Het streven van de overheid is om binnen een aantal jaren helemaal aardgasloos te zijn. Hoeveel jaar?
Niet eens zo lang! Rond 2050 of zo.
En nu, na de aardgasaardbeving van afgelopen maandag, is de roep voor het versneld dichtdraaien van de aardgaskraan heviger dan ooit.
Ik heb geen idee hoe men dat wil aanpakken. Er zijn nu al wel huizen zonder gasaansluiting, die energieneutraal gebouwd zijn, maar dat is maar een klein deel van de nieuwe woningen in Nederland. Tweederde wordt nog gewoon op het gasnet aangesloten.
Ik douche op gas, ik was af met gas verwarmd tapwater, ik kook op gas en ik verwarm mijn huis met aardgas en dat doen de meeste mensen. Misschien dat niet iedereen kookt op gas, het elektrisch koken is in opkomst en ook het stoken met hout- of pelletkachels neemt toe. Dat laatste trouwens tot verdriet van astma- en COPD-patiënten. Pelletkachels en zeker houtkachels stoten veel meer fijnstof uit dan verwarming op aardgas of stroom.
Als we 2050 zouden willen halen, dan zouden er vanaf nu per maand 17.000 tot 18.000 huishoudens moeten stoppen met aardgas. Dat is veel!
Het overstappen van gas naar andere manieren van verwarmen en warm
tapwater lijkt mij een dure grap! Hoe doe je dat in huurhuizen en hoe
doe je dat in je bedrijf? En doen mensen dat op eigen initiatief?
Het lijkt mij dat de overheid, die vele miljarden verdiend heeft met het Groningse aardgas (tot en met 2017 in totaal 288 miljard euro), wel met subsidies mag bijspringen als we in Nederland in 2050 helemaal geen Gronings gas uit de bodem willen halen, want dan moet er nog heel wat gebeuren!
Heb jij een aardgasaansluiting en heb je plannen voor een alternatief?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 10 januari 2018
Zonder aardgas, hoe gaan we dat doen dan?
Labels:
Consuminderen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik woon in een huurwoning met gasaansluiting, wanneer dat verandert ligt aan de verhuurder. Het enige dat ik nu kan doen is respectvol met mijn gasverbruik omgaan, verwarming nog een uurtje eerder uit.
BeantwoordenVerwijderenBen het met Tineke eens, heb de thermostaat al zo laag mogelijk gezet en ga de verwarming ook nog eerder uit zetten. Men is zo knap tegenwoordig, er zal wel een oplossing gevonden worden maar dat er een fiks prijskaartje aan zal hangen is zeker. Ik denk dat de Nederlandse burger een forse bijdrage zal moeten leveren aan deze energie omwenteling, wij betalen hier nu al aan mee door alle extra heffingen op onze energie rekening voor dit doel.
BeantwoordenVerwijderenIn Amsterdam loopt dit kalenderjaar een subsidie om mensen vrijwillig te bewegen 'van het gas af' te gaan. De regeling draagt ook die naam. Ik ben er in aan het verdiepen. Ik woon alleen, maar verbruik wel veel douchewater (vanwege klachten veel ontspanning van nek en schouders nodig). Koken op elektra lijkt me nog het minste probleem, kwestie van wennen. Heb al een zonneboiler, zonnepanelen en veel aan isolatie gegaan (dubbel plus plus glas, vloer geïsoleerd met Ton Zon etc).
BeantwoordenVerwijderenHier in de buurt zie ik bij huurhuizen allemaal 'ik doe mee'- bordjes. De verhuurder heeft de bewoners kennelijk de keus voor zonnepanelen gegeven. Geen idee hoe dat kostentechnisch gaat, maar aangezien er heel veel van die bordjes staan denk ik dat het een mooi aanbod voor de huurders was! Ik heb op een site wel gevonden dat het gaat om 15-20 euro per maand voor een duur van 15 jaar, maar weet niet of dat het hele verhaal is.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben een huis uit de jaren 70 en eerlijk gezegd zie ik het daar niet gebeuren. We hebben wel zonnepanelen en als de kinderen de deur uit zijn, kunnen we daar misschien op koken. Maar voor de verwarming. Wegens luchtwegproblemen durf ik het niet aan om een hout- of pelletkachel te installeren. Los van het feit dat er geen schoorsteen in huis is, en dat dan door alle verdiepingen zou moeten worden verbouwd.
