Misschien vraag je je af hoe het zit bij huisdieren van vegetariërs of veganisten. Hoe gaan zij met diervoeding om?
Ik weet uit mijn macrobiotische/biodynamische periode dat sommige mensen zelfs katten vegetarisch lieten eten.
Bij sommige huisdieren kan het uitstekend, uitsluitend plantaardige voeding geven: konijnen, cavia's zijn van nature planteneters, dus die kunnen dat prima.
Honden zijn net als mensen omnivoren, alleseters dus. Hun maag/darmstelsel kan in principe een vegetarisch of veganistisch dieet aan. Wel zou ik er dan voor kiezen om niet zelf eten voor de hond te maken, dus geen aardappels, granen, tofu en groenten, maar speciaal voor honden geproduceerde plantaardige voeding, dan weet je tenminste zeker dat de hond voldoende binnenkrijgt.
Bij de kat, die een carnivoor (= vleeseter) is, zou ik er echt absoluut niet aan beginnen. Wil je een huisdier plantaardig voeden? Gewoon geen kat nemen of als je al een kat hebt, toch zorgen voor diervoeding met vlees, vis , gevogelte etc.
Lees er hier meer over, op de site van de Universiteit Utrecht.
Kort gezegd komt het er op neer, dat je bij een kat al op heel korte termijn zorgt voor ernstige tekorten, waardoor hun gezondheid verslechtert. Dat moet je dus niet willen, want dat is naar mijn mening dierenmishandeling.
Persoonlijk geef ik mijn kat geen rauw vlees of vis. Ik geef uitsluitend diervoeding die voor dit doel gemaakt is. Voornamelijk droge brokjes en als verwenhapje een beetje blikvoer.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 27 april 2018
Vegetarische vrijdag - kun je je huisdier vegetarisch of zelfs veganistisch voeden?
Labels:
Kat,
Vegetarisch
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
ik geef mijn hond naast zijn brokken elke dag gekookte groenten, zonder zout. Hij eet wortels, bonen, peulen, bloemkool, broccoli, spinazie enz. Vaak haal ik zijn portie al wat eerder uit de pan, dan is het minder gaar. Hij eet ook fruit van meloen tot appel enz. niet veel, maar elke dag een paar stukjes. Ons vorige hond hebben we ook zo gevoed en die is 14 geworden terwijl ze een ernstige hartkwaal had. Ik geloof dus dat het als aanvulling gezond is voor de hond. Bieke
BeantwoordenVerwijderenNee als bijna veganist krijgt een hond bij mij alleen maar vers vlees Uit de diepvries. Dat het zou kunnen wil niet zeggen dat het goed is. Ik denk dat al de brokjes uit de suppermarkt vooral vulling zijn wat er aan de achter kant weer uit komt. Van BARF of KVV zo als het heet wordt het meeste verteerd.Voor mij een teken dat dat het beste is.
BeantwoordenVerwijderenHet beste ,gezondste voor die hond. Of het dier wat heeft moeten sterven een goed leven gehad heeft ? En er schijnt ook honden en katten vlees door het voer uit China te gaan.Dat zou dus betekenen dat we kanibalen van onze lieve beestjes maken door wat uit de schappen te trekken.
VerwijderenAan diervoeding worden dezelfde strenger eisen gesteld dan aan humane voeding. Honden en kattenvlees gaat er niet door heen. Dat is categorie 1 materiaal en dat mag niet in de voedselketen worden ingebracht en alleen verwerkt in daarvoor bevoegde bedrijven als crematoria en begraafplaatsen. Graag stoppen met het verspreiden van dit broodje aap verhaal.
VerwijderenVoer komt ook niet uit china. Er zijn zeer strenge en verplichte invoercontroles. Invoer mag ook alleen via vastgestelde routes.
Wel wordt er restvlees en separatorvlees uit de vleesverwerkende industrie in verwerkt.
Volgens dierenartsen is BARF of KVV meestal niet de beste keuze. In rauwvlees zitten bacterien die net zo schadelijk zijn voor je huisdier als voor jezelf.
Die bacterien zijn wel dood na een tijdje in de vriezer.
VerwijderenDat klopt niet, je vergist je. Van bevriezing gaan bacteriën niet dood, ze stoppen allen met zich groeien of het groeien gaat langzamer.
VerwijderenDe meeste bacteriën gaan wel dood bij 100 graden, maar ook dat schijnen sommige bacteriën te kunnen overleven.
