dinsdag 29 mei 2018

Worden de spaarrentes nu eindelijk wat hoger?

De spaarrentes zijn al weer heel lang ontzetten laag. Nar mijn gevoel enorm lang en enorm laag.
Waar zijn de tijden dat je op een spaardeposito 8% rente kreeg? Toen kon je rentenieren als je een mooi vermogen had. Nu is het "huilen met de pet op".
Sinds de bankencrisis zijn de spaarrentes in een soort vrije val terecht gekomen en nu is doodnormaal om nog maar 0,3% rente te ontvangen en er zijn banken die 0,05% uitbetalen.
Stel, je hebt een leuk vermogen van 50.000 euro en je hebt dat op een spaarrekening met 0,05% rente.
Dan ontvang je over dit bedrag 25 euro rente per jaar.
Ooit, zo'n 8 jaar geleden, had ik 2 spaardeposito's met in totaal 10.000 euro. Ik ontving gemiddeld ruim 5% rente en dat leverde per maand 43 euro rente op! Dat was een mooi spaarpotje, dat ik meestal gebruikte als aanvulling op mijn boodschappengeld.
Helaas had ik een weinig vooruitziende blik, ik had het ene deposito op 5 jaar gezet en het andere op 3 jaar en op een bepaald moment was het helemaal afgelopen. In juni 2012 verviel het ene deel en in april 2014 het andere deel.
Weg melkkoetje!
Als je nu een spaardeposito voor 5 jaar bij J&T Banka opent, dan ontvang je maximaal 2% en je geld valt niet onder het Nederlandse, maar onder het Tsjechische garantiestelsel.
Een beetje riskant lijkt mij!
Het lijkt er nog helemaal niet op, maar toch mijn vraag:

Worden de spaarrentes nu eindelijk wat hoger?
Wat denk jij?

9 opmerkingen:

 1. Zolang de rente van de Europese Centrale Bank zo laag blijft, zullen de spaarrentes niet stijgen. Banken kunnen het geld daar gratis krijgen, en hebben ons, de spaarders, dus helemaal niet nodig. En zelfs als de ECB de rente verhoogt, zal het nog wel een tijdje duren voordat we dat merken in stijgende spaarrente.
  Ik reken er zelf op dat we in elk geval in 2018 nog geen stijgende spaarrente zullen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de eerste jaren de spaarrentes nog laag zullen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al zouden de rentes hoger worden dan verwacht ik niet dat je daar veel financieel voordeel van zult hebben. Mogelijk dus wel op je spaarrekening, maar de belastingen zullen heel erg omhoog gaan omdat de overheidsschulden zo enorm hoog zijn. In de EU zullen landen in de problemen komen. En daar zal Nederlands waarschijnlijk weer voor moeten gaan betalen.
  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De lage rente werkt ook in ons voordeel; de hypotheekrentes zijn tot een dieptepunt gezakt. Momenteel 2% voor 20 jaar vast geloof ik. Absurd !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat je destijds 45 euro aan rente kreeg. Dat is inderdaad een fijn bedrag. Superjammer dat het op dit moment niet meer zo is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In België heeft de Rabobank net de spaarrente verhoogd.
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20180524_03527331
  Ik zie het hier nog niet gebeuren.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I.p.v. sparen kun je beter bitcoins kopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het kopen van bitcoins heel riskant is!

   Verwijderen
  2. Het is heel riskant.

   Helaas zijn er altijd nog mensen die hebberig zijn en meer meer meer willen. En snel een beetje.

   Soms krijgen ze ook werkelijk meer (vaak ten koste van anderen), maar vaak eindigen ze zelf ook met (veel) minder, omdat ze in hun gelddrang de risico's niet zagen.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.