BeantwoordenVerwijderenTegen 2050 ben ik 89 dus ik zal er tegen dan al niet veel meer van beseffen of me er niet teveel kopzorgen meer moeten over maken zeker ?
BeantwoordenVerwijderenWij verwarmen op aardgas en ik kook op aardgas. Sanitair warm water is via een warmtepompboiler in principe dus heel zuinig water opwarmen. Twee en een half jaar na de aankoop was de warmtepompfunctie als stuk en herstelling zou enorm veel kosten. Tja, de boiler heeft ook een weerstandsfunctie dus nu warmt het water op nachttarief weer op via weerstand. Ons doel om goedkoop water te verwarmen met warmtepompboiler is dus voorbijgestreefd en de extra investering van de meerprijs van de WPB hebben we nooit kunnen compenseren door een lagere kostprijs voor het verbruik... Het toestel zat natuurlijk buiten garantie toen het stuk was....
Warmtepompen worden nochtans gepromoot en voorgesteld als de toekomstige warmtebronnen maar ik heb er, na onze ervaring met de WPB, toch serieuze twijfels over.
Ik heb me ook al de vraag gesteld hoe het probleem van verwarming zal worden aangepakt eens er geen aardgas meer kan/mag gebruikt worden. Niet iedereen is kapitaalkrachtig genoeg om zonnepanelen, warmtepompen te plaatsen en er moeten dan wellicht heel veel aanpassingswerken aan de huizen gedaan worden.IK denk dat er dan heel veel huiseigenaars die huizen verhuren hun huizen zullen proberen verkopen om niet te moeten voldoen aan de nieuwe regels van verwarmen.Meer leegstand, meer verkrotting, meer mensen op straat, meer verloedering van buurten en meer criminitaliteit.
Gisteren op het nieuws gehoord dat in Antwerpen er van hogerhand zal beslist worden tegen welke huurprijs je je eigendom mag verhuren. Deze maatregel zou zijn om de "zwakkeren" in de maatschappij (vooral de vele immigranten) te beschermen en toch kans te geven om tegen een deftige prijs te huren. Als die wet erdoor komt, verkopen gegarandeerd de meeste eigenaars hun huurpanden die ze daar hebben......
Haha, ja in 2050 word ik 98 jaar. Ik vermoed dat ik dan al niet meer op deze aardbodem rondloop (of rijd in een rolstoel of zo ;-)
VerwijderenEn de omslag van aardgas naar andere energie zal nog een lange moeizame weg zijn, waarbij de arme(re) mensen het zwaar krijgen.
Toch even een vraag in het algemeen: ik hoor dat 'In 2035 of 2050 ben ik al... jaar of ben ik er niet meer' nu heel vaak om me heen. Is dat je dan oud bent of er niet meer bent een reden om je NU niet verantwoordelijk te voelen voor een groot probleem? Ik wil geen vingertje wijzen, maar jegens de jongere generatie vind ik dit niet prettig klinken (hopelijk policor genoeg uitgedrukt?)
Verwijderen@anoniem van 15.50 : ik denk dat ik, anoniem van 9.23 u, me veel verantwoordelijker gedraag of veel mensen van de jongere generatie. Wij gebruiken onze auto zelden (houden hem enkel om afstanden te ver met de fiets af te leggen en om mijn moeder bijna wekelijks naar het ziekenhuis te voeren voor behandelingen en controles).Onze verplaatsingen doen we ofwel met de fiets ofwel te voet. We zijn zuinig met energie : laten niet onnodig licht branden, zo goed als overal ledlampen, alle elektrische toestellen hebben een zeer zuinig verbruik. De aankoop van de WPB was net een investering om minder energie te verbruiken. Dat hij voortijdig stuk is, daar kunnen wij niets aan doen. Wij sorteren afval heel correct, beperken het gebruik van plastiek. We recupereren en gebruiken regenwater om de toiletten mee door te spoelen, om de tuin mee te besproeien, te kuisen.... Als ik douche vang ik zelfs het douchewater op om het later door het toilet te gieten.Wij kopen zo goed als alle kledij in de kringloopwinkel, niet omdat we ons niet kunnen permitteren om "nieuw" te kopen maar gewoon omdat we het zonde vinden om gerief dat nog te gebruiken is, gewoon weg te dumpen. Ik herstel kledij tot ze niet meer te herstellen is. Ik ben nog van de generatie die sokken stopt. Van afgedankte kledij of linnengoed haal ik alles wat nog enigszins bruikbaar is : knopen, lummels, koordjes, koordstoppers, .... tot zelfs logootjes of etiketjes die perfect zijn om een gaatje in een ander kledingstuk te herstellen. Ik "keer" versleten kragen van overhemden die verder nog in perfecte staat zijn. Lakens verslijten op de ligplekken. Ik scheur die lakens in twee, draai de stukken met slijtplekken naar de buitenkant, stik de goede stukken stof terug aan elkaar, werk af met een platte naad. De platte naad ligt in het midden op de matras en niemand heeft er last van. Het laken kan op die manier nog een hele tijd gebruikt worden. Badstofhanddoeken met slijtplekken worden gerecykleerd als gastendoekjes, washandjes of slabbetjes voor de kleinkinderen,.....
