vrijdag 12 januari 2018

Vegetarische vrijdag - wat zal ik nu weer verzinnen om te eten?

Sinds een paar maanden eet ik vrijwel uitsluitend vegetarisch. Een enkele keer eet ik nog wat vis, bijvoorbeeld haring, maar verder is het allemaal vegetarische kost.

Ik vind het als "nieuwbakken" vegetariër soms best moeilijk om te verzinnen wat ik ga eten. Vroeger gebruikte ik regelmatig rookworst in stoofschotels en spekjes of salami in andere gerechten. Daar ben ik helemaal mee opgehouden.

Nu gebruik ik heel vaak kaas, te vaak misschien wel. Ik eet bijna altijd kaas door de pasta, op wraps, door stamppotten. Het nadeel van kaas: kaas is heel vet en de productie van kaas geeft een vrij hoge milieubelasting. Ik vind dat ik wat moet minderen met kaas en af moet wisselen met andere bronnen van eiwit.

Verder eet ik vaak peulvruchten, hoewel ik lang niet alle peulvruchten lekker vind. Witte bonen, kikkererwten en linzen vind ik wel lekker, als dat niet iedere dag hoeft. Ook kidneybonen gaan er wel in.  Tempe en tofu zijn ook op basis van peulvruchten. Tempe vond ik vroeger, ruim 35 jaar geleden, erg lekker, maar nu niet echt meer. Tofu is wat dat betreft beter, dat is van zichzelf vrij smaakloos en daar kun je smaken zoals sojasaus en sambal aan toevoegen om het lekker te maken.

En verder? Zo nu en dan een vleesvervanger, dat is een kwestie van ontdekken wat ik lekker vind. Er zijn soorten die ik niet te pruimen vind, bijvoorbeeld pompoenburgers, dus die koop ik niet meer.

Het leuke is dat ik kort geleden ontdekt heb dat de Vegetariërsbond op hun site gratis recepten en tips publiceert.

21 opmerkingen:

  1. Sinds wij (lang geleden) een keer in Caïro een beetje verdwaald waren en in een lokaal tentje onder het tl-licht koshari hebben gegeten, maken we dat vaak. Het is een beetje experimenteren met wat je er precies in stopt, maar als je eenmaal hebt gevonden wat voor jou het lekkerst is, is het heerlijk. Het is verder heel goedkoop en makkelijk te maken. Als je even googelt, vind je verschillende recepten waarop je kunt variëren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://cecilekooktvoorjou.blogspot.nl/2011/02/geroosterde-zoete-aardappel-met.html

    Deze vind ik erg lekker, en als vleeseter is dit een recept waarbij ik het vlees ook niet mis. Salieboter doe ik vaker niet dan wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak vaak zelf burgers van peulvruchten. En ik eet ook regelmatig sojabrokken. Klinkt onsmakelijk maar is gewoon soort vegetarisch gehakt. Even koken en dan bewerken.
    Af en toe een eitje.
    En twee keer per week tofu of tempeh.
    Kaas gebruik ik alleen nog als smaakmaker in hele kleine hoeveelheden. Ik vervang het regelmatig voor gistvlokken. geeft ook licht zoute smaak, erg lekker..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Noten door stampot of bij rijst is ook lekker. Visburgers van een blikje zalm of tonijn met kokosmeel of lijnzaad is ook lekker om af te wisselen. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Edelgistvlokken, falafel, haloumi, quorn, noten! Genoeg mogelijkheden om minder kaas te gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zou soms ook hele kleine porties vlees kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld 30/40 gram. Zo eet je ook veel minder vlees dan gemiddeld. Ik kon niet leren genieten van louter vegetarisch; op deze manier lukt het. Neem dan wel bio en geen bewerkt vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk boekje: "de studenten kookgids Vega", lekkere simpel te maken Vega gerechten. Voor meerdere personen, maar goed in te vriezen. Ik maak regelmatig de zoete aardappel curry met spinazie: ui, knoflook met kerrie/ Kurkuma fruiten. Zoete aardappelen (500 gr.) met een klein blikje kokosmelk erbij, zakje doperwten, laten garen en op het laatst verse spinazie erbij, laten slinken en goed doorwarmen. Rijst of quinoa en eventueel naanbrood erbij. Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel veel kaas eten is denk ik inderdaad niet zo gezond omdat er veel vet in zit. Fijn dat er gratis recepten te vinden zijn voor vegetariërs!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. lekker he die recepten van de bond voor vegetariërs ! Met de Kerst heb ik deze https://www.vegetariers.nl/lekker/recepten/easy-feest-pastei gemaakt en de zoete paprikasoep was ook verrukkelijk! Ik gebruik ook wel noten en zaden (pompoen/ zonnebloempitten) door de gerechten. De groene meisjes hebben ook leuke recepten en bij mij staan er ook een paar ;-) Deze maand ben ik de vivalasvegas uitdaging aangegaan om een maand veganistisch te eten en drinken Voor kaas en melk moetn kalfjes geboren worden en dat houdt tevens de mesterij en slacht van dieren in gang... het zet me in ieder geval wel aan het denken deze uitdaging, maar of ik zo sterk ben om in het vervolg geen kaas en ei meer te eten weet ik niet. Minder in ieder geval wel..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook een maand die vegan challenge gedaan. Voelde met niet zo goed bij honderd procent vegan, maar het resultaat is wel dat ik dierlijk eiwit als iets bijzonders ben gaan zien. Met als resultaat dat inderdaad met name de kaasconsumptie enorm verminderd is. Ook fijn voor mij gewicht.

