Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 4 juli 2018

Genieten van mijn kleinkinderen

Mijn kleinkinderen zijn nu 21 en 19 1/2 maand oud. Mijn kleindochter is zes weken ouder dan mijn kleinzoon.
Het is zo leuk om ze zowel lichamelijk als qua ontwikkeling te zien groeien! Het gaat snel, veel sneller dan ik me kan herinneren van mijn eigen kinderen. Daar was ik iedere dag bij en mijn kleinkinderen zie ik soms maar 1x per week, soms ook vaker, soms wel 4 of 5 keer per week. Dat ligt van de omstandigheden af. Maar ik zie iedere keer weer nieuwe dingen.
Ze ontwikkelen zich heel verschillend. Mijn kleindochter kent al heel veel woordjes, te veel om op te noemen en mijn kleinzoon heeft aan een paar woorden genoeg:
die
appel - voor alle eten wat hem voorgeschoteld wordt en als hij trek heeft
heity (Fries voor papa) - voor papa mama en zijn liefste oom
beppe (Fries voor oma, ik dus)
auto - ook héél belangrijk
en nog wel wat meer, maar die versta ik nog niet zo goed.
Hij redt zich er prima mee. Zijn beide ouders waren ook laat met praten, dus waarschijnlijk heeft hij het niet van een vreemde. 
Kleinzoon en kleindochter snappen al heel veel en kennen passief al veel woordjes. Ik probeer het regelmatig uit en ze snappen vaak precies wat de bedoeling is. Als ik tegen kleinzoon zeg dat we gaan eten, dan zegt hij heel blij "appel", want hij houdt erg van eten.
Als ik tegen kleindochter zeg dat ze een schone luier krijgt, dan klimt ze via de kinderstoel op de tafel en gaat op het aankleedkussen liggen.
Ook spelen gaat heel verschillend. Kleinzoon gooit alle speelgoed dat hij te pakken kan krijgen op de grond. Dozen en kratjes keert hij om en dan is het in no-time een chaos. Ik heb al dozen op een plek gezet waar hij niet bij kan en dat heeft mijn dochter, zijn mama, kort geleden ook gedaan. Veel speelgoed is verhuisd naar de hal. Als mijn kleindochter bij mij speelt, dan speelt ze rustig met een paar dingen, en naar de rest taalt ze niet. Het blijft redelijk netjes. Niet helemaal natuurlijk, want het is wel een hummel die hier speelt, maar kleinzoon is vrije extreem.

Wat heb ik aan speelgoed? Ik heb voornamelijk speelgoed waar mijn eigen kinderen mee gespeeld hebben en dat is voor een groot deel nog in prima staat en ze kunnen er leuk mee spelen. Ik heb wel wat nieuws: een glijbaan en daar hebben ze heel veel plezier mee.
dat is mijn glijbaan, geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar.

5 opmerkingen:

 1. Ik kreeg 2 zonen en als ik die vergeleek met de dochters van vriendinnen, dan maakten mijn jongens heel veel troep en heel veel herrie. Maar de dochters van mijn vriendinnen waren dan weer kattiger en soms erg bijdehand, wat ook wel weer leuk was.

  Leuk dat je kleinkinderen van dezelfde leeftijd zijn en dat je ze daarom met elkaar kan vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je nu dit soort blogjes schrijft over persoonlijkere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Mijn jongste kleinkinderen, jongen en meisje (tweeling) waren en zijn ook zo verschillend. L. liep en sprak al behoorlijk veel woordjes op haar eerste verjaardag terwijl haar broertje zich kruipend en wijzend en schreeuwend nog prima redde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig he dat een paar weken zo'n verschil maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat het zo goed met ze gaat en dat je de tijd en energie hebt om veel op ze te passen. Dat is het grootste geluk, dat iedereen gezond en bij elkaar is!

  BeantwoordenVerwijderen