Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 28 mei 2018

Het vakantiegeld is binnen!

Afgelopen vrijdag ontving ik mijn vakantiegeld. Het is het allerlaatste grote bedrag aan vakantiegeld!
Dat was €2.188,83 bruto en €1.192,26 netto.

Per 6 december dit jaar ga ik met pensioen en vanaf dat moment krijg ik ook een AOW uitkering.
Na nu krijg ik in december bij het einde van mijn dienstverband van mijn werkgever vakantiegeld over de periode juni t/m 5 december, dat zal dus ongeveer de helft van bovenstaand bedrag zijn. En daarna krijg ik vakantiegeld over mijn AOW. Dat vakantiegeld is bruto € 71,42 per maand, op jaarbasis €857,04 bruto. Dat is iets heel anders dan dat ik nu gewend ben te ontvangen in mei.

Ik heb in december afgelopen jaar al de huur van het zomerhuisje waar ik komende zomervakantie mijn vakantie ga vieren betaald. Ik denk ook niet dat ik nu nog iets zou kunnen huren. Dat huisje kostte nogal wat meer dan €1.192,26, maar daar zijn spaarpotjes voor, die kan ik nu weer even aanvullen.
vakantie aan zee
Hoewel het een sigaar uit eigen doos is, ben ik altijd heel blij met vakantiegeld!

16 opmerkingen:

 1. Net even nagekeken, geen vakantiegeld. Nu netto 1468,.. netto van abp. Wat ik ooit nog aan vakantiegeld ontvang komt via aow.

  Dat heb je, als je het hele jaar vakantie hebt, geen vakantiegeld meer.

  Moet er niet aan denken dat van dit lage bedrag nog eens acht procent wordt ingehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het ABP rekent geen vakantiegeld. Een beetje jammer, want als je altijd vakantie hebt, zou wat vakantiegeld best fijn zijn!
   Een laag bedrag zeg, jouw pensioen van het ABP!

   Verwijderen
  2. Dankzij de inkomstenbelasting voor mensen beneden de 65.

   Ik erger me soms drie slagen in de rondte als onbenullen mij zeggen hoe ik mijn geld moet besteden.
   Hoe vaak ik al niet gezegd heb dat ik nu nog minder dan de helft van vroeger heb.

   Het is vele malen lager dan ooit beloofd. Nog een jaar en dan ben ik aow gerechtigd.
   Gelukkig heb ik tot aow leeftijd lijfrente van 305
   Daarna heb ik 1700 abp, plus aow, plus uitkering van stamrecht tot 85 jaar.
   Ik blijf potten, ook nu.
   Volgend jaar overweeg ik te stoppen met mijn bijverdienste.

   Verwijderen
  3. Nou € 1700 aan pensioen alleen is best veel. Mijn vader ontvangt na 40 jaar werken het middle management nog niet de helft. Samen ontvangen ze nog geen € 800 netto per maand naast hun AOW. Beiden houden ze zonder veel moeite over aan het eind van de maand.

   Verwijderen
  4. @Madieke: mee eens! Ik ontvang vanaf mijn 66e tot mijn 75e €630 + AOW per maand
   en vanaf mijn 75e €470 + AOW per maand.

   Verwijderen
  5. Het ABP rekent geen vakantiegeld klopt, maarrrr:
   Jouw ABP pensioen is afgeleid van je jaarsalaris inclusief 8%. Dus een deel van je maandelijkse pensioen is het vakantiegeld.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Gratis geld bestaat alleen in Trollenland.
   Echte mensen werken ervoor.

   C@th

   Verwijderen
  2. Bestaan er ook niet-echte mensen ?

   Verwijderen
  3. Ik denk dat dat de trollen zijn!

   Verwijderen
  4. Het klopt dat er voor vakantiegeld meestal gewoon gewerkt moet worden. Bij sommige werkgevers kun je er ook voor kiezen om je vakantiegeld maandelijks uit te laten betalen. Dat doet mijn jongste dochter.

   Als je een AOW of bijstandsuitkering hebt krijg je vakantiegeld en waarschijnlijk ook wel bij WW en dergelijke. Ook dan geen gratis geld, want je moet wel degelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om een uitkering te ontvangen.

   Verwijderen
  5. Een pensioen is geen gratis geld hoor. Voorzieningen zoals AOW en bijstandsuitkeringen, heel goed dat ze er zijn. Maar heel veel mensen beseffen niet wat een luxe dit is. Ja luxe ! In de meeste (ook Europese) landen is dit helemaal niet zo goed geregeld.

   Verwijderen
 3. Hier ook blij met vakantiegeld. Dit jaar meteen in de pot voor een nieuwe keuken. We kijken er naar uit en moeten nog heel even door sparen. Fijn dat dat kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, geniet ervan! Zelf werkte ik voor een invalbureau, dus verlofuren zitten maandelijks bij salaris in. Bij een andere school waar ik inval komt het wel in mei. Ik werk echter niet zoveel, gemiddeld een dag in de week max, dus tis geen 1000 euro, maar geeft niet, ik ben tevreden met wat ik krijg :).

  Hier gaan we denk ik niet op vakantie, dus stoppen het lekker in de buffer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier vakantiegeld gebruikt voor stukje aflossing hypotheek.En een stukje studie Marietje. Hier kan je kiezen wat je doet met het geld. Ik koos er voor om de helft in mei te krijgen en de andere helft in december. .

   Verwijderen