dinsdag 6 februari 2018

Waarschijnlijk kun jij flink besparen op vitaminepillen en supplementen!

Vorige week zaterdag stond er in de Volkskrant een groot artikel over vitaminepillen en andere pillen.

In dit artikel kun je lezen dat het zeker niet altijd verstandig is om voor de zekerheid extra vitamines te slikken. Soms zijn die pillen schadelijk voor de gezondheid en word je er niet beter van.
Ik heb het hier wel vaker geschreven: voor de meeste mensen zijn extra vitamines overbodig. Het voegt niets toe en soms is gebruik schadelijk.

Mijn tip: slik niet meer dan nodig, dat scheelt je veel geld! 
Welke vitamines en andere supplementen zijn schadelijk als je er te veel van neemt?

Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Er zijn ook aanwijzingen dat meer dan 1500 microgram vitamine A per dag het risico op heupfracturen bij volwassenen verhoogt, maar dit wordt nog verder onderzocht. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om provitamine A uit groente en fruit.

Vitamine B6 - de Volkskrant: Toen schaatser Sven Kramer dagelijks dertien keer de aanbevolen hoeveelheid B6 binnenkreeg, liep hij zenuwschade op. Daardoor kon hij een hele winter niet schaatsen.
Een teveel aan vitamine C kan schadelijk zijn, hoewel het overschot wordt uitgeplast. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek. Nierstenen bestaan namelijk uit oxalaten.
Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens (tot 70 jaar 10 microgram per dag, boven 70 jaar 20 microgram per dag) kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.
Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever. Hierdoor neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maagdarmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.

Op de site van het Voedingscentrum kun je adviezen vinden, die adviezen zijn gebaseerd op onderzoek van de Gezondheidsraad.

Dit zegt het Voedingscentrum over extra vitamines en voor wie ze wel nuttig zijn:
Er zijn een paar groepen die niet genoeg vitamines binnenkrijgen via eten en drinken. Zij hebben meer vitamines nodig dan eten en drinken en zonlicht kunnen leveren. Voor hen geldt het advies om extra vitamines te slikken:
  • Baby’s tot 3 maanden: vitamine K
  • Kinderen tot 4 jaar: vitamine D
  • Vrouwen die zwanger willen worden: foliumzuur
  • Zwangere vrouwen:foliumzuur en D
  • Ouderen: vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar: vitamine D
  • Mensen met een donkere huid: vitamine D
  • Mensen die weinig buiten komen: vitamine D
  • Veganisten: vitamine B12
Daarnaast zijn er groepen waarvoor aanvulling met een multivitamine- of mineralensupplement wenselijk kan zijn, maar waarvoor geen officieel advies bestaat:
  • Ouderen die weinig eten
  • Mensen die eenzijdig eten (dit kan onder andere voorkomen bij alcoholisten)
  • Mensen die een extreem afvaldieet volgen  
Voor deze groepen is het vooral belangrijk om hun leefstijl te verbeteren en eetpatroon aan te passen.
  • Ouderen: vooral bij ouderen met maag-/darminfecties kan de opname van vitamine B12 uit de voeding onvoldoende zijn. Omdat vitamine B12 uit een supplement wel goed wordt opgenomen, kan voor deze groep extra vitamine B12 zinvol zijn. 

Medicijngebruik

Daarnaast geldt dat mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, extra vitamines nodig hebben. De medicijnen kunnen bij langdurig gebruik direct of indirect invloed hebben op de stofwisseling of de werking van vitamines. Medicijngebruikers kunnen hun arts vragen welke vitamines zij extra nodig hebben.

Bronnen: Volkskrant en Voedingscentrum.

28 opmerkingen:

  1. Handig lijstje zuinigaan! Als je denkt dat je tekorten hebt kun je erop laten prikken (wel op kosten eigen risico). Ik kwam er jaren geleden op die manier achter dat ik een groot vitamine D tekort had.

    Dit slik ik inmiddels bij vlagen. Het lijkt te helpen tegen een verminderde weerstand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb inderdaad ook begrepen dat voor vitamines zeker niet geldt: 'Baat het niet, het schaadt ook niet.' Ik slik ze dan ook niet in principe.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het E nummer van Vitamine C (Ascorbinezuur) is E300 !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gebruik nu tijdelijk extra vitamine D, had een ernstig tekort. Na lange tijd last te hebben gehad van vermoeidheid, die zo hevig werd dat ik iedere middag in bed lag, ging ik bloedprikken. Daar kwam uit dat ik dus een tekort had. Hoppa, meteen maar begonnen. Ik kan me niet heugen dat ik oooooit die pilletjes heb gebruikt. Ondanks dat ik veel buiten kom, heb ik dus toch een tekort, maar mogelijk heb k dit opgelopen in m'n ziekteperiode tijdens m'n zwangerschappen en is het al langer aanwezig. Ach, nog een paar maanden, mogelijk is het dan weer op peil :)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jij een ernstig tekort had en toch veel buiten kwam.. hoezo stop je dan weer met de D? waarom ga je niet met een lage dosis verder? Je kunt jaarlijks laten prikken? Weer een te lage dosis in het lichaam laten ontstaan is slechter voor je skelet en welbevinden dan vitamine D innemen. Je kunt trouwens beter vit D olie kopen in een flesje is natuurlijke olie, krijg je geen stoffen binnen die nodig zijn om het pilletje te maken. Bieke

      Verwijderen
    2. Ik vermoed dat ik een tekort heb opgelopen al 1,5 jaar geleden (of ervoor) en dat het tekort steeds groter is geworden. Ik ben bijna een jaar amper buiten geweest en dat heb ik 5 jaar geleden ook al een keer gehad. Om die reden ga ik nu aan de pilletjes en mogelijk bijv. straks als het op peil is gedurende de zomer stoppen en in de winter bijslikken. Ik ga niet nu stoppen hoor :)... Dank voor je tip over de olie!

