Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 4 juni 2018

Minder mensen in de bijstand, maar het aantal 45 plussers in de bijstand daalt niet

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek, daalt het aantal mensen in de bijstand, maar er zijn meer mensen van 45 jaar en ouder die een beroep doen op bijstand. Lees ook hier.

Die daling houdt verband met een groeiende economie: meer banen, minder mensen werkloos, minder bijstand.
Alleen profiteren de ouderen daar blijkbaar niet van. Heel jammer dat ouderen in de bijstand niets hebben aan die economische groei. Het vinden van werk voor mensen van 45 jaar en ouder blijft moeilijk.
Een andere reden voor de groei van de aantallen: mensen geboren 1952 en 1953 moeten langer doorwerken dan diegenen die daarvoor geboren werden. De AOW grens is dit jaar weer 3 maanden opgeschoven. Als je voor 1 april 1952 geboren bent, dan heb je recht op pensioen als je 65 jaar en 6 maanden bent. Als je geboren bent tussen 1 april en 31 december 1952, dan gaat je AOW in als je 66 wordt. Zitten die mensen in de bijstand, dan duurt die bijstand dus 3 maanden langer dan voorheen.

Ik heb destijds geluk gehad, toen ik in 1999 definitief uit de bijstand kwam en na 3 jaren ook nog eens een vast contract kreeg. Ik was 46 jaar en was niet héél optimistisch over mijn kansen op werk, hoewel ik destijds om mij heen zag dat het leeftijdsgenoten ook lukte om vanuit de bijstand werk te vinden.

Ken jij mensen van 45 jaar en ouder die recent weer werk gevonden hebben?
Ik persoonlijk ken ze niet!

17 opmerkingen:

 1. Ja, een vriendin van mij heeft vorig jaar weer een baan gevonden. 58 is ze, en het ziet er naar uit dat ze een vast contract gaat krijgen. Ze werkt in de catering en is invaller in haar rayon en al erg populair bij de verschillende vestigingsmanagers. (want ze kent haar werk en weet wat ze doet en wat er moet gebeuren)
  Het kan dus wel :)
  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja hoor. Ik zelf met 50 jaar en 57 jaar zonder problemen een een nieuwe baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook twee mensen van boven de 55 jaar weer aan het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op mijn 51e weer ingetreden. Vorig jaar op mijn 56e zonder problemen van baan veranderd. Heb inmiddels weer een vaste aanstelling. Tip: geloof in jezelf. Denk niet in leeftijd maar in kansen. Veel jongere collega's zeggen ook wel dat ze er niet bij stil staan dat ik van de generatie van hun ouders ben. We werken gewoon lekker samen in ons vakgebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook 50+ vrienden die weer een baan vinden of van baan veranderen. Maar wij wonen in de randstad en niet in een krimpgebied zoals Groningen, dat maakt ongetwijfeld veel verschil. En tot slot: je spreekt over boven de 45. Maar 45 is toch nog jong. Dan ben je toch nog een topper op de arbeidsmarkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn bovenbuurvrouw van 51 werkt sinds kort bij de febo

   Verwijderen
 6. Ja hoor mijn zus van 53 kon bij 3 van de 5 sollicitaties in 2 aan de slag. Randstad zal anders zijn dan Groningen misschien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De overbuurman van 56 had in no-time een nieuw baan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook twee zwagers van rond de 55, die weer aan de slag zijn. Bij de ene duurde het circa 3 maanden, bij de andere circa 10 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn buurvrouw van 49 werkt sinds kort in het Kruitvat

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op mijn werk zijn diverse 40 en 50 plus collega's van baan gewisseld (en niet intern). Zelf wordt in veel gebeld door headhunters voor werk (ik ben 48) maar wil niet wisselen. Vanuit een baan solliciteert vast makkelijker. Manlief heeft een paar maanden geleden (hij was net nog 44) een prachtige carrière stap gemaakt. Hij werkt in de informatiebeveiliging en dat helpt wel. Ook wonen we naast Amsterdam.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meer door minder4 juni 2018 om 20:36

  Buurman 62 vast contract binnen 10 weken na ingang WW.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alle bovenstaande reacties lezende, lijkt het best gunstig!
  Ik ken hier in Groningen wel twee zestigjarigen die al heel lang proberen weer aan het werk te komen. Die solliciteren niet vanuit werk en vertrokken bij de vorige werkgever na een arbeidsconflict. Dat is waarschijnlijk een slechte positie voor het vinden van nieuw werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee, ik ken meedere 45-plussers die zoeken, maar ik ken geen 45-plusser die kortgeleden werk vond/kreeg.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. mijn partner heeft jaren gesolliciteerd als 45 plusser met veel ervaring. Volgens mij een of twee keer een gesprek gehad. Ze is toen ook gestopt. Zeer frustrerend om of niets of een afwijzing te krijgen. Nu wordt er alleen gesolliciteerd op een echt leuke baan.
  Ook wij wonen in het noorden van het land en volgens mij heeft dat veel invloed.
  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien zegt het ook iets over de kennissenkring? En hun beroepskeuze.
  Ik heb veel verpleegkundigen, leerkrachten en ICT-ers in mijn kennissenkring. Nooit problemen met werk vinden. Okee, kan soms een half jaartje duren maar daar is ook (meestal) financiële back up voor. En in die tussentijd is niemand te beroerd even onder zijn niveau te werken bv als vakkenvuller,kippenvanger,schoonmaker of krantenbezorger(ehm, ja echte voorbeelden, en ik snap dat kippenvanger niet een standaard beroep is maar het verdient wel goed)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn buurman van 54 is aangenomen als ict consultant

  BeantwoordenVerwijderen