      Verwijderen
  10. Ik at laatst ‘kofta’ met vegaballetjes. En dan dus rijst, gepelde tomaten en courgette of spinazie. Samen stomen en dan op smaak brengen met peper, zout en komijn. Lekker zonder kaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben gister stamppot boerenkool met notenmix (amandelen, hazelnoten en cashew) met augurkjes gegeten. Ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik eet zelf graag vegan. En ik ben niet zo'n goede kok, mijn talenten liggen ergens anders ;-) Daarom ben ik ook zo blij met de recepten die ik vind op o.a.: Vegetus, Vetjebol, living the green life en ik ben Iris niet.
    Stuk voor stuk leuke websites met vegetarische of vegan recepten die makkelijk en betaalbaar zijn om te maken.

    Sinds ik voornamelijk veganistisch eet, eet ik wel veel lekkerder omdat de recepten betaalbaar, maar ook eenvoudig en heel smaakvol zijn.
    grtjs, Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij gaan genieten van een heerlijke pizza ��

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Vegetarische erwtensoep, vooral lekker met dit weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kaas moet je ook een soort ‘ontwennen’. Ik ben vegetarier en at vroeger op spagetti en lasagna enzo ook altijd kaas. Ben het steeds minder gaan gebruiken en op den duur mis je het helemaal niet meer op dat soort gerechten. Kaas moet een smaakmaker zijn en geen groot gedeelte van iedere maaltijd. Geef het tijd en wen er langzaam aan dan zul je merken dat je op den duur ook steeds minder kaas gaat eten omdat er zoveel andere lekkere smaken zijn. Zoek het vooral in goede kruiden en recepten met kokosmelk zijn ook zeker een aanrader. Mijn complimenten voor het feit dat je je eetpatroon aan het veranderen bent en vlees en vis steeds meer links laat liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Kaas is niet alleen erg vet maar ook heel zout. Gerookte tempeh is wel lekker, vind ik, en i.p.v. kaas kun je ook edelgistvlokken gebruiken. Op internet staan zoveel vegetarische recepten, daar zit altijd wel iets lekkers en voordelig bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik vind billybilly leuk, goede recepten en kookvideo's Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik koop ook quorn als alternatief voor gewoon gehakt. En op TV is "Koken met Max" s morgens om 10.15 uur. Een leuk kort kookprogramma van 15 minuten.
    Ik denk speciaal voor ouderen, maar ja iedereen kan het volgen natuurlijk. En die hebben eenvoudige recepten voor 2 personen die binnen en half uur op tafel staan. Zij koken niet speciaal vegetarisch maar ik merk dat er heel vaak vlees wordt weg gelaten en daarvoor dan noten of iets dergelijks wordt toegevoegd. Leuk om te kijken en uit te proberen die recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Voor iedereen die gereageerd heeft: dank voor alle suggesties!
    Jullie hebben mij weer een heleboel nieuw ideeën aan de hand gedaan. De sojabrokken en gistvlokken ken ik uit een ver verleden.
    Ik ga experimenteren met alles wat jullie aangedragen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Jezus wat eten jullie toch vreemde dingen ! Typisch Hollands zeker ? Mag niets kosten

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.