dinsdag 14 augustus 2018

Marleen Stikker: het internet is stuk!

Afgelopen zondagavond heb ik naar Zomergasten gekeken. Marleen Stikker, een vrouw die heel veel weet van internet en betrokken was bij de Digitale stad en nu bij de Waag Society werkt was de gast op deze avond. Ik vond het heel boeiend om te zien en daarnaast heel verontrustend om te horen hoe veel macht internet giganten als Google en Facebook hebben. Natuurlijk weet ik dat eigenlijk wel, maar toch, ik werd weer eens een keer met de neus op de feiten gedrukt.
Ik gebruik verschillende "gratis" applicaties: deze blog, gmail, google maps, google, Whattsapp, Facebook. Dat laatste trouwens niet op mijn telefoon. Gratis heb ik tussen haakjes gezet, want in feite is het niet gratis omdat er via reclames en opslag van data zeer gericht en commercieel te werk gegaan wordt.
Google weet alles van ons. Ik heb Google maps op mijn telefoon en van daaruit worden er steeds vragen gesteld over supermarkten en andere bedrijven die ik bezoek. Ik "moet" altijd een review geven. Wat ik nooit doe. Ze bekijken het maar. Maar dat neemt niet weg dat exact geregistreerd wordt waar ik ben.
Hoewel ik redelijk voorzichtig ben, ga ik toch mee in het aanbieden van gegevens. Door mijn OV-kaart, door mijn mobiele internet, door mijn klantenpas bij diverse bedrijven. Ze weten daar precies wat ik koop. Ik betaal wel contant, maar ik pin mijn geld op vaste plaatsen hier in de wijk en nooit ergens anders. Als ik wel elders pin, dan kunnen mensen die belang hebben bij de gegevens daar conclusies aan verbinden.
Waarom vindt Marleen Stikker dat het internet stuk is? Volgens mij vooral omdat mensen veel te veel data aanleveren en daardoor grote bedrijven veel te veel macht geven. Onder/met alle internetverkeer worden meer gegevens verspreid dan nodig is. Ik heb bijvoorbeeld net een abonnement gekocht op de bioscoop en daar heb je een invulformulier waarbij je allerlei gegevens in kunt vullen. Een deel is verplicht, maar ook een deel niet. Ik heb mijn adres, telefoonnummer, geboortedatum en geslacht weggelaten. Ze hebben die gegevens helemaal niet nodig, dus besloot ik ze niet te verstrekken. Maar ik denk dat de meeste mensen er niet over nadenken en alles invullen.
 - Naschrift over het gekochte abonnement: ik moest toch meer gegevens aanleveren dan ik dacht. Ik kon wel lid worden van "Mijn......" op de site, maar voor een abonnement moest ik wel adres, geboortedatum en geslacht invullen.

12 opmerkingen:

  1. Dat de meeste mensen er niet over nadenken en alles invullen, zou best zo kunnen zijn, maar ik denk dat heel veel mensen er ook niet mee zitten dat hun gegevens bekend zijn. Ik heb een paar klantenkaarten, en ja, "ze" weten dus precies wat ik in die winkels koop. So what? Dat ik voor mijn poes aankopen doe bij de plaatselijke Welkoop geeft "ze" inzicht dat ik minstens 1 poes heb, en gezien de hoeveelheden die ik koop, waarschijnlijk ook niet meer dan eentje. Maar ik koop daar de kattenbakkorrels, en dat mag iedereen van mij weten. Haar brokken en nat-voer koop ik online, omdat dat veel goedkoper is. En dat staat dus ook geregistreerd. Ook dat mogen "ze" van mij weten.
    Er is heel veel bekend over je bij de overheid, zoals in welk huis je woont, of dat koop of huur is, wat je betaalt aan huur/hypotheek en hoe hoog die hypotheek dan is. Maar ook of en hoeveel honden je hebt (hondenbelasting) en hoeveel en welke auto's, en ga zo maar door. Ik heb wat dat betreft niets te verbergen, al zou ik het willen kan dat niet.
    Ik vraag me af: waarom maak je je hier druk over? Nee, de bioscoop hoeft niet te weten wanneer je jarig bent, maar in de winkel waar ik werk krijgt een klant die jarig is bij zijn/haar bezoek net voor die verjaardag, of het eerste bezoek na die verjaardag, een cadeaubon, en ik heb nog nooit meegemaakt dat een klant dat vervelend vond. Hooguit zegt iemand "hoe weten jullie wanneer ik jarig ben?" en als ik dan uitleg dat ze zelf hun geboortedatum hebben ingevuld bij het ontvangen van de kaart, is er niemand die er van baalt dat te hebben gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als iets niet hoeft vul ik het niet in. Zo probeer ik meestal te vermijden dat ik mijn telefoonnummer moet opgeven. Wat betreft privacy is het denk ik inderdaad niet zo best gesteld zo gauw je gebruik maakt van internet....

