dinsdag 5 september 2017

Courgettesoep

Vorige week kreeg ik een grote gele courgette cadeau. Een enorme vrucht van meer dan een kilo zwaar, namelijk 1138 gram!
Ik weet dat de kleintjes lekkerder zijn, dus om deze courgette als groente te eten leek me niet zo geschikt. Een soep kon volgens mij prima.

Nodig voor 3 personen:
een soeppan en een koekenpan
ruim 1 kg courgette, in blokjes
1/2 rode paprika in blokjes
2 uien, gesnipperd
olie om in te bakken
bouillonblokjes
(biologische runder-) gehaktballetjes, 150 gram
330 gram gare kikkererwten
knoflook
komijn
zwarte peper + zout
peterselie
event sambal of rode peper

Ik sneed de courgette in blokjes en kookte die blokjes in een beetje water met bouillonblokjes. Ik gebruikte 2 bouillonblokjes, maar je kunt ook meer gebruiken.
Ondertussen bakte ik 2 flinke fijngesneden uien en een halve rode paprika in blokjes en 150 gram (biologische runder-) gehaktballetjes. Beetje komijn er bij en wat knoflook. 
Toen de courgette gaar was, voegde ik 330 gram (ontdooide) kikkererwten uit de vriezer toe en maakte het mengsel fijn met de staafmixer. Nadat de soep mooi glad was, voegde ik het ui/paprika/gehaktballetjesmengsel toe en een paar lepels vol peterselie uit de tuin.
Ik houd van pittig, dus ik voegde wat sambal toe, maar dat is niet noodzakelijk. Als je rode peper gebruikt, dan kun je die meebakken met de uien.
Op smaak brengen met zout en peper.
Bij de soep at ik 2 opgerolde en met roomkaas besmeerde wraps, die ik zo nu en dan in de soep doopte.
Ik heb van deze soep 3x met smaak gegeten.

11 opmerkingen:

  1. Wij laten de courgettes bij ons in de tuin altijd zo groot mogelijk groeien en maken er dan lekker veel soep van. Werkt prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt prima inderdaad. Ik hou wel van een goede soep. Maar eh: 'volgens mijn'? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat kllinkt als een gezond soepje! Met lekker veel groente! Wij hebben hier ook heel courgettes dus dit is een handige tip.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk en ik maak hem ook wel eens van komkommer, die is wat flauwer dus mag nog wel wat meer sambal of zo. Gerookte kip in blokjes is in beide erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben ook behoorlijk wat courgettesoep gegeten, maar dan met room en gerookte zalm. Laatst maakten we er iets anders mee: Pizza :)!
    Ik heb het recept even voor je opgezocht: aad-actief.blogspot.nl/2017/08/volkoren-pizza-met-courgette-slechts.html

    Ik had laatst een megacourgette, was ruim 50 cm lang en zeker een dikke 10 cm doorsnee... Dikke zaadlijsten eruit gehaald, schil beetje royaal eraf gehaald (dat zijn de stugge delen en een beetje het 'nadeel' van een dikke courgette, maar ze wilden hem weggooien, dus ik wilde wel proberen of het smaakte, weggooien kan altijd nog). Ging prima ook in de pizza.

    Oja en plakken grillen en gebruiken als lasagnebladen kan ook. Stukje gezonder dan gewone lasagnebladen en als je de courgette gratis hebt is het nog voordeliger ook :)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Zuinigaan en Adrianne voor de lekkere recepten, allebei bewaard voor als we weer een lading courgette krijgen hier.

      Verwijderen
  6. Kleine blokjes courgette samen met kleine blokjes aubergine, uien, knoflook zachtjes bakken en toevoegen aan een tomatensaus. Op het laatste moment fijngesneden basilicum of wat munt toevoegen. Heerlijk met pasta of rijst, met geraspte parmezaanse kaas.
    We hebben veel courgettes uit de tuin en ik ben altijd op zoek naar recepten. Een omelet met courgette is ook lekker,
    De soep ga ik zeker proberen, lijkt me heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb toevallig afgelopen zo ook courgettesoep gemaakt van een grote gekregen gele courgette. Jouw recept ziet er ook erg lekker uit. Ik vind het alleen met nog gehaktballetjes en kikkererwten wel calorierijk worden. En als je er dan nog 2 wraps à 120 of 180 kcal (afh.vd grootte) met ook nog roomkaas bij eet. Wij aten er een sneetje roggebrood bij met een plakje kaas. Ik vind de soep op zich al vullend genoeg. Ik had hem overigens op smaak gemaakt met mosterd, ook erg lekker. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hadden laatst een enorme bolcourgette van 2,8(!) kilo. Dat was een van de grootste courgettes. Mijn schoonouders, vrouw en ik kunnen geen courgette meer zien.

    Mijn vrouw heeft een heerlijk recept voor paprika-courgettesoep, een zeer goede combinatie. Ik heb ze trouwens ook maar ingemaakt, misschien is het wel lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik maakte er ook zoetzuur van, azijn, suiker, citroenschil, kaneelstokjes en kruidnagels. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.