Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 14 maart 2018

Plannen voor mijn pensioen!

Op mijn werk ben ik druk bezig te bespreken wanneer ik nu precies uit dienst ga en hoe mijn afscheid er uit zou moeten zien.
Ik mag een illustratie aanleveren voor de uitnodigingskaart en ik mag bepalen wie er op mijn feestje komt en ik mag ook aangeven welk cadeau of welke cadeaus ik graag wil hebben.
Ik ga de komende tijd nog maar erg weinig werken. Over welgeteld 64 werkdagen na vandaag ben ik "uitgewerkt" en ga ik andere dingen doen.
Nu dit dichterbij komt, slaat soms de twijfel wel eens even toe. Zou ik niet beter nog een paar jaar doorgaan? Een mannelijke collega doet dat naar tevredenheid. Hij is gaat nog 4 jaar door.
En toch ga ik dat niet doen, ik ga vanaf mijn afscheid nieuwe dingen doen, zoals iedere dag uitslapen tot half negen, vaak en lang zwemmen, cursussen doen en zeer zeker ook genieten van mijn kleinkinderen. En voor ik het vergeet, ook wil ik blijven bloggen ;-)

Je hebt hier cursussen van Hoger Onderwijs voor ouderen, dat leek me hartstikke leuk om  aan mee te doen. Bijvoorbeeld:  
Geschiedenis en archeologie - De kaart van Beckeringh - Het Groninger landschap in de 18e eeuw
Natuurwetenschappen en wiskunde - De huidige mens bekeken vanuit humaan biologisch perspectief

Het kost wel wat, maar dat maakt me niet uit.

Daarnaast zijn er in mijn wijk in het buurtcentrum ook leuke cursussen:
Mozaïek maken;Leef je uit met het spel van lijnen en kleuren, passen en meten, voegen en versieren dat mozaïek heet.
Schilderen
Aquarelleren

Cursussen en ook zwemmen zijn leuke mogelijkheden om inspirerende mensen te ontmoeten, want de hele dag achter de geraniums is niet echt iets voor mij. Ik heb niet eens geraniums.

14 opmerkingen:

 1. Door omstandigheden heb ik nooit een echt afscheid gehad na er 25 jaar gewerkt te hebben. Werd na vreselijk laatste jaar voor 100% afgekeurd en heb bijna een jaar nodig gehad om bij te komen. Vond het heerlijk om niet meer ergens aldoor op tijd te moeten komen en genoot ondanks vele lichamelijke ongemakken door de overbelasting met volle teugen.
  Vrijwilligerswerk ben ik pas na 2 jaar gaan doen toen ik iets passend vond. Ik wilde niet weer 1-2x per week op vaste tijden iets doen. Nu in bestuur van een stichting en kan dus de dingen op eigen tijd doen.
  Ik ben nooit zo leergierig geweest en had geen behoefte na pensionering weer iets te gaan leren. De dagen vulden zich vanzelf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk vooruitzicht zeg, nog maar 64 dagen werken! Het fijne is, je hoeft dan niets meer en als je idd wat leuke cursussen wilt gaan volgen, het is niet verplichte kost en je kiest wat jij leuk vindt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gun het je van harte, een heel leuk afscheid en een heel leuk pensioen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt goed, veel voorplezier bij het bedenken ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn vooruitzicht! De Hovo (hoger onderwijs voor ouderen) cursussen zijn ontzettend boeiend. Ik doe er elk semester wel een. Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geniet straks van je vrije tijd. Misschien nog niet direct invullen? De zomer komt er aan en aktiviteiten komen vanzelf op je pad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel fijn vooruitzicht! Je kan mooi gaan aftellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tijd voor andere dingen in het leven. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn voor ons dat je blijft blowen :)
  En verder, heerlijk vooruitzicht. Het is je van harte gegund.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Blowen? wat doet mijn spellingscontrole nou weer... BLOGGEN bedoelde ik natuurlijk (werd het bijna weer blowen, maar nu in hoofdletters).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke doelen heb je bij elkaar gesprokkeld. En wie weet wat er verder nog op je pad komt..Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel veel leuke plannen, je komt straks tijd tekort :) En gevarieerd en gezond. Meer beweging dan op je werk

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lekker genieten van nieuwe bezigheden en lekker met de auto erop uit!

  BeantwoordenVerwijderen