Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 7 juni 2018

Meer kleding dan gedacht

Ik had altijd een kast op zolder, waar ik in de winter (een deel van de) zomerkleding in bewaarde en in de zomer ook een deel van de winterkleding.
Doordat die kast op zolder stond, kon het soms een aantal zomers of winters achter elkaar gebeuren dat ik die kleding helemaal niet in gebruik nam. Ik had genoeg om aan te trekken en had geen behoefte aan meer.

Die kledingkast op zolder is gesloopt door mijn jongste dochter en ging in stukken naar de vuilstort. Ik kreeg van haar de kast die ze zo'n 13 jaar geleden kocht en hier sinds 11 jaar op haar oude kamer stond. Het is een kast uit het blauw-gele warenhuis en we waren bang dat hij een nieuwe verhuizing niet zou overleven. Hij was bijna leeg en deze kast is uitgeruimd en staat nu op mijn kamer. Ik moet zeggen: het is een stuk overzichtelijker, twee kasten op mijn kamer. Ik blijk meer kleding te hebben dan gedacht, met name zomerkleding.
Ik kom steeds weer kleding tegen waarvan ik denk: o ja, dat bloesje had ik ook nog!
Wat ik nu nog zou moeten doen, is een winterhangkast en een zomerhangkast maken. Alles hangt nu nog ongesorteerd door elkaar.
Dat zou beter kunnen!
Ondanks dat is het sowieso overzichtelijker, ik doe veel vaker de kasten open en kijk in de kast. Ik mag dan wel 65+ zijn, mijn geheugen is nog niet zo slecht dat ik na een paar dagen niet meer weet wat er in hangt, dus ik kan een kledingstuk waar ik naar op zoek ben pijlsnel vinden.

7 opmerkingen:

 1. Ik leef nu bijna een jaar uit een rugzak. Onmogelijk dat ik een kledingstuk vind waarvan ik denk: 'o, had ik dat ook nog?' maar het gaat echt prima. Ik koop alleen nog iets nieuws als een kledingstuk echt versleten is. En dat gebeurt zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had de afgelopen winter al een aantal kledingstukken weggedaan. Blouses en shirts die ik toch nooit meer zou gebruiken; vooral miskopen.

   Verwijderen
 2. Geen bezit en geen bezwaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zomerkleding heb ik ook veel meer dan winterspul. Ik heb het meest logische in hang en legkast liggen en de rest in grote tassen op zolder.
  Vooral de wissel winter-zomer is leuk dan denk ik ook vaak oh ja dat was zo leuk.
  In de zomer heb ik kleding meestal maar 1 dag aan om veel af te wisselen, in de winter doe ik wel 3-4 dagen met hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn winterkleding neemt de ene helf van de kastruimte in en mijn zomerkleding de andere helft. Ik heb niet veel kleren, draag alles af en koop dan meestal iets “nieuws” in ‘n kringloopwinkel. Mijn partner (man) heeft meer kleding en dat schijnt niet vaak voor te komen 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik houd ook van overzicht. En heb niet zoveel nodig. Wel heb ik graag goede kwaliteit. Wat meteen oplevert dat mijn kleren en schoenen twintig jaar of langer meegaan.
  Enkele vrienden waren erg verbaasd over hoe weinig schoenen ik heb. Zij hebben een kast en gang vol, ik een paar of zes. Mooie laarzen, twee paar makkelijke schoenen, bergschoenen,open zomerwandelschoen. En ergens nog regenlaarzen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik oude kleding vaak nog wel als poetsdoek of om kwasten te reinigen.

  BeantwoordenVerwijderen