Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 3 september 2017

Super bezuinigingstip en ook nog goed voor je gezondheid!

Er zijn mensen voor wie dit helemaal niet van toepassing is, maar er zijn ook nog steeds veel waarvoor dit wel een hele goede besparingstip is: STOPPEN MET ROKEN.

Roken kost veel geld en is verder nergens goed voor.
Het is ongezond, maakt je huid oud en lelijk, zorgt voor lelijke tanden en een slechte adem.
Door roken ga je gemiddeld 10 jaar eerder dood en het risico op kanker en hart- en vaatziekten is ook veel hoger.
Vrij veel rokende familieleden zijn al jong aan hart- en vaatziekten of kanker overleden.
Mijn opa, mijn oudoom, mijn tante, mijn neef, mijn achterneef etc.
Er is geen enkel voordeel van roken te bedenken. Behalve dan dat het voor onze nationale schatkist leuk is dat er belastingcenten binnenkomen en minder AOW betaald hoeft te worden omdat rokers jonger sterven en dat pensioenfondsen minder geld kwijt zijn aan pensioenen voor rokers, want die leven veel korter en betalen wel premie maar ontvangen een stuk minder pensioen.
Dus wil je minder belasting betalen en langer en meer AOW en pensioengeld ontvangen, en wie wil dat niet? Stop dan nu met roken.
Weet je dat hulp bij het stoppen met roken al weer een aantal jaren in de basiszorgverzekering zit? Maak er dan nu werk van!

Ik heb een beetje astma en ben overgevoelig voor tabaksrook. Ik zou het liefst volledig rookvrij door het leven gaan, want ik heb er veel last van.
Probleem van dat rookvrije leven is, dat dit gewoon niet KAN.
Ik zit in mijn achtertuin en een van de buren begint te roken. Ik ga snel naar binnen en sluit mijn tuindeur.
Ik lig in bed met het raam open en een van mijn buren rookt in de slaapkamer. De rook waait bij mij naar binnen en ik lig in een rokerige slaapkamer. Diezelfde buren hadden, toen ik hier 10 jaar geleden kwam wonen, witte verticale lamellen. Deze lamellen zijn nu gevlekt bruin. Soms staan mijn buren ook in hun voortuin beneden te roken. Hun werk begint vroeg en ze steken voordat ze vertrekken eerst nog even een sigaret op. Je voelt hem al aankomen: ik lig in mijn slaapkamer weer in de sigarettenrook.
Ik ga op de fiets naar mijn werk en ik kom onderweg rokende fietsers tegen en mensen die al rokend hun hond uitlaten. Als er iemand voor mij fietst die rookt, dan kies ik als het mogelijk is een alternatieve route omdat ik zo'n last heb van de rook, of ik stap even af en wacht even om voldoende afstand te creëren.

In het openluchtzwembad staan overal rokerspalen, zodat rokers "gezellig" op het terras nog even een sigaretje kunnen roken voordat ze gaan zwemmen of voordat ze weer naar huis gaan. Er is geen rookvrij gedeelte, want het is in de open lucht en dan is dat kennelijk niet nodig. Alleen op de plekken waar het personeel de badgasten in de gaten houden is een rookverbod. Dat is aan 1 kant van het bad, aan de overige 3 kanten is geen rookverbod.

Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat ik zeur, want die rook stelt in hun ogen niets voor en zij merken er misschien ook helemaal niets van, afgestompt als ze zijn door hun leven in sigarettengeur van zichzelf en/of anderen. Maar voor mij ligt dat anders, ik heb er wel last van en ik ben er van overtuigd dat er veel meer mensen zijn die er veel last van hebben.

Nu willen ze van Groningen een rookvrije stad maken.  Dat betekent dat er niet meer mag worden gerookt op ligweides bij zwembaden, in rijen van pretparken, in speeltuinen, kinderboerderijen en ook op sommigen terrassen zijn sigaretten taboe.
Hoofdgebouw van de universiteit aan het Broerplein.

Er mag na de zomervakantie niet meer worden gerookt voor het hoofdgebouw van de universiteit. En het UMCG moet vanaf 2019 zowel voor patiënten als personeel compleet rookvrij zijn, dit geldt ook voor de terreinen rond het dit ziekenhuis.
Huidige afbakening rookverbod UMCG

Ik ben heel benieuwd of deze maatregelen effect hebben en er inderdaad op die plekken niet gerookt wordt!