VerwijderenDenk je nu echt dat wij ons minder verantwoordelijk gedragen of de jongeren generatie ? Ik ben er zelfs zeker van dat velen van de jongere generatie hun neus optrekken voor de manieren waarop wij het milieu trachten te sparen.
Wij hebben stadsverwarming. Het zou kunnen concurreren met andere warmtevoorzieningen, dat hebben wij andere ideeen over. Dure oplossing en regelmatig onderhoud waarbij de hele wijk zonder warmte en warm water is. Het liefst in de winter natuurlijk. Koken op electriciteit zijn we ondertussen gewend en zouden niet anders meer willen. De tijd zal het leren.
BeantwoordenVerwijderenWij huren ook een huis en we krijgen zonnepanelen niet eens voor elkaar helaas. Nu staat renovatie of sloop ook op de agenda, daar horen we later deze maand meer over. Huizen zijn uit de jaren'60 en ernstig toe aan renovatie (veel vocht en tocht) We hebben een aantal jaar geleden overal, tegen een meerprijs, dubbel glas laten plaatsen en ventilatieroosters. Dat heeft wel geholpen, het huis is aanzienlijk warmer geworden, ondanks dat het een tussenwoning is. Koken op elektrisch zou hier 1 aanpassing kunnen zijn, maar helemaal van gas af? nee dat kan nog niet, misschien bij de renovatie, maar ja? wat wordt dan de huurprijs?
BeantwoordenVerwijderenIk kan mij nog herinneren dat wij aardgas kregen, mijn moeder moest daardoor aan een nieuw gasfornuis. Dat had ook veel impact in Nederland. Nu we overgaan naar een endere energie zal dat ook geleidelijk gaan. Nieuwbouwverordeningen zijn daar al op aangepast. Veranderen kost tijd en we zullen er allemaal deel van uitmaken hoe je het ook went of keert. Alles wisselt, niets staat stil. Groet El
BeantwoordenVerwijderenMijn schoonouders wonen in een gerenoveerd huurhuis in Roosendaal, Brabant. Het huis is nu zó goed geïsoleerd, dat ze zelfs in de winter de verwarming niet aan hebben staan. Het blijft warm door hun eigen lichaamswarmte en de warmte die ontstaat bij douchen en koken. Op het dak ligt voor het verwarmen van dat douchewater ook nog een zonneboiler.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dus dat het wel kán, een huis zo goed isoleren dat je niet hoeft bij te verwarmen, of misschien maar alleen op de koudste dagen. Dan zou je voor die dagen misschien wel met een elektrische verwarming toe kunnen, als het maar zo zeer zeldzaam nodig is.
Wij zijn net verhuisd naar ons eigen koophuis. Van de lente gaan we nieuwe (drie?)dubbelglas ramen aanbrengen, want we merken nu wel hoeveel warmte er in de winter weglekt door alle ramen. De muren gaan we waarschijnlijk (nog) niet isoleren. Eerst die ramen, maar.
Mooi zeg, maar hoe lang hebben ze deze woning? We hebben natuurlijk al een paar jaar geen heel strenge winters. Wat als het -20 wordt?
VerwijderenHoe dan ook zullen ze minder hard hoeven stoken dan wij, lijkt me heel fijn.
Ik woon in een sociale huurwoning , de meeste huizen van het blok waar ik woon zijn al in koopowningen, als ik in de toekomst ga verhuizen word mijn woning ook een koopwoning. Mijn wooncorporatie doet nu al minimaal een onderhoud en reparaties. Dus ik zie niet snel gebeuren dat de gasaansluiting zal worden vervangen voor iets anders. Zelf ben ik financieel niet in staat om dat te doen ik heb ook geen zin om dat nu zelf te doen. Wel ben ik heel zuinig met energiegebruik, niet alleen vanwege het geld, maar ook met het oog op het milieu.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.duurzaamgebouwd.nl/society/20090108-nieuwbouwwijk-zeewolde-verwarmd-door-koeienpoep
BeantwoordenVerwijderenDit project wordt (inter)nationaal enorm geprezen. Wij wonen in deze wijk. Wij hebben dus 'stadsverwarming' wat op deze manier opgewekt wordt. Het zou qua kosten neutraal moeten zijn in vergelijking met gas. Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij zijn overigens in mijn beleving niet heel veel geld kwijt aan warmte en elektra.
