Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 27 juli 2018

Vegetarische vrijdag - Poep op vlees

Nog een reden om vegetarisch te eten: Volgens RTL nieuws wordt er veel in Nederland geslacht vlees verkocht waar poep op zit.
Volgens een slachter uit een slachthuis nemen de leidinggevenden in een slachthuis het niet zo nauw met de regels en is de controle van de NVWA gewoon slecht. Voor de mensen van de NVWA wordt een soort toneelstukje opgevoerd als medewerkers van deze overheidsinstantie komen controleren. In werkelijkheid is het vlees vaak besmet met bacteriën waar mensen ziek van worden!
Oorzaak is vooral de productiesnelheid. Vroeger werden er op het werk van de geïnterviewde slachter 120 dieren per uur geslacht, nu 700 dieren.  Citaat: "Als je zo'n tempo draait, kun je er zeker van zijn dat elk uur vijf tot zes varkens onder de poep zitten".
Ik neem aan dat ze, toen ze 120 dieren per uur dood maakten, ze niet heel traag en onoplettend waren en dat een productieverzwaring met dezelfde werknemers wel problemen móét opleveren.
Volgens berekeningen lopen 150.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op door het eten van besmet varkens-, rund- of  schapenvlees.
Nog een citaat: En als er poep op vlees zit, kun je daar behoorlijk ziek van worden. Je moet dan denken aan diarree, braken of hoge koorts. Mensen komen er geregeld voor in het ziekenhuis terecht en mensen uit risicogroepen (ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen) kunnen er zelfs door komen te overlijden.
Bron: RTL nieuws
Ik vind dit een serieuze reden om geen vlees meer te eten. Je wilt toch niet ziek worden van vlees waar allerlei ziekmakende bacteriën op zitten?

50 opmerkingen:

 1. Jaren geleden kocht mijn moeder ons vlees altijd bij dezelfde beenhouwer. Op een keer kocht ze daar gehakt. Mijn moeder vond dat het gehakt een andere consistentie en een andere kleur had of normaal. Toen ze van het vlees proefde, smaakte het verschrikkelijk. Ze keerde met haar pakje vlees terug naar de beenhouwer en toen ze hem zei dat dat vlees bedorven was, kreeg ze van de beenhouwer als reactie dat er wellicht nog een etterbuil in het vlees zat vooraleer het tot gehakt verwerkt werd. Beenhouwer gaf dan ook toe dat zijn"weekendgehakt" anders was van samenstelling of het doordeweekse gehakt omdat hij in het weekendgehakt allerhande overschotten verwerkte. Het was de laatste keer dat mijn moeder bij die beenhouwer vlees kocht.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gadver, bah. De inhoud van een etterbuil doorslikken. Ranzig

   Verwijderen
  2. ik vond de titel ook al zo smerig

   Verwijderen
 2. Dood vlees moet verboden worden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op brood kan ook schimmel zitten !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groenten kunnen ook bedorven zijn met wormpjes en/of insekten

   Verwijderen
  2. Dat kan ook komen door de hoge temperaturen door de klimaatverbetering. Vandaag is het 36 gr. in de schaduw in mn tuin. Geweldig !

   Verwijderen
  3. kortzichtig hoor. De opwarming komt omdat wij al 100 jaar fossiele brandstoffen aan het opstoken zijn.

   Verwijderen
  4. nee hoor CO2 is een onbetekenend broeikasgas. Waterdamp en methaan nemen samen meer dan 95% voor hun rekening. CO2 is ook nuttig voor de vergroening (plant zet met fotosynthese CO2 en water om in complexe suiker/zetmeel molekulen).

   Verwijderen
 4. Hier is manlief een echte vleeseter, hij houdt ervan. We eten deels vegetarisch en deels wel vlees, maar dan altijd een klein beetje. Hij is ooit in een luxe sterrenrestaurant ziek geworden van vlees, maar hier thuis gelukkig nog nooit... Ik vind het lastig, want er is tegenwoordig veel aandacht voor voedselveiligheid. Het 1 na het andere product wordt teruggeroepen (ook gezonde producten), blijken gezonde biologische eieren ineens ook fipronil te bevatten, enz. Het zegt allemaal zo weinig :/... We proberen hier de middenweg te zoeken, zo gezond mogelijk te eten :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zolang consumenten dat belachelijke spotgoedkope vlees kopen moeten de slachters allerlei toeren uithalen om aan dat prijsnivo te voldoen.
  2 euro voor een kilo vlees dat kan toch niet?
  Dat gaat toch ten koste van alles?
  Dat geldt ook voor de aardappel,groente en broodprijzen.
  Vlees koop je bij een goede slager en daar betaal je ook meer voor.
  Datzelfde geldt voor brood.
  ! euro voor een brood gaat ook niet.
  Waarom zijn we in Nederland toch niet gewend om een goede gewone prijs voor ons voedel te betalen?
  Daarom lees ik ook altijd met verbazing de bezuinigblogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijstandsgezinnen met veel kinderen zijn er erg blij mee. Zo krijgen de arme kinderen ook nog een lekker stukje vlees voor niet al te veel geld.

