maandag 26 maart 2018

Voordeel/Nadeelverpakkingen

Soms is een voordeelverpakking helemaal geen voordeelverpakking, maar eerder een nadeelverpakking. In de afgelopen week wilde ik 2 kg uien bij de Albert Heijn kopen. Dat is een voordeelverpakking en die kost €1,99 volgens een prijskaartje op het schap. Er liggen ook 1 kg netjes en die kosten €0,95. Dan vraag ik mij af, waarin zit dan precies het voordeel van de voordeelverpakking?
Ik heb er wel vaker over geschreven, maar ik verbaas me steeds weer over het gemak waarmee een supermarkt aangeeft dat het gaat om een voordeel verpakking, terwijl er geen sprake is van voordeel!
In het geval van de uien is geen sprake van een groot nadeel, het gaat maar om een paar centen, maar dat neemt niet weg dat er in ieder geval geen sprake is van voordeel.

Kijk jij kritisch naar voordeelverpakkingen?

27 opmerkingen:

  1. Ik heb gisteren een voordeelverpakking 2kg uien meegenomen bij Ah en heb 1.09 betaald. Wellicht stond er een verkeerd prijskaartje bij jouw filliaal voor. Groetjes Elle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad een verkeerd prijskaartje, ik heb het even nagekeken: https://www.ah.nl/zoeken?rq=uien&searchType=global

      Verwijderen
    2. Dat hoeft niet want als het een franchiser is bepaalt deze grotendeels zelf de prijzen en deels ook de aanbiedingen.
      Vanuit de holding krijg je wel aanwijzingen welke prijzen zij hanteren, maar ze mogen niet precies voorschrijven welke prijs je moet hanteren.

      Verwijderen
  2. De uien zijn bij ons ook echt een stuk goedkoper in de 2kg versie. Bij de gebakken uitjes is het andersom. De kleine verpakking is per kilo goedkoper als de grotere verpakking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vergelijk altijd de prijzen per kg, liter,... als ik aankopen doe want ik heb het al meermaals opgemerkt dat voordeelverpakkingen niet altijd voordeliger zijn.Bij wasproducten vergelijk ik altijd het aantal wasbeurten in de verpakking. Ik winkel meestal in Colruyt en daar worden de prijzen per kg, liter,... vermeld op het etiketje aan het schap waar de producten liggen. liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Let ook op het netto en bruto gewicht, er worden flacons van hetzelfde merk in diverse vergelijkbare gewichten aangeboden. Soms verschilt het 50 gram of 100 gram. Daar wordt je dan mee voor de gek gehouden.
    Milner maakt regelmatig reclame met 1+1 gratis, maar op de verpakking van jonge kaas staat ook inhoud 7 plakken, maar bij oude kaas staat 6 plakken. Ze lijken bijna even duur, maar er zit bij oud gewoon een plak minder in. Beter is om kaas aan een stuk te kopen. Dat is altijd goedkoper per gram.
    Bij waspoeder heb je ook het verschil "compact", altijd doorrekenen wat het per gram kost en geen appels met peren vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oude kaas heeft gewoon een hogere productieprijs per eenheid omdat het langer moet rijpen, dus langer op de plank ligt en niet eerder verkocht mag worden.

      Verwijderen
    2. Snap ik, maar zo lijkt het net alsof je voor oude kaas ongeveer net zoveel betaalt als voor jonge. Er past makkelijk een oude plak bij, want de verpakking is hetzelfde.

      Verwijderen
    3. Ik denk dat iedereen die kaas koopt wel weet dat hoe ouder de kaas is, hoe duurder per kilo. Het zou naief zijn om te veronderstellen dat de jomge en de oude kaas even duur is per kilo alleen omdat de verkoopprijs van de verpakking hetzelfde is :)

      Verwijderen
  5. Voor ons, gezin met 6 kinderen, zijn de 'kiloknallers' een uitkomst. Zo krijgen al m'n kinderen nu en dan een stukje betaalbaar vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat n onzin. Dan eten je kindertjes maar geen vlees. Die kiloknallers zijn zo dieronvriendelijk

      Verwijderen
    2. Maar toch zijn er veel huishoudens mee geholpen !