Wij gaan echter volgend jaar verhuizen naar een andere wijk waar wel weer een cv-ketel in het huis zit. Echter zitten daar ook zonnepanelen op. Elektra is qua kosten neutraal in dat huis en wij koken ook elektrisch. Het zal dus nog enkel om de warmte gaan daar, denk ik.
Zo te horen heb je zelf ook twijfels over de kosten @Suzanne. Vaak zijn dit gewoon duurdere alternatieven.
VerwijderenLeuk die 288 miljard maar hoeveel wegenbelasting of loonbelasting betaald tot 2017 allemaal nietszeggende bedragen want centjes zijn op en meegenomen in de jaarlijkse begroting. Of zoals de Noren zeggen Dutch disease.
Oh dear lord, daar is nadasurf weer met haar grootspraak en wijsheden. Jij weet zogenaamd echt altijd alles beter.
VerwijderenIk kan het niet vergelijken, dat zou mijn enige twijfel zijn. We hebben een heel zuinig huis en betalen nu in een zeer ruime tweekapper minder dan ik in mijn kleine eengezinswoninkje deed op gas.
Als je naar het principe kijkt dat koeienpoep (waar we veel van hebben in onze gemeente) een complete wijk van elektra voorziet dmv wat ondergronds buiswerk en een relatief kleine centrale, dan is het een mooie start naar iets groters. Het betreft een uniek initiatief en doorontwikkeling is gaande. Dus wie weet wat er nog uitrolt.
Maar we kunnen inderdaad beter sceptisch aan de zijlaan van alle initiatieven blijven staan. Dat levert een stuk meer op. *sarcasma uit*
Ik hoop zo dat men niet overgaat op hout- en pelletkachels! Dan vervang je het ene probleem door een nog groter probleem. Het is zo slecht voor de gezondheid en het milieu! Ik, en vele mensen met mij, ondervinden nu al zo veel overlast van die dingen.
BeantwoordenVerwijderenmisty
Wat ik wel vreemd vind in de publicaties/media: er wordt altijd als eerste over het koken gezeurd.
BeantwoordenVerwijderenEcht, van dat kleine beetje gas dat je met koken verbruikt, peanuts. Van wat ik in een winter kwijt ben aan warm stoken, daar kan ik 15 jaar van koken.
Voor de mensen in Groningen hoop ik zo dat er spoedig een oplossing komt om het probleem in elk geval niet nog erger te maken dan het nu al is.
Wij stoken en koken ook op gas, als we dat zouden moeten omzetten in electra dan zouden we echt een vermogen kwijt zijn.
BeantwoordenVerwijderenBedenk wel dat gas alleen maar duurder zal worden, tov elektrisch zal het verschil veel groter worden dan het nu is.
VerwijderenIk denk dat het al zooooveel zou schelen als iedereen minder zou gaan verbruiken... Wij verbruikten vorig jaar met ons gezin van 4 personen 350 m3 gas... We koken elektrisch, dus dat zit er niet bij in...
BeantwoordenVerwijderenWow Adrianne dat is echt heel weinig! Hoe doen jullie dat? Woon je op een appartement waarin rondom je wordt gestookt?
Verwijderenhttp://aad-actief.blogspot.nl/
BeantwoordenVerwijderenKoken en warm water zijn maar een fractie van wat je met gas doet. Ruim 90% van het gas wordt gebruikt voor verwarmen. En dat gaat niet lukken met zonne-energie, die heb je niet tijdens koude dagen. Dus dan maar elektrisch van het net dat tegenwoordig vooral opgewekt wordt door steenkolen omdat die zo goedkoop zijn. Dat is slechter voor het milieu dan aardgas. Hier wordt gewerkt aan een warmtenet van de huisvuilcentrale. Die leveren al veel warmte uit afval. Maar het is erg duur om aan te leggen en als mijn huis ooit aan de beurt komt, dan is het afval op. Want we proberen ook steeds beter te recyclen.
BeantwoordenVerwijderen