gekocht, vooral vanwege de prijs en omdat ik weet dat zonnebloemolie ook prima is. Waarom zou je dan voor iets dat veel duurder is kiezen?

22 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Ik word doodmoe van al die voedselhypes. Mensen kakelen elkaar allemaal na zonder gehinderd te worden door gefundeerde kennis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het veel te duur per liter. Ik heb het twee jaar geleden voor het laatst gehaald, als haarproduct. Als ik wil bakken gebruik ik wel zonnebloemolie of bakboter. Zal volgens de voedselmeisjes ook wel ongezond zijn, maar ik doe wat voor mij goed voelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vanwege dat mijn kerngezonde partner kort geleden toch plots aan kanker overleed, terwijl we altijd wel met gezonde voeding en beweging bezig waren, lees ik de laatste tijd toch weer meer over voeding die laat ik het zo zeggen 'buiten de lijntjes van het Voedingscentrum kleurt'. Maar zelfs dan schrik ik me een ongeluk over de apekool die er door voedselgoeroes geschreven wordt en de mate van autoriteit die ze door slimme marketing en sales methoden weten uit te stralen. Velen van hen hebben een soort 'viral spreekuur'. Mensen kunnen vragen stellen en krijgen - een meestal oppervlakkig- antwoord wat vaak meer van hetzelfde is. Ben je daarmee niet tevreden dan kun je persoonlijke begeleiding krijgen, maar ja, wel portemonnee trekken. Gisteren las ik nog een artikel over hoe je zelf je testosteronspiegel kunt verhogen door leefstijl.. Ja, ook voor vrouwen. Geen soja eten, staat er dan. Verzwegen wordt dat het negatieve effect van soja op de mannelijke hormoonspiegel pas optreedt bij hoge doseringen zoals in voedingssupplementen bestaan. Niet bij gewoon gebruik zoals in vegetarische en veganistische voeding.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Moermanvereniging schreef jaren geleden al dat kokosolie niet goed is. Blij met de MMV.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry dat ik het zeg. Maar ook de MMV verleent in haar blad en op haar website regelmatig een podium aan voedingsgoeroes en fitgirls. Niet dat dit iets afdoet aan wat de MMV wel goed doet, maar ik denk dat ze toch wel eens iets kritischer mogen zijn in wat ze wel en niet publiceren.

      Verwijderen
    2. Zeker, in hun wekelijkse nieuwsbrief is een podium voor alle gezondheids en voedingszaken die die week in het nieuws geweest zijn.

      Misschien bedoel je dat?

      In hun blad en lezingen komt de eigen MMV naar voren. Ik ben blij met MMV, dankzij het Moermandieet zijn mijn leverwaarden op orde en ben ik heel gezond.
      Maar het kost moeite. Absoluut.
      Weet nog goed hoe mijn collega's Bjagg riepen als ik ' middags mijn fles karnemelk of fles bietensap dronk.

      Verwijderen
  5. Er zijn wel degelijk goede argumenten voor kokosolie en tegen zonnebloemolie. Google maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ook slecht voor het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook loethe olthuis, de schrijfster van dit stukje in de Volkskrant, is geen wetenschapper. Wat ze de eetmeisjes en goeroes verwijt, doet ze zelf ook: anderen napraten. En dan nog zonder dat ze bronnen vermeldt, waar ze al die wijsheden uit opgediept heeft...
    Als je echt kokosolie met andere oliën wil vergelijken is er wel iets meer nodig dan een klein, onbeduidend artikeltje in de Volkskrant, is mijn mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe mee eens, het punt is alleen dat geen enkel 'voordeel' van kokosolie door enige degelijk, grootschalig uitgevoerd onderzoek wordt ondersteund (dat is dus wat anders dan een paar statistieken opgebouwd uit onderzoeksresultaten die speciaal zijn uitgezocht om een gewenste uitkomst te ondersteunen maar eigenlijk over iets heel anders gaan).
      En in die zin is dit appels met peren vergelijken, want waar de trendy voedings'deskundigen' zich beroepen op feiten die helemaal niet als feiten bestaan, nergens, hoogstens als een theorie wellicht gebaseerd op nog onduidelijke aanwijzingen 'praat' Olthuis 'mensen na' die zich baseren op gegevens die wel goed onderzocht zijn. Haar bronvermelding had alleen veel beter gekund.

