zaterdag 23 juni 2018

Bedrieglijk echt lijkende e-mail 'MijnOverheid'

Let op!

De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid, waarmee wordt gepoogd de DigiD van ontvangers te ontfutselen.


De mail maakt melding van een gereedstaand bericht 'van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid'.


Persoonlijke aanhef en 'MijnOverheid' in webadres
Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is daarnaast voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding 'Beveiligd'.

MijnOverheid maakt op de website duidelijk dat het om een phishingmail gaat. 'Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail.' Ontvangers wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar valse-email@mijn.overheid.nl.


Advies: typ zelf adres MijnOverheid-website in
Wie doorklikt op de toegezonden link ziet vervolgens een echt lijkend aanmeldscherm van DigiD met het wapen van de Rijksoverheid. 'Deze e-mail is een goede imitatie van berichten die daadwerkelijk vanuit MijnOverheid worden verstuurd', waarschuwt de Fraudehelpdesk. Aangeraden wordt het webadres mijn.overheid.nl uit voorzorg zelf in te voeren op de adresbalk.

6 opmerkingen:

  1. Ook bij ons kwam er zo een binnen en er zat een fout in onze naam. Mijn man klikt absoluut nooit zoiets aan al lijken ze bedrieglijk echt .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deze keer geen valse mail ontvangen. Ik ontvang wel regelmatig valse mail afkomstig van "banken", of incassobureaus, waarbij gevraagd wordt om inloggegevens.
    Er zijn helaas altijd mensen die in zo'n valkuil stappen en gedupeerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf ontvang ik tot nu toe nooit dat soort mails ,mijn man krijgt ze wel regelmatig .Ja en ondanks alle waarschuwingen trappen er nog altijd veel mensen in .

      Verwijderen
  3. Ik krijg er gelukkig vrij weinig, een enkele keer win ik wat, meestal cadeaubon van 500 euro. Eerste keer bedrijf gebeld de latere meteen weggegooid en ook ui gedelete items.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer nuttige blog.....!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat weer een actuele en terzake doende blog..........van de vakvrouw "Zuinig Aan". Goed dat je dit met ons deelde !

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.