dinsdag 12 september 2017

Een andere zorgverzekering? Wel of niet overstappen?

Binnenkort kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering en ook kun je aanvullende pakketten wijzigen.

Overstappen.
Overstappen kan tot 1 januari van het volgende jaar.
Tegenwoordig heb je een overstapservice – een dienst van alle zorgverzekeraars in Nederland – de nieuwe zorgverzekeraar zorgt ervoor dat de oude basiszorgverzekering en pakketten van de verzekerde per 1 januari worden opgezegd en dat de nieuwe zorgverzekering op 1 januari ingaat. Zodra je bent overgestapt, loopt je oude zorgverzekering nog door tot en met 31 december.

Het is altijd goed om aan het einde van het jaar een zorgvergelijker te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld de vergelijker van  ZorgWijzer.nl. Dan weet je precies welke verzekering voor jou het voordeligste is.
Daarvoor moet je wel wachten tot alle premies voor 2018 bekend zijn gemaakt.
Koudwatervrees is niet nodig, want mocht je je bedenken, je hebt na digitale overstap recht op 14 dagen bedenktijd. Dus denk je na een paar dagen: toch geen goed idee, die overstap, dan kun je nog terug.
Mocht je altijd erg weinig zorgkosten hebben, dan zou je ook je eigen risico vrijwillig kunnen verhogen. Dan krijg je premiekorting.
Kijk voor je overstapt, of het ziekenhuis naar jouw keuze wel vergoed wordt door de zorgverzekering. Het komt namelijk regelmatig voor dat er met ziekenhuizen geen contract bestaat. Als je daar dan wel onder behandeling bent, dat moet je veel betalen, zowel voor consulten als voor een operatie of behandeling.

Wijziging pakketten: verwacht je dat je veel fysiotherapie nodig zult hebben of andere zaken die vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden, dan is het goed om extra naar je aanvullende verzekering te kijken.

Eigen risico wordt 400 euro per jaar. Helaas voor mij en andere chronisch zieken: het eigen risico gaat al wéér omhoog! Ik had zo gehoopt dat het eindelijk eens wat lager zou worden, maar dat blijkt niet zo te zijn. Vroeger ontving ik compensatie eigen risico en een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat is allemaal geschrapt, tenminste voor mij wel, want ik verdien (net iets) te veel.  In 2010 kreeg ik uit deze potjes nog in totaal 354 euro, maar daar is niets meer van over.
Ook ontving ik tot en met 2012 zorgtoeslag. In 2012 ging het om 39 euro per maand. Ook dat is wegbezuinigd. Tegenwoordig krijgen alleen mensen met echt lage inkomens een zorgtoeslag en niet de mensen die daar een beetje boven zitten.

Wel positief voor de minima: de zorgtoeslag stijgt in 2018 voor hen met 130 euro per jaar.

Ga ik overstappen?
Ik ga zeker de zorgvergelijker raadplegen en daarnaast ga ik bekijken wat ik met mijn aanvullende verzekeringen wil doen, maar waarschijnlijk blijf ik zitten bij mijn huidige verzekeraar. Voor als je nieuwsgierig bent: dat is de zorgverzekering die altijd als eerste zijn premies bekend maakt!

9 opmerkingen:

  1. Echt balen dat het weer hoger wordt. Afgelopen jaar hebben we de tandarts al wegbezuinigd omdat die kosten meestal lager zijn dan de premie die je betaalt. Maar als het zo doorgaat zal m'n man ook de aanvullende verzekering stoppen. Meestal had hij daar voordeel bij maar dit jaar heeft hij er geen gebruik van gemaakt. Wij zijn bij Oh.ra. Bevalt op zich prima dus als hun prijzen niet teveel verschillen van de rest dan blijven we er.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ontvang gelukkig nog wel de wtcg, wet tegemoetkoming chronisch zieken. En ik weet dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken toch baal ik elk jaar wel een beetje dat ook dit bedrag omlaag gaat en t eigen risico omhoog. Je gaf aan dat je ruim 350 euro ontving, dit jaar is het terug gebracht naar 176 euro. Echter ben ik wel zeer dankbaar ookal voelt het een beetje als een druppel op de gloeiende plaat voor de zorgkosten die ik maak. Recht op zorgtoeslag heb ik nooit gehad.

    Aan de andere kant, ik ben blij dat ik het kan betalen, of liever gezegd manlief. en dat we Ondanks de hoge zorgkosten niet in de problemen komen, dit is voor vele mensen helaas anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het bedrag wat jij noemt die 176 euro komt denk ik van het UWV, dat is alleen voor mensen die (grotendeels) arbeidsongeschikt zijn om wat "kosten" op te vangen. Daarnaast was er vroeger nog de WTCG voor de chronisch zieken en dat deel is er niet meer.

      Verwijderen
    2. Dat klopt, ik ontvang het via de uwv maar het heet nog steeds wtcg. ik ontvang een Wajong uitkering en ben inderdaad grotendeels afgekeurd.

      Verwijderen
  3. Daar zeg je me wat. Ik heb daar eigenlijk nog helemaal niet bij nagedacht! Ik denk dat ik bij dezelfde blijf.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind vooral de half miljard euro ( 500 miljoen euro !) die hiervoor elk jaar ( !! ) aan reclame e.d. wordt uitgegeven verspild geld !!
    Besteedt dat liever aan een verlaging van de zorgpremie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ..gelukkig geeft mijn zorgverzekering weinig geld uit aan "klantenwerving"

      Verwijderen
    2. Wat zoveel geld???
      Wat bizar!!!!!!

      Verwijderen
  5. Meestal ga ik rond november een keertje kijken, omdat eerder vaak nog niet alle haken, ogen en tarieven bekend zijn. Ik ben vorig jaar overgestapt naar de Friesland, omdat die hier (in Friesland dus) goede afspraken hebben met veel zorgverleners. Maar goed, ik ben een makkelijke klant; heb nooit wat en probeer daarom altijd het voordeligste pakket te vinden. Echt inhoudelijk vergelijken is gewoon vaak niet nodig, omdat je met basis en minimaal toch al bijna niets hebt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.