   Verwijderen
  2. ...dat “lekker” kun je wel weglaten: zulke goedkope “rommel” kan niet lekker zijn!

   Verwijderen
  3. Wel wat kort door de bocht, duur vlees is niet altijd goed en goedkoop vlees is niet altijd slecht. Neem nou frikandellen; goedkoop en toch smakelijk met een varieteit aan ingredienten. Nee, niet het ogen/hersen verhaal aub..

   Verwijderen
  4. https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/127590-de-frikandel-wat-zit-er-in.html

   Verwijderen
 6. Tsjaa....
  In onze hele voedselketen is sprake van een verstoorde marktmacht.
  Heel goed dat Carola Schouten een meldpunt in het leven heeft geroepen,waar boeren anoniem kunnen klagen hoe ze afgeknepen worden door de supermarkten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nederland is een goedkoopte eiland daar waar het supermarktprijzen betreft. Moet je eens een winkelwagentje voor je gezin vullen in Zwitserland, Frankrijk of Luxemburg. Je gaat helemaal failliet. We boffen in Nederland. Je kunt hier voor 5 euro een prima maaltijd voor 3 personen maken (LIDL: pot bonenschotel 1,50 euro, 3 hamburgers 1,75 euro, voorgebakken aardappeltjes 0,59)

   Verwijderen
  2. Ja we boffen maar. Goedkoop voedsel, goedkoop water, goedkope chinese elektronica. Winkelketens als Action, Wibra en Primark. Heel veel voor weinig. Ook voor de bijstandsgerechtigde. Jammer dat de huizen en vervoer zo duur zijn anders was het hier een paradijsje.

   Verwijderen
  3. Wat oneerlijk om telkens weer de zielige arme kindertjes en bijstandstrekkers er bij te slepen. Er zij ook mensen die hard werken of gewerkt hebben die het krap hebben. Hoeft voor niemand een reden te zijn om die bagger te kopen. Deze uitkeringstrekker weet dat het heel goed mogelijk is om wel ,soms, goed vlees te kopen. Dat betekent gewoon keuzes maken. Zelf was en schoonmaak middelen maken ,eens een rits inzetten.een naadje maken.Open staan voor hand me downs of van familie of vrienden of buren. Zo veel waar op te besparen is.Om dat wat goed vlees meer kost,als je meent dat te moeten eten,er recht op hebt,te besparen. Iedereen kan keuzes maken.dat is je waardigheid als mens. Een dier zit te lijden opgesloten. Die kan dat niet.

   Verwijderen
  4. Ja, precies als bijstandsgerechtigde kun je af en toe echt wel duur vlees kopen hoor.

   Verwijderen
  5. @ anoniem 10 ,51. Ik vind dat je met geld smijt. Stel dat ik dat als proffesionele commercieele kok voor 30 pubers of heel hardwerkende kerels zou doen. Ik zou zo,n stoofschotel met goed vlees voor veel minder klaar kunnen maken. Moet je wel zelf bonen weken en aardappels schillen. Vaak genoeg gedaan.

   Verwijderen
  6. In zo'n grote gamelan !

   Verwijderen
 7. Ik eet al jaren geen vlees meer en mijn man koopt vlees bij een ambachtelijke slager. Deze slager koopt de dieren zelf in, lokaal, en slacht dus zelf! Kost inderdaad wat meer maar je weet wat je eet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is maar wat je een "lekker" stukje vlees noemt.
  Spaar liever voor een goed en kleiner stukje vlees dan deze rotzooi.
  3 hamburger voor 1,75
  Iets meer dan 50 cent voor een hamburger,wat een waanzin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan zijn dat het tegen de einddatum zit. Goedkoop is dan beter dan weggooien..(ook voor milieu)

   Verwijderen
 9. Ik haal mijn vlees bij de keurslager. Iets duurder maar prima kwaliteit.
  Groetjes, joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Getverrederrie zeg. Dat is inderdaad een enorme duw in de rug om vegetariër te worden. Brrr!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ anoniem 09:53: een brood voor 1 euro gaat zeker wel. Ik maak zelf mijn brood, met echte ingrediëten en geen zaken als lupinemeel en dan kom ik zelfs ónder die prijs uit. Met de stroomkosten voor de oven, ruim berekend, : 2 (want ik bak er 2 tegelijk) kom je op 80 a 90 cent uit per brood. De prijs is voor mij niet de voornaamste reden om brood te bakken maar het is wel een leuke bijkomstigheid.