      Verwijderen
    3. Meeste is haram. Niet goed voor iedereen

      Verwijderen
    4. Trol...laat je niet opjutten.

      Verwijderen
    5. Ik ben kok geweest voor grote (25)groepen pubers en het was heel goed te doen om zuinig en goed en lekker voor hun te koken. Gewoon een hele grote pan met gestoofde uien en rulgebakken gehakt of stoofvlees maken. En laden maar over de aardappels of rijst inplaats van een zielig balletje

      Verwijderen
    6. Prezies. Kiloknallers nergens voor nodig

      Verwijderen
    7. En wie bepaalt dat je de kiloknallers maar goed vergeten?
      Dat het niet dier vriendelijk is, weten we allemaal maar de arrogantie om voor een ander te bepalen wat hij of zij dan maar moet is, gaat alle perken te buiten.

      Verwijderen
    8. Inderdaad. Heel veel bijstandsgezinnen zijn met de kiloknallers geholpen. De rijke groenlinksers uit de grachtengordel bepalen wat wel en niet goed is voor de armeren. Makkelijk roepen afschaffen als je 3x modaal hebt.

      Verwijderen
    9. https://www.telegraaf.nl/financieel/1748965/wie-is-duurder-uit-vleeseter-of-vegetarier

      Verwijderen
    10. Ik ben al heel lang een bijstandstrekker en een conservatief stemmende en vindt arm zijn echt geen redenen om vlees en zuivel van dieren te eten die een slecht leven gehad hebben. Dat zijn van die flauwe smoesjes.

      Verwijderen
  6. Jep, is met roomboter ook een poos zo geweest. Toch kocht ik voor 1 of 2 cent duurder de grotere ipv die 125 gram, die is zo snel op ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kijk ook altijd kritisch. Altijd naar prijs per kg.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kijk zeker naar de prijzen van de ‘voordeelverpakkingen’! En soms is het voordeel er alleen maar voor de winkelier. Daarom ben ik wel blij dat in Nederland verplicht de prijs per kilo moet worden aangegeven. Dat maakt vergelijken gemakkelijk.
    We zijn nu een paar maandjes in de tropen om uit te zoeken wat het leven hier kost en hier zijn de prijzen bijna niet met elkaar te vergelijken. Veel Chinese supermarkten die hun eigen import regelen en grote prijsverschillen met bijv. De lokale markt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Omgekeerd is het ook zo. Soms zijn de kleine verpakkingen van een bekend merk muesli in de bonus. De groot verpakking is dan nog steeds goedkoper en de groot verpakking zelf is nooit in de bonus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed punt. Maar ook: de kleine verpakking van merk x in de bonus, van datzélfde merk is ook de grotere verpakking alsnog goedkoper.
      Ik sta altijd even te hoofdrekenen, goede hersengymnastiek!

      Verwijderen
  10. Ik let niet altijd op de kiloprijs, maar ook waar het vandaan komt. Geen boontjes uit Kenia, geen aardbeien uit Peru. Groenten,fruit, vlees en melk koop ik zoveel mogelijk uit het seizoen en bij boeren uit de buurt. Dat is soms iets duurder dan de winkelprijs maar daarvoor vliegen er geen vliegtuigen en rijden er ook minder vrachtwagens op de weg én komt het geld echt bij de producenten terecht, dat vind ik waardevol.Het kan niet met alles natuurlijk, dat hoeft ook niet, maar een beetje opletten kan ik wel.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Precies, sperziebonen uit Egypte zijn door het vervoer een enorme belasting voor het milieu. Dan beter vlees uit eigen land eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.