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het wordt echt spannend als er plotseling door vreemden geld van je internet bankrekening gehaald wordt. Iedereen heeft wat te verbergen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je zet met je artikel me weer aan het denken.
    bedankt en ook de tip van niets invullen wat niet van toepassing is!!!
    fijne werkdag,
    stella

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Ik twijfel al heel lang of ik door wil gaan met Facebook. Voor sommige contacten met familie is het toch wel leuk. Dus voorlopig wel!

      Verwijderen
    3. Heb nu zelf Facebook alleen om de babyspullen te verkopen. Daarna ga ik er weer snel vanaf.

      Verwijderen
  5. Zelfs zonder social media apps e.d. weten "ze" genoeg van je, in totale anonimiteit leven in Nederland is niet mogelijk, voor een hoop "belangrijke dingen" heb je al je digi-id nodig.
    Invullen van gegevens heeft bij mij ook een grens, mijn leeftijd bijvoorbeeld, vul ik nooit in of ik vul een random datum in en als mijn telefoonnummer (06 12345678)
    Even een tip m.b.t. de reviews, daar wordt uitsluitend naar gevraagd als je de lokatie van de telefoon aan hebt. Zelf staat deze bij mij uit, behalve als ik google maps gebruik uiteraard ;)
    groet Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik vul alleen datgene in wat perse moet. Mijn telefoonnummer (vaak verplicht) verzin ik zelf. Ik heb geen OVkaart op naam, bonuskaart van aH is niet geactiveerd en op de zegelkaarten van aH hoef je niks in te vullen! Ik gebruik Ecosia als zoekmachine (iets minder Google is altijd goed) en mijn gsm heb ik alleen bij me om foto’s te maken en (in geval van nood) iemand te bellen (Wifi en mobiele netwerken staan uitgeschakeld, schakel ik in als het nodg is). Ik weet dat de overheid en veel instellingen/bedrijven genoeg informatie over mij hebben/kunnen krijgen maar probeer daar zelf zo weinig mogelijk aan mee te werken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah koppelt (als je met pin betaalt) het kaartnummer aan je bankgegevens en kan op die manier heel veel info uit je koopgedrag halen.....het is alleen niet persoonlijk aan jou gekoppeld.

      Verwijderen
  7. Omdat ze het vragen hoef jij het niet te geven. Wannneer je gedwongen word om een veld in te vullen dan vul ik altijd een vals telnr en geboortedatum in. En ik verander mezelf regelmatig in man! (niet bij de officiele organisaties zoals bank, belastingdienst en notaris doen natuurlijk)

    Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vond het ook een zeer interessante uitzending, heb benauwde me niet en wat me het meest aansprak was haar instelling om een 3e pil te hebben en je in te stellen als een mogelijkheids mens. Ik vind dat mensen nog veels te veel zich laten afschrikken terwijl ze vergeten dat ze zelf nog alle keuze hebben om ergens in mee te gaan. Dus so what dat ze wat van je weten, als jij dat weet wat doe je er dan mee? Jij klikt wel of niet, jij kan naar de andere winkel gaan die jij wilt ongeacht wat internet je voorschotelt.

    Men is vol over privacy en leven in angst met wat er allemaal kan terwijl er nog zoveel vrijheid is in je eigen handelen.

    Zolang de politie je niet oppakt en je geen onredelijke premies hoeft te betalen en er nog vergelijkingssites zijn heb jij keuze in deze mooie wereld waar je tot veel meer 'gratis' informatie kan komen die jou kunnen dienen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.