  Ontopic, verschrikkelijk natuurlijk! Maar er zijn toch ook genoeg andere vleessoorten, dus ik zie even niet zo in wat dit met vegetariër worden te maken heeft. Wij eten meestal plantaardig en soms kip, slak, konijn of vis. Nooit rood vlees. De kippen komen bij de boer vandaan (konijnen ook) en zijn biologisch. Dus niet besmeurd met ontlasting of wat dan ook! Maar ik begrijp de bezwaren tegen supermarktvlees uiteraard wel. Ik zou er zelf ook geen vlees kopen. Als je de e.coli bacterie wil vermijden kan je het beste ook glutenvrij gaan eten omdat men deze bacterie soms ook wel aantreft in bloem. Ik heb persoonlijk deze (overigens heel vervelende!) bacterie eens opgelopen terwijl ik destijdsu uitsluitend vegetarisch at. Ik weet nog goed dat ik er wekenlang ziek van was!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn de onkosten voor het brood.
   En het salaris van de bakker?

   Verwijderen
  2. Bij bakkers vind je sowieso geen brood tegen dergelijke prijzen. Tenminste, ik kom amper bij bakkerijen maar wanneer ik er langsloop dan zie ik bijvoorbeeld wel eens aanbiedingem in de trant van 'zaterdagactie 3 broden voor 4,50' - wat indiceert dat de normale prijs hoger per brood ligt dan 1,50.
   Waarschijnlijk bestaan dergelijke prijzen alleen bij Aldi en Lidl. En dan ook nog eens de allergoedkoopste variant van alle broodsoorten.

   Daarbij komt dat ik in mijn berekening van de kosten uit ben gegaan wat de ingrediënten in de winkels kosten. Uiteraard kopen bakkerijen en supermarktketens gist, meel, bakkerszout en dergelijke veel goedkoper in dan ik!

   Misschien zit ik er ook wel naast want ik eet nu al jarenlang geen supermarkt- en bakkerijbrood. Ook bakkerijen gebruiken namelijk ingrediënten als l-cysteine.

   Verwijderen
  3. Ons kind had deze bacterie in de blaas, maar volgens de arts was dat heel normaal en dragen veel mensen de bacterie bij zich.

   Verwijderen
 12. Ik eet geen vlees meer sinds de kiloknallers. Wel af en toe een lekkerbekje of witvis, maar dat is geen vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het lukt me als alleenstaande werkzoekende af en toe best kwalitatief goed eten (ook vlees) te kopen.
  Mijn bijstandsuitkering (996 euro p/m) en de toeslagen maken het mogelijk af en toe ook naar bijv. de burger king te gaan
  hoewel ik weet dat dat allemaal niet zo gezond is. ik ben blij dat waar ik woon in het noorden een aldi
  op loopafstand is met mooie aanbiedingen. Ik schaam me ook niet voor de voedselbank. Erg lekker wat men daar
  heeft allemaal. Soms heb ik er moeite mee dat ik van gratis geld leef waar de gemeenschap
  voor opdraait, maar het lukt niet op mijn leeftijd (47) een passende baan te vinden. ik weiger naar brabant/randstad
  te vertrekken voor werk. Ook vegetarisch vind ik vaak lekker.
  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op jouw leeftijd moet je in deze tijd makkelijk een baantje kunnen vinden..

   Verwijderen
  2. ja, maar ik kan geen baas boven me hebben,
   groet , jan

   Verwijderen
  3. Beste jan
   Brabanders zijn relax en gezellig hoor... en houden ook van een goed stukje vlees :)
   Dat je geen baas boven je kunt hebben , zegt meer over jouw ,als een eventuele baas .....

   Verwijderen
  4. .Wat ‘n stomme reden: ik kan geen baas boven me hebben! Ga dan als zzp-er aan de slag.

   Verwijderen
 14. Sensatieblog ten top , alleen de titel al ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. poep in de titel is een beetje raar. Bedoeld wordt waarsch. e-coli bacterie

   Verwijderen
  2. Mee eens, ik dacht vanmorgen: daar gaan we weer.....!
   Madieke schrijft terecht over schoon werken thuis. Wie gebruikt 2 snijplanken. één voor vlees en één voor groente? Ik wel en heb er zelfs één apart voor brood.

   Verwijderen
  3. @anoniem, er zit echt poep op het vlees. Kan gebeuren met het slachten. Vroeger werd de machine stop gezet en de stukken vlees met poep weg gesneden. Nu spoelen ze het eraf waardoor de poepdeeltjes zich juist verspreiden.

   Verwijderen
  4. Er zit inderdaad echt poep op vlees, het is niet zichtbaar, dat komt omdat de poep er een beetje afgespoeld of afgeveegd wordt. Slachters in deze sector hebben ook geen tijd om hun mes of handen schoon te maken. Dus ook aan messen en handen zitten poepsporen.
   @thedadigitaal: ik heb 5 planken, 1 voor vlees, 1 voor vis, 1 voor groenten, 1 kleine voor uien en knoflook en 1 voor algemeen. Ik gebruik die voor vis en vlees alleen voor groenten.

   Verwijderen
  5. Ik heb verschillende planken ivm verschillende maten of de kleuren van de groente. Ik snijd nooit vlees op een plank. De keren dat ik vlees maak voor de mannen hier, dan heb ik tartaar, gehakt, poten oid.

   Verwijderen
 15. Dat je er thuis ziek van wordt komt vaak doordat de consument niet schoonwerkt. Kruisbesmettingen zijn aan de orde van de dag thuis.
  Als je het vlees goed door en door verhit is er niets aan de hand. Je moet alleen voorkomen dat je dat net gebraden stukje vlees weer op een plek legt waar het rauwe vlees ook al contact mee heeft gehad. Dus niet op een bord kruiden en dan het gebakken vlees daar weer op terug leggen als je het wilt laten rusten.
  Het hoort er niet op te zitten, maar helemaal te voorkomen is het ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prima dat er gewezen word op problemen met voedingsmiddelen, maar we slaan wel een beetje door met zijn allen. Geen vlees eten waar een ziekmakende bacterie op zit, maar wel met zijn allen vrolijk groente en fruit eten waar mee gerommeld word , denk eens aan bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. Wel met zijn allen in autos en vliegtuigen stappen die voor milieuvervuiling zorgen. Wel met zijn allen lekker volop consumeren waardoor er nog meer dingen geproduceerd worden wat ook weer vervuiling oplevert. Maar als we maar met zijn allen vegetarier worden komt het wel goed met onze gezondheid? Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ans ,er is dan in ieder geval minder leed en wie wil dit nou niet.Marina

   Verwijderen
  2. Op fruit vind je vaak vogelpoep

   Verwijderen
 17. Ik kook meestal vegan en nu met die hitte is het heel relaxed koken dat ik niet zo hief op te letten qua bederf en besmetting. Natuurlijk kunnen plantaardige producten bederven, maar je wordt er meestal een stuk minder snel ziek van.
  En nog even @anoniem. Over bestrijdingsmiddelen. Als je plantaardig (dus laag in de voedselketen eet) heb je veel minder stapeling van gifstoffen in je eten. Dieren hebben tenslotte ook voedsel nodig om te groeien. En nee, vegetarier worden is niet heel veel beter voor de natuur of de dieren. Je hebt er nog steeds dieren voor nodig en zo gezond is het ook weer niet. Flexitarier worden scheelt iig wel al een heel stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yelena, dat ben ik dan dus ook. Maar sommige vegetariërs doen net alsof zij zo goed zijn voor dieren en vergeten dan voor het gemak maar dat niet alleen het eten van vlees dieren leed bezorgt. Zo sprak ik er laatst een die mij verweet dat ik slecht voor dieren en het milieu was en zij niet. Toen ik haar vroeg of ze per vliegtuig op vakantie ging en auto reed, was het antwoord dat zij als vegetarier al genoeg offers bracht , huh? Ans

   Verwijderen
  2. Ja, herkenbaar. Zo geloof ik niet in het CO2 verhaal, maar vlieg nooit, eet bijna alleen vegan, heb zonnepanelen, laag verbruik aan energie, koop tweedehands, vlieg nooit etc. En mensen die roepen over CO2 dat dat echt een gevaar is pakken vaak het vliegtuig. Als ik dan zeg dat je daar je huis een jaar voor kan verwarmen en dat ik vanwege het milieu nooit een weekendje weg zou gaan door te reizen met het vliegtuig, word ik boos aangekeken omdat ik dat durf te zeggen.

   Verwijderen