34 opmerkingen:

 1. Een hele stad die rookvrij is vind ik wel wat ver gaan eerlijk gezegd. Aan de andere kant: roken op plekken waar kinderen komen vind ik echt not-done - omdat je het wel ruikt. Tja... en waarom zou het dan eigenlijk wel oké zijn als mensen roken waar mensen komen die er last van hebben...

  Zelf heb ik er in ieder geval een hekel aan om door de rookwalmen heen ergens naar binnen te moeten. En bij sommige ziekenhuizen en dergelijke is dit slecht geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben aan longkanker geopereerd terwijl ik al meer dan 35 jaar niet meer rook. Dus ik denk dat je mijn ideeën hierover wel kunt raden.........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, eigenlijk niet. Je kunt namelijk twee kanten op redeneren.
   1: Je bent al 35 jaar gestopt, dat is bijna hetzelfde als nooit gerookt hebben, dus iedereen kan longkanker krijgen en dus moet men niet zo moeilijk doen. Aanstellers.
   2:Zelfs na 35 jaar kun je er nog longkanker van krijgen, dat spul is keigevaarlijk, iedereen zou beschermd moeten worden. Verbieden, nu!

   Verwijderen
  2. Ik hang redenatie nr. 2 aan. Waarschijnlijk is in mijn geval de aandoening niet gerelateerd aan roken, maar ik ben er wel van overtuigd dat, als ik wel al die jaren had gerookt, de conditie van mijn longen dusdanig was geweest dat ik het niet had overleefd.

   Verwijderen
 3. Het ergste vind ik dat er vaak gerookt wordt voor de ingang van gebouwen (voor het ziekenhuis, dat is absurd!). Ik kon meestal ernstig benauwd ergens binnen en dan moet ik altijd mijn astmamedicijnen gebruiken. Dat is overigens het enige waar ik ze voor gebruik: rokers. Verder zou ik medicijnvrij door het leven kunnen. Dankzij rokers moet ik de zorgverzekering op kosten jagen en mijn lichaam volstoppen met chemicaliën elke keer dat ik op mijn werk kom, het winkelcentrum binnenstap, naar het ziekenhuis moet etc. Belachelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zuinigaan... het is al járenlang verboden om bij de ingang van het UMCG te roken. Lachertje -- de patiënten staan of zitten voor de hele gevel, met hun mobiele infuus-rek, en hun sigaret. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het verbod werd gehandhaafd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg er altijd wat van, als ik rokers tref bij de hoofdingang! Meestal krijg ik dodelijke blikken of een scheldpartij terug.
   Er is sinds kort trouwens een hekwerk en er zijn duidelijker verbodsborden bij de hoofdingang. Volgens mij wordt er nu pal op de ingang niet meer gerookt, wel een eindje verderop.

   Verwijderen
  2. Ik voeg nog even een afbeelding toe van het rookverbod en de afbakening!

   Verwijderen
 5. Ik heb jaren in de VS gewoond en bij een Z-H gewerkt. Daar was roken op terrein overal verboden, ook in de auto van personeel. Ik vond dat helemaal prima en roken op openbare plekken is ook verboden. (Trein platform, public park e.d) toen ik eenmaal terug was in NL was ik verbaasd dat je bij een bushalte mag roken. Ik hoop dat het verboden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nooit gerookt, maar van mij mogen ze het ook verbieden. Er zal nog wel een lange weg te gaan zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man heeft ook heel veel last van de rook van rookwaren maar ook van houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven etc. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een "buitenkamer" waar een vuurtje gestookt moet worden en zelfs als het regent gaat men barbecuen! Zo vervelend om niet in je eigen tuin te kunnen zitten, je ramen te moeten sluiten ivm de rook van andere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk ja. Bij ons wordt elke dag meerdere keren gerookt rond ons balkon en afhankelijk van het weer gemiddeld 2 keer per week gebarbecuet. Als we het geld hadden, dan zouden we verhuizen. Om die reden! Verder wonen we prima. Je moet tegenwoordig echt naar het platteland om nog een beetje te kunnen ademen.

   Verwijderen
  2. Mijn buren bbq-en ook. Ik heb ze zover, dat als ik in de tuin ben dat de kap er op gaat. Helemaal geen last meer. Assertiviteit is prima.

   Verwijderen
 8. Ik begrijp dat anderen er last van hebben en ik zie best nut van rookvrije voorzieningen maar het geheel verbieden in de openbare ruimte vind ik wel ver gaan eerlijk gezegd. (Ik rook zelf overigens niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Roken doe ik niet maar ik vind wel dat er dan veel meer verboden zou moeten worden want dat is niet het enige ongezonde voor de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben vóór een verbod voor houtkachels, open haarden en barbecues. Al die vuurtjes benemen mij de adem en zijn voor iedereen ongezond!

   Verwijderen
 10. Ik heb ernstig astma en kan er ook absoluut niet tegen. Van mij mag het overal verboden worden. Bij mij voor het ziekenhuis wordt er helaas ook vaak voor de ingang gerookt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Roken is een ernstige verslaving. Het is moeilijk om ermee te stoppen. Je moet echt, echt, echt willen stoppen, anders is de kans op toch weer beginnen groot. Toen ik enorm gemotiveerd was om te stoppen (20 jaar geleden), lukte het zonder veel moeite, zonder hulpmiddelen.
  Zou stoppen met roken een fluitje van een cent zijn dan waren er nog maar weinig rokers,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niemand hoeft van mij te stoppen, als ik er maar geen last van heb. 'In de buitenlucht' betekent niet dat niemand er last van heeft. Rook en nicotine gaan niet recht omhoog helaas.

   Overigens valt me op dat de mensen die ik ken die niet kunnen stoppen op alle fronten vrij disciplineloos zijn. Niet altijd verschuilen achter hoe moeilijk het is. Vind ik.

   Verwijderen
  2. Ik ben 20 jaar geleden gestopt Anoniem , ik verschuil me helemaal niet altijd ergens achter. Stoppen met roken is erg moeilijk. Het lukte me na de 6e poging.
   Beetje flauw om rokers disciplineloos te noemen, nog wel op alle fronten !!Vind ik.

   Verwijderen
  3. Ik ben 17 jaar geleden gestopt (8E poging) en hoewel ik liever was blijven roken (ik genoot ervan) heb ik het gedaan omdat steeds meer mensen om mij heen er last van kregen (partner, kinderen, vriend en vader) Door te stoppen is mijn leven de eerste jaren 'n hel geweest maar achteraf ben ik toch erg blij! De mensen in mijn omgeving (broers, neven en nichten, enkele vrienden, schoonzoon) die nog roken, drinken ook veel en vaak en om eerlijk te zijn vind ik de meesten van hen op veel fronten inderdaad vrij disciplineloos!

   Verwijderen
 12. Mijn ouders zijn onlangs na +40 jaar gestopt met roken. De reden; onze dochter werd geboren. De kraamzorg heeft ze erop gewezen dat roken schadelijk was en uiteindelijk zijn ze gestopt. Wij vinden het hartstikke tof dat ze gestopt zijn en nemen ze regelmatig mee uit eten of een dagje weg.

  Bij het ziekenhuis had ik het een keertje meegemaakt dat er een mevrouw de afdeling niet af mocht ( net geopereerd aan een hersentumor) maar echt stennis liep te schoppen omdat ze niet mocht roken buiten. Uiteindelijk is ze meegenomen door familie om alsnog in haar nicotine behoefte te voorzien.


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Roken vind ik erg maar dat kan ik wel ontwijken (ik snap je burenoverlast trouwens heel goed) Wat echt verboden zou moeten worden zijn houtkachels. Vreselijk en er is geen ontsnappen aan! Ik doe alles dicht als de stank er weer is. Het probleem is dat als men de houtkachel puur voor verwarming gaat gebruiken, de stank is er dan bijna de hele dag en op een gegeven moment moet je wel ramen openzetten want dan is de binnenlucht nog slechter. Daar zou eens actie tegen gevoerd worden.

  misty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, maar het ligt ook aan het soort hout en reinigen van de houtkachel! Schoorsteenvegers daar hebben veel mensen niet van gehoord..

   Verwijderen
 14. Ik was een jaar geleden op een bijeenkomst met twintig verpleegsters. De voorzitter zei: "Heeft iemand een rookpauze nodig?" en er was niemand. Ik vond het super. Vroeger was het percentage rokers onder verpleegkundigen erg hoog (ik denk omdat hun werk stressvol en vaak in ploegendienst is). En nu dus nul.

  Ik denk dat het de goede kant op gaat in Nederland, en dat steeds minder mensen roken.

  Het CBS is het trouwens ook wel met mij eens; 25% van de volwassenen zei roker te zijn in 2015. In 1990 was dat nog zo'n 35-40%. Dus dat gaat beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nooit gerookt en stoor mij ook in het openbaar aan het roken als ik zit te fietsen dat iemand voor mij zit te fietsen en te roken en ik geen kant op kan. Zelfde als je op straat loopt en iemand rookt, vies vind ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat vervelend dat je zelfs in je slaapkamer last hebt van de sigarettenrook van je buren. Dat moet toch eigenlijk niet kunnen. Wij roken ook de rook van de buren tot ver in onze woonkamer, zeer grote tuinen maar er wordt gerookt daar waar het dan zo onze woonkamer inwaait. We hebben het nu dicht laten bouwen met een tuinkamer. Was er zo ontzettend klaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds ik niet meer aan de voorkant van het huis slaap, maar aan de achterkant, valt het mee met de sigarettenrook in mijn slaapkamer.
   Alleen een enkele keer zitten de buren 's avonds buiten te roken.
   Wel heb ik 's ochtends last van de rook als ik mijn huis uit ga. Het lijkt wel of mijn buurvrouw meerdere sigaretten tegelijk aan het roken is, zo'n sterke rookgeur waait mij dan uit het open raam tegemoet. Ze heeft het raam open voor de frisse lucht, maar daardoor is mijn lucht een stuk minder fris!

   Verwijderen
 17. Eerst rookten zowel mijn man als ik. Samen waren we 250 euro per maand kwijt aan rookwaren. Toen ik definitief stopte voor mijn tweede zwangerschap bleef mijn man roken, maar bracht het terug naar ongeveer honderd euro.
  Nu is het tegenwoordig vijftig euro per maand. Hij krijgt honderd en alles wat niet in rook op gaat kan hij aan andere dingen besteden, zoals broodjes onderweg of kleine hobby dingen.
  Dus qua geld besparen op roken doen we het hier goed. Ook rookt hij buiten en niet binnen bij de kinderen.
  Maar het blijft wel een ding hoor, zeker als ex roker...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eline, krijg jij nu je met roken gestopt bent ook 100 euro zakgeld per maand voor leuke dingen?

   Verwijderen
 18. Ik werd altijd zoo boos bij het UMCG! Ik heb meerdere klachten ingediend. Mijn zoontjes werden te vroeg geboren en lagen maanden aan de beademing. Op een gegeven moment kwam er een 'thuis', die logeerde met mij in het Ronald Mac Donald huis. We gingen elke dag een aantal keer naar zijn tweelingbroer. Weken, niet een paar dagen. Elke keer weer moest ik met hem door de rokers, verschrikkelijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een tijd lang kwam ik er vijf keer per jaar en ik ergerde mij groen en geel aan al die rokers naast de ingang! Heel vervelend om op die manier het ziekenhuis in te moeten gaan!
   Mijn ervaringen bij het rokers aanspreken op hun rookgedrag zijn niet prettig. Ik werd soms nog net niet lijfelijk aangevallen, maar wel uitgescholden of compleet genegeerd.

   Verwijderen
 19. Gelukkig al 16,5 jaar gestopt. Van mij mogen ze het overal verbieden. Doodsoorzaak nummer 1.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ken het probleem. Vroeger bij mijn oma rookte iedereen in het huis. Binnen. En mijn moeder en haar kinderen waren zo astmatisch als de pest. Logischerwijs heeft mijn moeder er wat van gezegd.

  Ik vind het echt verschrikkelijk. Het stinkt en op het terras zit je in andermans rooklucht. Lekker hoor. Ik ben gelukkig al jaren astmavrij (mijn moeder niet, die heeft nog steeds last van haar longen en van mensen die vroeger binnenshuis moesten roken). Van mij mag het roken overal wel verboden worden.

  BeantwoordenVerwijderen