Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 9 januari 2018

En toen golfde de vloer onder mijn stoel ....

en schudden de boekenkasten van mijn dochter.

Gistermiddag was er weer een aardbeving! Ik was op mijn werk en ineens schudde ik op mijn stoel en mijn collega merkte dat haar beeldscherm  heen en weer bewoog. Onder ons trilde de vloer. Absoluut niet fijn als je op de 2e verdieping zit!
Doodeng!
Bij mijn dochter schudden de boekenkasten en viel een fotolijstje bovenop de kast bijna naar beneden.
Tot nu toe heeft het gebouw waarin ik werk de diverse aardbevingen goed doorstaan, behalve hier en daar wat scheuren in de ramen, maar wat als er in de fundering iets definitief misgaat? En dat geldt voor alle gebouwen die in Groningen in het aardbevingsgebied staan! Nu is de stad Groningen aan de rand van het gaswinningsveld, maar ook daar heb ik al wel 3x een aardbeving meegemaakt.

Hoogleraar geologie Manuel Sintubin weet nu niet meer zo zeker of het dichtdraaien van de gaskraan nieuwe zware aardbevingen voorkomt. Misschien zijn we dat punt al voorbij. De aardbevingen, er waren er de afgelopen tijd meerdere in dit gebied, vinden namelijk plaats in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen. En desondanks vindt er dan toch een zware aardbeving plaats!
Het idee dat er nog meer bevingen kunnen volgen, vind ik heel naar!

7 opmerkingen:

 1. Lijkt mij ook heel naar. Nog nooit meegemaakt maar dat hoeft van mij ook niet. Ze kunnen beter stoppen met aardgas uit de provincie Gronigen te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me je schrik goed voorstellen. Het klinkt ook behoorlijk heftig vind ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lijkt me dat vervelend om mee te maken. Gelukkig zijn de gebouwen in Nederland goed gebouwd en kunnen ze tegen een stootje. Ik hoop dat het niet nog een keer gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Behalve dat je je helemaal lam schrikt, de huizen en gebouwen hebben het ook zwaar te verduren, hopelijk is het nu wel een keertje klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben bang voor de mensen die daar wonen dat het best wel even duurt voor de grond zijn balans weer heeft gevonden.
  Misschien wel 10tallen jaren als het niet meer is, ik geloof de mensen niet als ze zeggen nu word er geen boringen meer gedaan dus houden de bevingen op.
  De zaak verzakt verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was op mn werk en de deur trilde een tijdje..ik dacht dat er een sjofel ofzo voorbij reed, maar helaas...toch wéér een beving... Gelukkig geen scheuren kunnen ontdekken in ons huis!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oei, dat zijn geen beste voorspellingen. Men is te gretig geweest, zowel overheid als de commerciële partijen.
  Laten we duimen dat het toch gauw weer goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen