woensdag 13 september 2017

Rijkdom en armoede

Welbeschouwd is armoede een heel relatief begrip. Het hangt heel erg van je omgeving en je afkomst af of je je arm voelt of rijk. Toen ik een jaar of zes was, waren we rijk, want we hadden een eigen huis. (lees: we hadden een eigen torenhoge hypotheek) en we aten iedere dag kaas als beleg op brood en dat aten heel veel anderen helemaal niet, die aten "boterhammen met tevredenheid" (lees: boterhammen met alleen margarine). Ook aten we iedere dag een beetje vlees bij de warme maaltijd, meestal gehakt. Dus waren we in de ogen van mijn vader rijk en dat zei hij dan ook regelmatig.

We hadden heel veel dingen niet die nu heel gewoon zijn:
geen wasmachine,
geen centrifuge,
geen oven,
geen koelkast,
geen tv,
geen telefoon,
geen auto,
geen brommer,
geen centrale verwarming,
geen wc,
geen douche en geen bad.
(en uiteraard geen mobiele telefoon, geen computer, geen dvd speler, geen magnetron, geen koffieapparaat of andere keukenmachine, we hadden er toen ook geen idee van dat mensen dat ook heel gewoon zouden gaan vinden)

In onze straat was het niet veel anders, niemand had sanitair, alleen een tonnetje en een wastafel ergens op 1 slaapkamer. Een rijke buurvrouw had een tv en daar mochten alle kinderen van de straat op woensdagmiddag op de grond tv kijken.

Mijn oom, die in Appelscha woonde, had zowaar een auto! Daar heb ik wel eens in gezeten. Een hele belevenis! In onze straat had niemand een auto.

Die kaas op brood aten wij, omdat mijn vader bij de zuivelfabriek werkte en hij goedkope, feitelijk afgekeurde kaas kon kopen, want deze kaas had of een sterke kuilsmaak, of er zaten beschimmelde scheuren in, of er zaten boorgaten in die de keurder er in gemaakt had om de kaas te keuren. Dergelijke kaas mag tegenwoordig helemaal niet meer verkocht worden.

Wat hadden we wel? Iedere dag genoeg te eten, voldoende passende kleding (wel vaak vermaakt of afleggertjes), een warm bed (met kruiken), de radio als bron van vermaak (met kinderkoren, met hoorspelen en wat niet al). En ook: een gratis school waar mijn broertje en ik van alles konden leren.

Er zijn nog steeds heel veel mensen op deze wereld die heel weinig bezit hebben. Op zich niet erg, als je maar voldoende eten hebt en beschut bent tegen de elementen en de kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Het is alleen wel zo, dat als je nu sociale participatie wilt, je toch wel wat meer nodig hebt dan waar mijn familie het in de jaren 50 mee deed.
Als je nu geen computer hebt en geen telefoon, dan wordt het in Nederland lastig om sociaal te participeren en ik denk dat dit voor de meeste landen buiten Nederland ook geldt.
Zou jij zonder computer en zonder telefoon kunnen? 

13 opmerkingen:

  1. Kunnen ja, willen nee! De telefoon maakt mij niet zoveel uit. Via de iPad kan ik prima beeld bellen als het moet. Maar een computer of iPad is toch wel fijn. Even dit regelen, even dat opzoeken ja het is wel heeeel erg. Makkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja. Sterker nog. Ik heb geen pc, laptop of tablet. Alleen een telefoon met internet. Die zou ik niet graag missen maar ik vind dat wel genoeg. Mascha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sommige dingen gaan alleen met de computer. Aanvragen voor de kinderen, betalingen, mail ect.
    Mijn werkmail is alleen te lezen via de computer en niet op de tablet.vreemd maar waar. Ik zou niet meer zonder kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou de mogelijk om informatie op te zoeken via internet niet meer willen missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou niet zonder internet willen. Of dat nu via de telefoon of laptop gaat. Internet is mijn verbinding met de buitenwereld, zonder dat zou ik me echt eenzaam voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Internet is bijna onmisbaar voor mij ivm met kind en kleinkinderen down under! Zonder kunnen, jazeker: zonder willen, nee beslist niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We leven tegenwoordig in een wereld waar internet (computer en telefoon) bijna een levensbehoefte is geworden. Zoals meerdere voor mij al aangeven kan je eigenlijk niet meer zonder vanwege de zaken die alleen via bijvoorbeeld e-mail geregeld kunnen worden. Denk alleen al aan aangifte doen. Dit moet online. Of je bankzaken regelen.

    Dus in Nederland is een werkende internetverbinding wel een vereiste. Of ik persoonlijk zonder kan? Nee, niet meer eerlijk gezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn man kreeg als kind een boterham met "schuifkaas"...
    Dit was één plakje kaas op een hele boterham. Met ieder hapje beet hij een klein stukje van de plak kaas af en schoof het plakje dan een stukje verder. Zo bleef er kaas over tot aan het laatste hapje,

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Behalve 'boterhammen met tevredenheid' kenden wij ook 'dubbele boterhammen'. Eigenlijk gewoon dat wat er nu in de broodtrommel gaat, maar dan enkel belegd. Dus 1 plakje kaas of vleeswaar, of 1 portie smeer- of strooibeleg voor 2 boterhammen. Eigenlijk doe ik dat nu nog als ik brood meeneem. Ik moet er wel eens aan denken nu brood zo in een kwaad daglicht staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. zonder computer is in NL niet eens meer mogelijk, probeer maar eens een uitkering aan te vragen of aangifte omdat je fiets is gestolen. Of dat internet nu per pc of per telefoon gaat maakt niet zoveel meer uit, nodig blijft het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zou zo graag willen dat er geen auto's waren. Onze straat staat er vol mee! Kinderen kunnen bijna niet meer veilig buiten spelen of bijvoorbeeld balspellen kunnen hier niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.