Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 14 september 2017

Baby in ademnood

Mijn kleindochter piepte maandagavond bij iedere ademhaling. Een heel raar geluid uit zo'n kleintje van amper 11 maanden oud.  Ik paste op en besprak het piepen met mijn dochter en schoonzoon. Ze zouden het in de gaten houden.
De volgende ochtend hijgde het kleintje vreselijk, wel 2 à 3 x zo veel als normaal. Het leek wel een sporter die een uiterste krachtsinspanning leverde! Dochter heeft de dokter gebeld, ze konden meteen komen en ze werden direct met spoed doorgestuurd naar het ziekenhuis. Onderzoek volgde en ze moest blijven. Te benauwd om weer naar huis te gaan, ze moest geobserveerd worden en kwam op een kamertje voor kindjes met een besmettelijke ziekte. Ze werd aan monitoren gelegd, zodat je kon zien hoe vaak ze ademde, hoe haar hartslag was en hoeveel zuurstof er in het bloed zat. Allemaal niet goed. Kleindochter was zoals altijd nog steeds een drukke stuiterbal, ondanks een beetje koorts en ademnood. Je zou denken, daar wordt ze hondsmoe van, maar nee, er moest gespeeld worden.

Ik ben afgelopen dinsdag om half vijf naar het ziekenhuis gegaan en ben er de hele avond gebleven, ook om de ouders te ontlasten. Ze hadden een doorwaakte nacht gehad, want mijn kleindochter had het te benauwd gehad om rustig te slapen. Dat bleek ook wel aan de monitor, de zuurstof daalde onder het toelaatbare minimumniveau en ze moest extra zuurstof. Mijn dochter en schoonzoon konden wat rust nemen, terwijl mijn andere dochter en ik voor het zieke kleintje zorgden. Want zeg nou zelf, zo'n kindje laat je toch niet alleen in een vreemde ziekenhuiskamer? Je kunt niet zeggen: papa en mamma zijn over een uurtje of 2 wel weer terug. Het kind snapt er helemaal niets van. Haar tante en oma ziet ze een paar keer in de week, dus die zijn bekend. We speelden met haar, poetsten haar tandjes, verschoonden haar poepluier, gaven haar haar slaapknuffel en  stopten haar in een slaapzakje, zodat de slaaprituelen zo veel mogelijk net als anders plaatsvonden.

Gisteren was ik er de hele middag, 6 uren lang en ik paste op, want dat doe ik bijna altijd op woensdagmiddag. Vertrouwd, alleen in een andere omgeving. Dochter en schoonzoon werkten, studeerden of deden andere dingen, zoals lekker even thuis douchen.
Ook vanmiddag ga ik weer. Ik heb voldoende verlofuren, dus ik neem vrij van mijn werk vanmiddag. Heel misschien mag mijn kleindochter al naar huis (hopelijk!), dan pas ik daar op. Normaal gesproken gaat ze op donderdag naar het kinderdagverblijf, maar dat kan nu niet.
En, vraag je misschien, wat is/was het? Een virusinfectie, waarbij als complicatie  de luchtwegen flink reageerden en ontstoken raakten. Er is geen medicijn voor, antibiotica helpt niet. Het is een kwestie van uitzieken en indien nodig extra zuurstof geven + neusdruppeltjes om de luchtwegen zo open mogelijk te houden.
Zo kan zo'n hummeltje zo maar wat hebben!!

23 opmerkingen:

 1. Lijkt me heel spannend, en dan niet in de leuke zin van het woord. Hoop dat ze snel opknapt..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, zo naar altijd zo'n kleintje in het ziekenhuis. RS virus denk ik. Voor ons ons huldig maar voor die kleintjes echt naar met die complicaties er bij. Mijn jongste kreeg het door het kraambezoek....gevolg, doodziek kind van 2,5 week.Dat vergat te ademen en aan allerlei monitoren lag.
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar dit... als een kind zo heftig reageert en ook nog eczeem heeft zou het mij niets verbazen dat er astma achter zit. Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dit lees, ben ik iedere keer weer blij om in Nederland te wonen. Hier kunnen ze meteen adequate hulp geven aan zo,n klein mensje wat zo ziek is. Wat fijn voor de ouders dat oma en tante zo goed helpen. Veel sterkte, hopelijk knapt ze snel weer op en kan ze weer naar huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, heerlijk om hier op goed niveau de nodige zorg te krijgen!

   Verwijderen
 5. Poeh, heftig. Hoop da ze snel helemaal opknapt en dat het nooit meer terugkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat vreselijk! Sterkte allemaal en van harte beterschap voor de kleine meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een naar virus voor zo'n kleintje. Hoop dat ze snel weer opknapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. als dit hetzelfde kindje is met eczeem wil ik u nogmaals wijzen op mogelijke allergische reacties na inentingen Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is geboren met een eczeem-achtige uitslag op haar gezicht en ze had al vóór haar eerste inenting eczeem. Ik zie het verband niet!

   Verwijderen
  2. Oh, hou op hoor. Brrrrr

   Verwijderen
 9. Sterkte met je kleinkind! Hopelijk gaat het snel beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sterkte, hopelijk knapt dat kleine mensje snel op!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heftig hoor, fijn dat je hen zo kunt helpen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. herkenbaar, zo zielig zo'n kleintje dat zo benauwd is..
  onze oudste heeft het ook gehad de eerste x was hij ook zo rond de 1 jaar, RS virus, doet meestal de ronde in de herfst. Hij heeft nog 2 x voor hetzelfde in het ziekenhuis gelegen. idd ook aan apparaten en zuurstof en om de zoveel tijd vernevelen. Als hij niet meer benauwd was, mocht hij naar huis, ik was er bijna de hele dag,in het ziekenhuis en mijn man of ik sliepen ook bij hem op de kamer.
  Hij heeft toen ook een inhalator gekregen voor thuis. Jaren later, heeft hij die bijna niet meer nodig en hij had ook erg eczeem wat ook over is.
  kindjes die eczeem hebben,hebben vaak ook gevoelige longen. Hopelijk groeit je kleindochter er ook overheen en voor nu heel veel beterschap gewenst.
  groetjes An

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat fijn voor je dochter(voor beide dochters) dat je er voor hen bent als ze steun nodig hebben.
  Dat lijkt zo gewoon, maar echt, het is óók heel bijzonder. Beterschap voor de kleindochter.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. onze kleindochter had het ook met 2,5 maand. Idd heeft ze nu ook een inhalator wat met een goede verkoudheid zeker nodig is. Ze is nu 8 maanden

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heftig zeg zo'n zieke baby. Fijn dat er lieve familieleden waren die bijsprongen.

  Beterschap met de kleine gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Schrikken zeg. Gelukkig gaat het de goede kant op. Wat fijn dat jullie zo goed mee zorgen voor de ouders. En mooi om zo'n goede band te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Uit ervaring weet ik hoe fijn het is als je als ouder in zo'n situatie ontlast wordt. Heel veel beterschap voor je kleindochter

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het roept bij mij veel herrinneringen op, onze kinderen lagen eerst vijf maanden in het ziekenhuis omdat ze te vroeg geboren werden, een van hen ging daarna nog voor vijf maanden het ziekenhuis in. Een jaar aan het zuurstof en veel operaties. Met 3,5 jaar nog zes weken ziekenhuis.En ik had nog twee kinderen die mama nodig hebben. Dus het raakt me wel als je schrijft dat het zielig is voor het kind om alleen te zijn in het ziekenhuis. Al deden wij ook ons uiterste best om er zoveel mogelijk voor onze zoon te zijn. Fijn dat je zoveel je dochter probeert te ontlasten. Ik was ook heel blij met alle hulp van opa's en oma's.sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij mij riep deze ziekenhuisopname veel herinneringen op.
   Mijn oudste dochter werd geboren met een klaplong. Het was eerst niet duidelijk wat er precies aan de hand was en er was sprake van overbrenging naar een Universitair ziekenhuis omdat ze misschien aan de beademing moest. Toen mijn man terug kwam van het regelen van de geboortekaartjes, werd gezegd dat we daar beter nog even mee hadden kunnen wachten.
   Jongste dochter moest met 2 maanden opgenomen worden. Had toen kinkhoest, een dubbelzijdige longontsteking en ze was fors uitgedroogd.
   Beide zeer jonge baby's lagen op de intensive care aan alle mogelijke apparatuur die steeds weer begon te piepen!
   Bij de jongste had ik dus ook een amper driejarig kindje thuis dat mijn aandacht ook heel erg nodig had.

   Verwijderen