Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 13 maart 2018

Gratis een vreemde taal leren of de kennis verbeteren of ophalen

Ik heb op de middelbare school in totaal 9 jaar Frans en Duits gehad , 2 jaar Spaans en 8 jaar Engels. Wil je weten hoe het kwam dat ik zo lang deed over deze talen, lees dan de tekst onder dit bericht*.
Ooit was dus mijn kennis van Frans, Duits, Engels en Spaans aanzienlijk beter dan nu. Ik haalde destijds achten en negens, maar die kennis was nogal weggezakt. Eigenlijk jammer! Sinds kort ben ik bezig op een gratis talenprogramma. Het heet Duolingo, bijna alles is vanuit het Engels en daar haal ik alle vier de talen op.
Het aardige is dat er gewerkt wordt met gesproken teksten. Een tekst of woord in bijvoorbeeld Duits moet je correct intypen of vertalen in het Engels.
Iedereen kan een account aanmaken en starten. Je begint met een soort instaptoets en dan wordt het niveau bepaald. Ik vond de instaptoets van Frans te moeilijk, dus ik ben vanaf de basis begonnen. Een beetje pijnlijk, aangezien ik op het VWO op mijn eindlijst een negen had voor Frans. Maar als je één keer bezig bent, dan klim je heel snel in niveau.
Naast Frans, Duits, Engels en Spaans ben ik ook gestart met Italiaans. Daar heb ik nooit onderwijs in gehad, dat leer ik vanaf niveau 1.
Ik vind het erg leuk om te doen en daarom ben ik er dagelijks mee bezig.

Andere talen die je op deze manier kunt leren: onder anderen Japans, Russisch, Portugees, Noors, Turks, Zweeds, Koreaans, Grieks,  Chinees, Hindi, Swahili en Arabisch.

Ik vind de talen waar ik mee bezig ben voorlopig genoeg en ga het pakket niet uitbreiden.

*Ik ben een echte stapelaar, ik ging van Mulo naar Havo en vervolgens naar Atheneum.
Frans en Duits deed ik daarom 9 jaren: 4 jaar Mulo, 3 jaar Havo (door ernstige oogziekte deed ik 3 jaar over Havo klas 4 en 5), en enkele jaren daarna nog 2 jaar Atheneum op de avondschool.
8 jaar Engels: 3 jaar Mulo, 3 jaar HAVO (ivm oogziekte), 2 jaar Atheneum.
2 jaar Spaans (avond Havo - enkel deelvak, uit belangstelling)

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tip! Ik moet het ook vooral hebben van mijn talenknobbel, want wiskundig/natuurkundig was ik niet zo heel sterk. Frans, Duits, Engels en ook wat Spaans. Ik zou nog wel eens Italiaans willen leren, maar eigenlijk zou ik vooral ook wel fatsoenlijk Frans en Duits willen spreken. Dan is de middelbare school zó lang geleden...

  Lezen gaat me nog vrij goed af, omdat die talen toch allemaal 'familie' van elkaar zijn en ik dan wel veel herken. Maar spreken vind ik lastig (en stiekem ook een beetje eng). Ik ga die site eens bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb maar 3 jaa ULO gedaan maar wel een goede basis voor frans, duits en engels gekregen.
  Engels heb ik 25 jaar dagelijks in woord en tekst gebruikt bij mijn laatste baan. Ik spreek en schrijf het makkelijk met de nodige fouten maar voel me er vrij in.
  Uit het frans heb ik veel woorden en werkwoordenkennis maar krijg er geen fatsoenlijke zinnen en werkwoordveroegingen uit.
  Duits zit er beetje tussenin.

  Ik krijg elke dag een mail met 4 vragen om het beetje bij te houden.
  Talen blijven lek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het internet toch geweldig, dat je er zo maar gratis cursussen op kunt doen. Echt superleuk zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat niemand meer Esperanto spreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Esperanto wordt aangeboden op DuoLingo en 1,26 miljoen mensen volgen die cursus...

   Verwijderen
 5. Ha das een goede tip, dat ga ik straks eens uitproberen. Latijn, Frans, Engels, Duits en Spaans leerde ik in het middelbaar. Van die talenkennis is inmiddels enkel Frans, Engels en een heel klein beetje Spaans bijgebleven. Duits vond ik altijd al een lelijke taal en daar doe ik geen moeite voor (al begrijp ik het wel als ik lees). Voor mn twee kleine bedrijfjes kom ik regelmatig met Frans en Engels in contact en moet ik vaak ook een heel gesprek aan gaan. Soms is dat best wel spannend, in het Frans! Met Engels heb ik geen enkle probleem :-)
  Misschien is hier de kans om mn Spaans en een beetje Frans bij te schaven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het ook een tijd gedaan , is ook leuk, als je het niet meer doet gaan je niveaus ook weer naar beneden, ik was al op niveau 14, zo gaat het in het echt ook , je kennis zakt weer weg, ik begin er wel weer eens aan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi dat t allemaal gratistisch is

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat je aandacht aan DuoLingo geeft! Ik heb die site een klein jaar geleden ook ontdekt en heb er veel plezier van.
  Ik ben slecht in talen (of dat probeert het onderwijs systeem mij wijs te maken), moest erg hard werken op school.
  Tegelijkertijd ben ik dol op talen, dat wil zeggen, de klanken, de melodie (elke taal kent zijn eigen intonatie, muzikaliteit om het zo maar te noemen) en ik haat grammatica ;)

  Uiteindelijk heb ik, na school, gemerkt dat ik wel taalgevoel heb: ik pik heel snel het ritme/gevoel van een taal op. Hierdoor leer ik spelenderwijs uiteindelijk toch die grammatica, uit gewenning. En woordjes leer ik graag: communicatie!

  Sinds april vorig jaar ben ik bezig met Zweeds op DuoLingo, ben al een heel eind. Tegelijk haal ik Frans op, en doe ik Engels gewoon om te zien hoe hoog ik die krijg (ik luister 100+ audioboeken per jaar in het Engels in alle soorten dialecten dus geen probleem).

  Zodra ik de boom van Frans helemaal goud kan houden mag ik van mezelf aan een volgende beginnen. Ik wil graag Spaans en Iers (Gaelic).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja die app ken ik! Een paar weken geleden heb ik deze weer op mijn mobiel gezet en ben nu Portugees aan het leren :) Af en toe 'vertyp' ik me en dan wordt iets fout gerekend wat ik wél goed in m'n hoofd had. Dat is wel vervelend maar goed, het is gratis en van de oefeningen die je vervolgens moet doen om weer voldoende 'health' te verzamelen, leer je alleen maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk! Fijne tip! Mijn dochter heeft een programma op haar telefoon staan met Japanse les. Binnen een paar maanden sprak en las ze het vrij goed. Tot groot vermaak van een stel Japanners die wij ontmoette op een vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen