woensdag 30 mei 2018

Bezuinigen, hoe doe je dat succesvol?

Als ik kijk naar bezuinigen en besparen dan is volgens mij de beste manier:

GEEF ZO WEINIG MOGELIJK GELD UIT. 


Iedereen kan dit doen. 

Het gaat niet om het vinden van koopjes en het aflopen van aanbiedingen.

Waar het vooral om gaat is:
 - bepaal of je artikelen op dit moment echt nodig hebt. Kun je zonder, koop het NIET. Wacht in ieder geval even om te overwegen of je het artikel echt wilt kopen, het kan altijd nog.
 - laat je niet verleiden om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt
 - koop dingen die wel nodig hebt (of denkt nodig te hebben) zo veel mogelijk 2e hands
 - koop basisvoedsel waar je zelf nog van alles aan moet doen, koop geen kant en klaar, maar pas op voor ingevlogen groenten en fruit uit verre landen. Die zijn duur en belasten het milieu.
- met basisvoedsel bedoel ik ook: diepvries, blikken en potten. Bij de diepvries heb ik wel weer een kanttekening: koop ook hier geen kant en klaar, maar een zak sperzieboontjes of doppertjes.
 - je hoeft niet met de laatste mode mee te gaan. Koop en maak zo veel mogelijk tijdloze kleding. Die gaat jaren mee en verveelt ook minder snel. Koop ook tweedehands, dan heb je er voor weinig leuke kledingstukken bij. Ruil met anderen, vooral bij kinderkleding is dit heel handig.
Tegenwoordig is de tweedehandsmarkt op Marktplaats bijna overvoerd met kinderkleding in baby- en peutermaten. Mijn dochters vertellen mij dat ze pakketten kopen met kledingstukken waar ze 50 cent per stuk voor betalen. Soms is niet alles even mooi en draagbaar. Dan gaat wat minder mooi is naar de kringloop.
- zelf dingen maken, produceren en repareren. (bijvoorbeeld banden plakken, taarten bakken, groente telen)
- bespaar op energie en andere vaste lasten. Zorg dat je jaarlijks overstapt en zo ieder jaar weer van de welkomstpremie gebruik maakt.
- laat je geen financiële producten aansmeren door banken en verzekeringen. Die willen er alleen zelf beter van worden. Jij wordt daar geen cent beter van.
- mijd reclame, in welke vorm dan ook. Reclame zet aan tot kopen van dingen waarvan het heel erg de vraag is of je ze gekocht zou hebben als je de reclame niet gezien of gelezen had.
 


Ook kun je geld overhouden door meer geld te verdienen (en je uitgaven hetzelfde te houden), maar dat is niet voor iedereen weggelegd.
Check ook bij Recht op Geld of je misschien recht hebt op toeslagen waarmee je je inkomen kunt vergroten. De regelgeving over toeslagen verandert vaak, daarom is het goed om te kijken of je misschien recht hebt op toeslagen. Het hangt af van je situatie of je meer geld kunt verdienen dan wat er nu binnenkomt.
Meer verdienen kan door bijbanen, ander (beter betaald) werk, promotie, meer uren werken.
 Een beetje jammer dat niet iedereen meer inkomen kan verwerven, maar ja, een leven van alleen maar hard werken is ook niet alles, moet je maar denken.
Nu is dat weinig geld uitgeven gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook ik trap nog wel weer eens in aanbiedingen die ik helemaal niet nodig heb. Of dingen zijn zó afgeprijsd dat ik ze naar mijn gevoel eigenlijk niet kan laten liggen.
Is het erg? 

Welnee!! 
Het gaat om kleine bedragen en eerlijk gezegd is een uitspatting op zijn tijd wel lekker!!

6 opmerkingen:

  1. Zeker een goede basis! En inderdaad, áls je dan dingen gaat kopen die je echt nodig hebt, en ze zijn ook nog eens in de aanbieding ... dan kun je op dat moment natuurlijk nog eens extra profiteren.

    Maar ik vermoed inderdaad dat het doorspitten van reclamefolders en doorkijken van reclamewebsites op internet eerder leidt tot méér dan tot minder uitgaven bij de meeste mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal waar! Ik kijk ook naar de hoogste uitgave per jaar. 1% minder betalen voor iets heel duurs tikt al snel aan.
    Soms is meer inkomen niet mogelijk. Maar waar mijn moeder tegenaan loopt binnen de financiële hulpverlening, krijg je wel waar je recht op hebt. De grenzen voor zorgtoeslag, kindgebonden budget en allerlei andere potjes en kwijtscheldingen veranderen jaarlijks. Kijk hier dus jaarlijks naar als je rond de inkomens-grenzen zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijke en eerlijke laatste zin.

    Koop als ik iets koop ook liever goede kwaliteit. Daar doe ik jaren mee. En varieer met accessoires bij de basisstukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kijk ook kritisch naar de vaste lasten, zoals verzekeringen en energie.
    Veel verzekeraars en energiebedrijven hanteren ‘loktarieven’ voor nieuwe klanten. Na een jaar gaat de prijs omhoog en veel klanten blijven dan zitten.
    Stap jaarlijks over, het is zo geregeld.
    Tip: zet de datum waarop het contract verloopt in je agenda. Met de hulp van een vergelijkingssite ben je zo overgestapt en houdt je je vaste lasten laag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb vorige week een aanvraag gedaan bij mijn hypotheekverstrekker of de renteopslag van mijn hypotheek niet naar beneden kon. De hypotheek is nl een stuk minder dan de WOZ waarde van mijn huis. De volgende dag had ik al bericht met berekening dat de renteopslag geheel kon komen te vervallen. Dat scheelt me 0,2 procent en komt neer op 20 euro per maand.
    De meeste banken doen dit niet uit zichzelf dus het is de moeite om hier zelf achteraan te gaan.
    Baal wel een beetje dat ik dit niet eerder heb gedaan maar met terugwerkende kracht schijnt nogal een gedoe te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.