      Verwijderen
  8. Olie is olie. Olijf olie is ook niet zo gezond. Voor Engelstalige mensen:
    https://www.youtube.com/watch?v=OGGQxJLuVjg

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben het helemaal met Teunie eens. Wat ik doe is lezen maar altijd zelf nadenken wat wel of niet goed voor je is wat er ook beweerd wordt. Ik vind dat we best vergeten zijn dat nadenken en we inderdaad mee lopen met wat dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. https://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-kokosolie/
    Als je echt wil lezen over kokosolie kan je misschien beter iets lezen waar wel wetenschappelijke bronnen in vermeld staan.gelukkig zijn er genoeg wetenschappelijke onder zoeken gedaan. Groetjes Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zoals zo veel dingen zal de waarheid in het midden liggen. Veel kokosolie is geraffineerde olie. Dat is slecht ja. Maar ongeraffineerde kokosolie is naar mijn mening prima, mits je t met mate gebruikt zoals dat geldt voor alle vetten. Ik wissel roomboter, olijfolie en kokosolie af, afhankelijk van wat ik bereid.
    Zonnebloem olie gebruik ik zelf niet omdat dit slecht tegen verhitten kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik begrepen heb is dat Zonnebloem olie bevat te veel omega 6 vergelijk met omega 3. Hiermee wordt te veel acid geproduceerd (AA in het Engels) die verhoord hartinvalrisico's.

      Verwijderen
    2. Ik zeg niks over of kokosolie wel of niet gezond is, want daar heb ik geen verstand van. Wel is het zo dat in zonnebloemolie veel omega 6 zit. Daar krijgen we al veel te veel van binnen in allerlei producten en omega 6 is ontstekingsbevorderend, dus deze olie ook met mate gebruiken. Olijfolie is dan toch een beter alternatief. Lijnzaadolie zou nog beter zijn want die zit vol omega 3. Maar deze olie wordt weer snel ranzig en je kunt het beter koud verwerken. Olie is een onderdeel van gezonde voeding maar wel met beleid dus.

      Verwijderen
  12. Ik denk dat kokosolie 100% natuurlijk is en dat kun je van veel producten niet zeggen.
    Als je kijkt wat het met je huid doet ( denk aan bijv. wanneer je het smeert na zon verbranding, kloven, schrale huid, puisten ) dan kan ik niet anders zeggen dat het een geweldig product van de natuur is. Mocht je denken dat het vet sporen nalaat? Dit is niet het geval als je bijv. voor het slapen gaan insmeert.
    Ik kan me niet indenken dat kokosolie dan ook slecht zou zijn voor de inwendige mens. Wil daarbij ook zeggen dat ik denk dat bijv. goede olijfolie ook gezond is.
    Ik denk dat we sowieso veel 'troep'eten wat vele malen ongezonder is. Daar spreken we maar niet over en stoppen onze kop in het zand en gaan zitten 'zeuren'over bijv. olijfolie, kokosolie.
    Het wordt meer zoeken in het gebruik van verschillende producten die elkaar kunen ondersteunen voor een gezond lichaam, i.p.v. producten uit sluiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ach weet je... er is iedere keer wat anders wat wel of niet goed is. Alles met mate (behalve groenten misschien) en met gezond verstand dan zit je vaak goed.

    Verder drink ik alleen melk in de capuchino, smeer ik vrolijk roomboter op m'n brood en vind ik kokosolie gewoon niet fijn om mee te koken. Of dat alles gezond is hangt maar net af van welk artikel ik lees... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kokosolie (ongeraffineerd) gebruik ik vooral voor de buitenkant! Voor salades etc. gebruik ik een goede olijfolie en in de wok en de (vlees)-braadpan ghee en/of rijstolie! In de oven (afhankelijk van het gerecht) roomboter of ghee. De ghee maak ik zelf. Ik gebruik alleen biologische produkten!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.