      Verwijderen
    3. Ik heb elk jaar zo'n enorm tekort, ondanks dat ik buiten kom. Dus nu jaarlijks een stootkuur en dagelijks hoge dosis slikken.
      Deel van mijn probleem komt omdat ik allergisch reageer op zon, met veel pijnlijke bultjes.Ik moet daarvoor sunblock gebruiken.
      Ook draag ik kleren met lange mouwen en pijpen. Ik noem het hier, omdat veel mensen niet beseffen dat ze door sunblock geen vit.D kunnen opnemen.

      Verwijderen
  5. Toen ik zwanger was slikte ik veel vit B-complex tegen div compl's.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat vrouwen die foliumzuur slikken aan het einde van de zwangerschap B12 tekort hebben. Dat een groot deel van de B12 slikkers een foliumzuur tekort hebben. Dit omdat deze leden van de B groep elkaar nodig hebben om opgenomen te worden. Ook is aangetoond dat vrouwen na hun zwangerschap vaak omega 3 tekort komen. Omdat de foetus omega 3 onttrekt aan het moederlichaam om de hersenen op te bouwen. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Davitomin 10. Zou dat wat zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik neem enkel vitamines die de dokter die heeft voorgeschreven. Op eigen houtje begin ik er niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik eet heel slecht qua groentes dus daarom neem ik wel een multivitamine. Echter let ik er wel op dat ik geen multi vitamine neem waarop staat 150% van dit of 200% van dat. Hoe overdreven kun je het krijgen. Vit.D slik ik alleen in de winter en visolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vitaminen zijn wel goed voor de organen. Die moeten binnenkort afgestaan worden als de wet van Pia Dijkstra er door komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wou dat mensen eens ophielden met wauwelen over die zogenaamde wet. Iedereen heeft het recht om nee te zeggen tegen donatie. Alleen als je te lui bent om het te regelen, wordt er 'ja' voor je ingevuld. Als je er niet één minuut aan kunt besteden om te regelen dat je egoïstisch sterft, heb je er blijkbaar ook niet echt problemen mee. Dom wauwelvolk...

      Verwijderen
    2. Even los van het feit dat deze reactie op geen enkele manier te maken heeft met wat zuinigaan schrijft zijn het juist de organen die het meest voor transplantatie gevraagd worden (lever, nieren) die ernstige en permanente schade oplopen bij langdurig verkeerd gebruik van o.a. vitaminen supplementen.

      M.

      Verwijderen
    3. Idd. De donororganen moeten in goede conditie worden gehouden alvorens ze af te staan. En iedereen kan zn eigen beslissing nemen.

      Verwijderen
    4. Precies, de mensen die te lui zijn (of oudjes die geen internet hebben) worden automatisch donor. Prima toch.

      Verwijderen
  11. Goed dat dit ook eens benoemt word. En als je ze al inneemt, is duurder dan beter? In duurdere merken zitten minder hulpstoffen natuurlijk. Maar omdat de pilletjes meestal niet zo groot zijn is het de vraag of dit het prijsverschil waard is. Van het verschil kun je vaak flink wat sinaasappels kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vegetariers hebben net als veganisten ook B12 nodig. En als je medicijnen gebruikt tegen maagzuur is het verstandig om af en toe je bloed te laten testen op B12 omdat dit de opname bemoeilijkt.
    Vitamines en mineralen kun je beter uit voeding dat uit supplementen halen. De som is groter dan de afzonderlijke delen.
    Veel Nederlanders hebben een vitamine D tekort. We hebben gewoon een te korte tijd in het jaar dat we mbv zonlicht vitamine D aan kunnen maken en na je vijftigste wordt het ook veel moeilijker.
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Aan een ernstig vitamine D tekort kan je overlijden. Wist ik niet. Wees de huisarts me op toen ik ernstig vitamine D tekort bleek te hebben. Ik kreeg een stootkuur, van 180.000 IE. Om het snel op te krikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat je van ernstig tekort er zelfs aan kunt overlijden! Ik vraag me af of er meer artsen zijn die dit weten. Er wordt ons in Ned. altijd verteld dat je zo op moet passen om er niet teveel van binnen te krijgen!

      Verwijderen
    2. Ja je hart kan er niet zo best tegen . Mijn dochter kreeg ook zo'n stootkuur.

      Verwijderen
  14. Een overschot aan vit D kan weer slecht uitpakken voor je huisdier. Veel honden hebben last van overgewicht hierdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je dat mijn hond overgewicht heeft omdat mijn partner een overschot aan vitamine D heeft? Dat begrijp ik niet...........

      Verwijderen
    2. Ik snap de hele discussie over overgewicht van dieren en de donororgaanroofwet hier niet zo. Heeft toch niets met vitaminen te maken !!

      Verwijderen
  15. Ik eet al 16 jaar geen vlees en zo weinig mogelijk andere dierlijke produkten (eieren, zuivel etc.) en hooguit 1 keer per maand vis. In december 2017 heb ik mijn bloed op verschillende vitamines en mineralen, choresterol etc. laten controleren en alles was uitstekend.
    (Ik ben 68 jaar)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik gebruik alleen magnesium voor de nacht. Sinds ik afgelopen zomer de diagnose ziekte van graves heb gekregen, heb ik in toenemende mate heel veel last van kramp gekregen. En de magnesium helpt daar heel goed tegen !

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.