Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 11 januari 2018

Een bijzonder bericht over een initiatief van winnaars van de Postcodeloterij

Ik schreef kort geleden over loterijen en ik kwam leuk nieuws tegen dat ik graag met jullie wil delen (NOS).
In Eastermar, een dorp in Friesland, was een grote prijs van de postcodeloterij gevallen.
273 inwoners (dit is een kwart van de inwoners) van dit  dorp wonnen samen vele miljoenen, netto €55.000 euro per lot. Nu heeft één van de winnaars bedacht dat de prijzen het beste gedeeld kunnen worden met diegenen die niets gewonnen hebben. De reden is dat het verschil tussen arm en rijk niet enorm vergroot moet worden.
Nynke de Jong, diegene dit dit plan bedacht, wil een soort fonds maken waarin alle winnaars geld in kunnen stoppen. Dit geld moet dan besteed worden aan leuke dingen voor alle bewoners en met name voor kinderen.

Lees ook hier, in een artikel van de Leeuwarder courant (als je Fries kunt lezen)

Ik vind het een geweldig idee!

11 opmerkingen:

 1. goed he. Zo zijn wij friezen. Ik woon in een piepklein dorpje met 350 inwoners, in Friesland. Ik zeg ook altijd tegen mijn man ik hoef echt geen miljoenen te winnen daar worden wij "klootjesvolk" niet gelukkig van. Mijn hobby is voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk uit het leven halen. Zoals moestuinieren, kleding naaien en repareren sokken breien. Dan heb ik geen hobby's meer, dan wordt je toch dood ongelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze mevrouw heeft goed gezien dat zulke enorme vermogensverschillen de leefbaarheid in het dorp potentieel zullen ontwrichten. Het is een mooi initiatief en ik hoop dat het goed van de grond komt, en dat de media zich er verder lekker buiten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig kan je ook zonder miljoenen investeren in je eigen buurt/dorp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt wel moeilijk als je niet veel te besteden hebt .....

   Verwijderen
 4. Vooral prima dat het om kleine projekten gaat die echt de dorpsbevolking kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik las het artikel ook, en natuurlijk is het een goed initiatief, maar ik las ook dat het de bedoeling is dat elke winnaar 100 euro stort in het fonds ... Da's toch een beetje schamel, als je net een paar ton hebt gewonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ja, alle beetjes helpen. Ze hoeven helemaal niks aan anderen te geven, maar ook met 100 euro is dit een mooi initiatief. Je moet niet op alle slakken zout leggen maar waarderen wat er wel wordt gedaan, vind ik.
   Mandy

   Verwijderen
 6. Een heel sympathiek initiatief. En het blijkt dat ik de Friese taal machtig ben, want ik kon alles wat er stond aan Fries begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtig initiatief, dat wellicht in andere gemeenten wordt overgenomen in een soortgelijke situaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lang leve de kleine dorpjes! Ik hou er van en woon er met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen