Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 26 juli 2018

Hitte went - echt waar, ik had het zelfs al koud gisteren!

Gisteren was het hier flink heet buiten, ruim 30 graden. Toch heb ik er geen last van gehad. 's Ochtends ging ik weer zwemmen en fietste in een wit t-shirt en witte 3/4 broek naar het zwembad. De dag daarvoor droeg ik een paars poloshirt en toen brandde de zon stevig op mijn rug. Deze keer, in een wit shirt, viel dat reuze mee!
's Middags bleef ik binnen en paste ik op mijn kleindochter. Binnen was het 26 graden, maar ik had nergens last van!
Vanaf vijf uur ging ik naar een verjaardag. Ik ging er in de auto naar toe, dat was even heel heet, maar met beide ramen open en een buitentemperatuur van 27,5  graden goed te doen (door die open ramen).
We zaten met ongeveer 25 mensen buiten. Deels in de zon, deels in de schaduw. Ik zat in de schaduw en werkelijk waar, vanaf een uur of acht had ik spijt dat ik geen vestje meegenomen had! Ik vond het fris in mijn dunne bloesje (het witte t-shirt vond ik te casual voor het feestje). En er waren meerdere mensen die een vest of een poncho aantrokken!
Achteraf bleek het toen ik om 10 uur terugreed nog steeds 21,5 graden te zijn buiten, dus blijkbaar vind ik tegenwoordig 22 graden al best fris!
Dat zal vanavond wel wat meevallen. De verwachting is dat het om 6 uur 's avonds nog 34 graden is.
Geen vestje of poncho nodig!

23 opmerkingen:

 1. Het warme weer begint inderdaad te wennen. Het blijft echter heeel warm als je zwanger bent en je appartement is al 30 graden binnen. De komende dagen is hier 35-38 graden voorspeld,... Ik kan niet wachten tot het wat afkoelt, al vind ik het voor alle vakantiegangers in eigen land wel heel fijn dat het zo’n lekker weer is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hitte en zwangerschap is inderdaad een slechte combinatie! Ik had iedere dag mijn voeten in een teiltje met koud water.

   Verwijderen
 2. Wennen??? Ik voel me iedere dag zieker worden door de hitte en de smog. Het kleine beetje energie dat ik doorgaans heb, is compleet verdwenen. Dus wennen, nee!! Binnen is het nu 23,5 graad, iedere dag start 's morgens met een graad hoger dan de vorige dag. Ik voel me een soort mol die de hele dag binnen in het donker (want alles verduisterd voor de ramen) leeft. Gisteren werd de lucht erg donker en ik hoopte dat het ging regenen, volgens de buienradar zou dat ook zo zijn, maar hier is geen drup gevallen, helaas. M'n agenda heb ik voor deze week leeg geveegd, alles is me nu teveel. Fijn als je er wel tegen kunt, sterkte als je net als ik moet afzien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit kon mijn verhaal zijn. Ik voel het zelfde

   Verwijderen
  2. Nou, ik geloof niet zo in dat alles dicht houen. Bij mij staan alle deuren en ramen open voor een beetje tocht en frisse lucht. De hitte vind ik niet het ergste, de droogte wel, daar wordt ik een beetje bang van ... Marijke.

   Verwijderen
 3. Ha, ha, ik herken het helemaal Zuinigaan, gisteren was het in mijn kamer 26,5 graden, lekker en ik hoefde geen sokjes aan te trekken ( bij 23/24 graden krijg ik toch koude tenen) Slaap prima, maar zou het door onze leeftijd komen? Maar ik krijg het 's avonds altijd koud, ook bij het kamperen vroeger, iedereen liep nog in luchtige kledij en ik had de lange broek en sokken alweer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijk vind ik de klimaatverbetering wel fijn. Hoop dat het doorzet. Veel minder jicht klachten voor mij bij temperaturen boven 25 gr.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja jicht. Een aandoening die, toen ik geboren werd in 1951, wijd verbreid was. Tegenwoordig gelukkig wat minder.

   Verwijderen
  2. Ik ben het met je eens, heb nu een soepel lijf en bijna geen pijn en al dagenlang geen enkele spier in de kramp, heerlijk! Ik heb geen jicht maar fibromyalgie, ook voor mij geldt dat een temperatuur van boven 25 graden de jlachkla vermindert

   Verwijderen
  3. Fijn dat de klimaatverbetering ook voor jou minder klachten geeft !
   Mvg
   Joop

   Verwijderen
  4. Het is geen klimaatverbetering maar klimaatverandering! Door opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel en het zal voor onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen desastreuze gevolgen hebben! Maar goed, elk nadeel hep z’n voordeel (J.C.)

   Verwijderen
  5. @Anja, ik heb ook fibromyalgie maar bij mij is de pijn juist veel heviger met dit hete weer. Ik slik sinds maandag extra medicijnen omdat het niet meer te houden was.
   Groet, Gerda

   Verwijderen
  6. Een bijkomend voordeel is dat we veel minder gas voor verwarming gaan gebruiken !

   Verwijderen
  7. Ja anoniem van 16.47 mijn gasverbruik is nu extreem laag zag ik vanochtend in de update .Zelf koken is nu weinig aan de orde en dat scheelt ook weer .Ik lees de reactie van Anja en bij mij zijn de spierkrampen/spasmen juist verergerd en ik probeer zoveel mogelijk vocht aant te vullen maar dat helpt weinig blijkbaar

   Verwijderen
  8. Bijzonder dat mensen met dezelfde ziekte zo'n andere lichamelijke reactie hebben door de temperatuur. Voor mij maakt het al zo'n groot verschil tussen in Zuid-Holland wonen (met meer vocht in de lucht) en nu alweer 6 jaar in Drenthe. Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer terug naar ZH, om veel redenen, maar mijn gezondheid is zeker een heel belangrijke! Elke winter liep ik ingespalkt van schouders tot en met mijn handen, in de winters hier in Drenthe, die toch kouder verlopen, heb ik mijn spalken maar sporadisch nodig.

   Verwijderen
  9. Ook voor mensen met reuma is warmte goed. Ik heb zelf forse reuma en veel minder last met deze temperaturen.

   Verwijderen
 5. Ook ik kan er wonderwel behoorlijk goed tegen nu .Gisterochtend was het helemaal heerlijk onder ons afdak te zitten met koffie en even een flinke regenbui .Ook in huis is het zo'n 25.5 en met het raam achter mij op de kiepstand [ ivm de poes ] is het dan heerlijk .Ik denk ook dat het door mijn leeftijd komt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijzondere situatie nu met die hardnekkige hogeluchtdruk gebieden. Stel je eens voor als we dit in de wintermaanden zouden hebben. Dan heb je een soort winter als in 1963! Nee, dan liever deze zomerwarmte. En tot op zekere hoogte went het. Vooral als je rustig aan doet :-)
  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit voornamelijk in m'n bunker (lees: huis waar alleen in de nacht de ramen open staan, maar overdag alles potdicht zit inclusief gordijnen ;)). Hier is het dan 25/26 graden terwijl buiten de temperatuur oploopt...

  Last van vocht vasthouden, snel duizelig door m'n zwangerschap, maar mag absoluut niet klagen, kan zat slechter... Ik doe gewoon rustig aan :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan sowieso al niet goed tegen de warmte en zit alleen in de zon onder een parasol maar werken in de zorg is een uitputtingsslag met deze dagen wanneer we van 7.30 uur tot 11.00 uur cliënten moeten douchen, overslaan is geen optie. Zeker nu we er een tandje bij moeten zetten met onderbezetting. Gelukkig wordt het thuis nog niet warmer dan 24 graden maar dat heb ik in 18 jaar nog niet meegemaakt.
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is warm als je in de zorg mensen moet douchen. Heb er ook last van morgen van 07:00 tot 11:00 uur werken en dan weekend vrij. Eind van de middag even paar uurtjes in het kanaal (geen stromingen en niet zo diep 150 cm) gezwommen, lekker afgekoeld. Maar gisteren had ik het ook even koud door de harde wind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gisteravond had ik toch flinke problemen met de hitte. Ik zweette als een otter, de straaltjes liepen langs mijn nek en langs mijn benen. Hoewel ik tot nog toe mij 's avonds even waste met koud water, vond ik dat gisteren toch niet genoeg en stond ik 2 minuten onder een lauwe douche. Daar ben ik heerlijk van opgefrist.
  Slordig afdrogen, zodat het verdampende water ook nog warmte aan mijn lichaam onttrok.

  BeantwoordenVerwijderen