De hond eet, als aaseter, darmen compleet met inhoud (halfverteerd plaatmateriaal) en kan daar dus prima tegen.
VerwijderenAlleen maar vers vlees geven is juist niet zo goed.
Katten daarentegen, zijn geen aaseters en krijgen inderdaad gebreken.
Hoewel ik best denk dat hier in de toekomst oplossingen voor komen, voeding waar benodigde stoffen aan zijn toegevoegd.
idd bacterien gaan niet dood in de vriezer, ze vermenigvuldigen zich alleen niet. Hoe denk je dat yoghurt culturen de hele wereld over vervoerd worden?
VerwijderenDie worden of gevriesdroogd of ingevroren bij -72°C of kouder. Ja, daar heb je wel een speciale vriezer voor nodig, maar dat overleven ze met gemak.
Het vervelende van pathogene microben is dat wanneer je ze gaat pesten : te warm / te koud of andere omstandigheden die ze niet fijn vinden ze toxinen gaan vormen of sporen en daar wordt je dan ziek van (of je huisdier)
Het rare is dat mensen wel door hun voeding te veranderen rekening houden met dierenwelzijn, maar dan vergeten dat wij als maatschappij door onze levensstijl op alle vlakken druk bezig zijn om onze planeet of te wel het leefgebied van alle dieren te verzieken. Wat mij ook een vorm van dierenleed en mishandeling lijkt.
BeantwoordenVerwijderenEven een correctie voor Zuinigaan: een hond is geen omnivoor maar een carnivoor. Dat een hond alles eet komt omdat het een opportunistische eter is.
BeantwoordenVerwijderenEen hond vegetarisch of veganistisch laten eten is totaal tegen zijn maag/darmstelsel werking in. Wel idd goed om rauwe gepureerde groenten of gekookte groenten te voeren. Wellicht handig om voordat allerlei stellingen geplaatst worden in te lezen op deugdelijke fora. Oh en veel dierenartsen hebben het niet zo op vers maar ja moet je maar eens kijken wat er allemaal aan (dieet)brokken in de praktijk staan. Dasr wordt goed aan verduend.
Onze kat vangt muizen en regelmatig zelfs dikke duiven... Het zou niet makkelijk zijn om die veganistisch te maken denk ik.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ik heb 2 katten en zij krijgen elke dag, naast droge brokjes elk een zakje natvoer. Rauw rundvlees ( runderpoulet) en gekookte vis krijgen ze gemiddeld 1x per week. Ze doen het er goed op. Het enige waar je met rauw vlees op moet letten dat ze geen wormen krijgen maar verder nog nooit nadelige gevolgen gehad in de 30 jaar katten. Alleen brokjes vind ik sneu en heel goedkoop blikvoer ook, dat is geen verwennerij!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Ellen
Alleen brokjes is voor sommige dieren echter wel veel beter. Verwennerij kun je alleen missen als je het kent. Klinkt een beetje als een hond vetmesten uit liefde. Niet alles waf je goed bedoelt is ook goed.
VerwijderenIk heb drie katten gehad en ze alle drie uitsluitend brokken gegeven. Plus heel af en toe wat vis wat ik zelf ook eet. Geen brokken uit de supermarkt maar van Royal canin. Niets mis mee. Z’n natvoer is naar mijn idee niet perse goed voor een dier. Ik verwen mijn dieren liever met een goede gezondheid en aandacht. Ze zijn alle 3 oud (14-18 jaar) geworden zonder tandproblemen of ziektes. Mascha.
VerwijderenMijn honden en katten krijgen gewoon dierenvoeding met vlees/kip/vis en extra er bij groente.
BeantwoordenVerwijderenMijn vogeltjes eten vooral graantjes en af en toe een stukje appel :-)
BeantwoordenVerwijderenVoor het welzijn van de dieren en het milieu minder vlees eten, akkoord. Maar hoe zit het met de leef en werkomstandigheden van de mensen door de producten die wij kopen? Dat mis ik vaak in je blogs....
Verreweg het meeste van wat je dagelijks koopt is eten. Dat zal dus een vrij grote stempel drukken op de wereld. Ook heb je eten per se nodig, van andere dingen kun je nog kiezen om het gewoon niet te kopen, wat Zuinigaan volgens mij meestal doet.
VerwijderenIk vind het vooral zielig voor de kleine hondjes die groenvoer krijgen. De lengte van hun darmen is niet in staat groenten adequat te verteren. De grotere honden lukt t redelijk, maar blij zijn deze carnivoren niet.
BeantwoordenVerwijderen