Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 13 augustus 2018

Vaccinatie voor kinderen

Omdat de vaccinatiegraad in  Nederland steeds lager wordt en kinderen onnodig risico lopen, is het idee gelanceerd om voor die gezinnen die weigeren hun kinderen te vaccineren, een verlaging van de kinderbijslag in te voeren.
Dat lijkt me een heel goed plan!

In mijn familie zijn 4 gevallen waarbij vaccinatie familieleden niet zo ziek had laten worden of voortijdig had doen overlijden.
Mijn jongste dochter had als baby van 2 maanden, al voor de 1e vaccinatieronde, kinkhoest en het was kantje boord.  Ernstig uitgedroogd, met een dubbele longontsteking en doodziek kwam ze op de intensive care te liggen. Wat waren we ongerust! Ze heeft ruim een maand in het ziekenhuis gelegen en er werd verteld dat ze kans had op hersenbeschadiging door zuurstofgebrek omdat ze het zo benauwd had gehad. Uiteindelijk was alleen het netvlies van haar ene oog wat aangetast door dat zuurstofgebrek.
Mijn vader is overleden aan hepatitis B. Daar worden tegenwoordig kinderen voor ingeënt.
Mijn oma overleed aan baarmoederhalskanker. Tegenwoordig worden meisjes van 13 jaar ingeënt tegen het humaan papillomavirus, namelijk de HPV-typen 16 en 18 die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.
Mijn broer had als 4 jarige tegelijkertijd mazelen en rode hond. Hij is er erg ziek van geweest! Helaas was er toen nog geen BMR-prik, dan was deze zware ziekteperiode ons bespaard gebleven.

Ik wil iedereen dringend adviseren om kinderen te laten vaccineren.
Als je niet bijna alle kinderen inent, dan ontstaan gevaarlijke situaties doordat de ziektes besmettelijk zijn en sommige zelfs dodelijk zijn.

Er zijn 2 groepen ouders die weigeren hun kinderen te vaccineren.

Groep 1 denkt dat vaccinatie slecht is voor kinderen en dat ze er bijvoorbeeld autistisch van worden of onvoldoende weerstand opbouwen. Het blijkt dat de man die dit onderzoek over vaccinaties en autisme ooit publiceerde, grote fouten gemaakt heeft in zijn onderzoek. Het is gewoon niet waar dat er verband gelegd kan worden tussen autisme en vaccinatie. Een wetenschappelijke onderbouwing is er absoluut niet. Het onderzoek is al lang verdwenen van internet, alleen de mythe dat vaccinatie schadelijk is, woekert voort en maakt ouders ongerust.
Soms denken ouders ook dat kinderziektes kinderen helpen om weerstand op te bouwen en vaccinaties verhinderen die opbouw. Helaas zijn deze kinderziektes soms dodelijk voor kinderen en soms worden kinderen er voor hun leven door gehandicapt. Heb je dat over voor het "opbouwen van weerstand"?

Groep 2 denkt dat het Gods wil is dat een kind ziek wordt en dat je God niet moet dwarsbomen in Zijn plan met jouw kind. Als jouw kind ernstig gehandicapt wordt of overlijdt, dan zou dat Gods wil zijn. Hierbij wil ik Ruud Coolen van Brakel, de directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) aanhalen die zegt: “Ik snap niet dat mensen kunnen denken dat wanneer hun kind ziek wordt, God het zo gewild heeft. Als je op God vertrouwt, dan heeft hij mensen intelligent genoeg gemaakt om vaccinaties uit te laten vinden. En God heeft het ook bedoeld dat er een rijksvaccinatieprogramma bestaat waar je aan deel mag nemen.” Bron: EenVandaag.

Je kunt wel zeggen: ik wil de vrijheid hebben om hier zelf over te beslissen, maar wat is vrijheid als je daarbij je eigen kinderen en kinderen van anderen in gevaar brengt?

42 opmerkingen:

 1. Ja, in de biblebelt wordt weinig gevaccineerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste Johova's doen t ook niet.

   Verwijderen
  2. En tevens extremistische islamieten. Dat het niet mag van de quran.

   Verwijderen
  3. De gereformeerden zijn erg streng in de leer.

   Verwijderen
 2. Ik ben ook een voorstander van inenten. Voorkomen is beter dan genezen of in sommige gevallen zelfs overlijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel ik een heel groot voorstander ben van vaccinaties wil wel een derde groep ouders toevoegen aan je lijstje met ouders die niet willen laten vaccineren. De groep ouders die een zwaar allergisch kind hebben. Komt niet heel vaak voor (zo zwaar allergisch)maar ze zijn er wel. Ik ken een meisje dat zo allergisch is dat ze al bijna gestorven is aan een fles met hypo allergene babyvoeding! Elke vaccinatie zorgde voor gelijke reacties. Niet omdat de vaccinatie slecht is maar omdat er stoffen in zitten waar dit meisje zo allergisch op reageerde. Uiteindelijke is gekeken welke vaccinaties ze echt niet kon missen en die zijn op de IC in het ziekenhuis toegediend maar een paar werd niet aangedurfd. De ouders die dit overkomt passen niet in groep 1 en niet in groep 2. De ouders als dit meisje stonden daarom te boek als weigeraars groep 1 maar dat klopt natuurlijk helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste andere Petra... dat zijn dan de ouders die om medische redenen hun kind niet kúnnen vaccineren.

   Zo zijn er nog meer kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden (bijvoorbeeld kinderen met kanker of kinderen met een SCID) . Juist deze kinderen zouden beschermd moeten worden door herd immunity omdat dan alle andere kinderen wél gevaccineerd zouden moeten zijn. En juist zij lijden er het heftigst onder als andere kinderen niet gevaccineerd zijn en zij dus mee ziek worden tijdens een epidemie.

   Verwijderen
  2. Het klopt inderdaad dat er nog een derde groep kinderen is die om medische redenen niet gevaccineerd kan worden. Zoals PetraH al schrijft, hebben juist deze kinderen er heel veel baat bij als alle overige kinderen wel gevaccineerd zijn, zodat de kans dat deze zeer kwetsbare kinderen de infectieziektes krijgen, minimaal is.

   Verwijderen
 4. Moedig dat je dit onderwerp op je blog aandurft Zuinigaan!
  Onze zoon van 1 jaar heeft de mazelen net overleefd toen de bmr vaccinatie er nog niet was het was verschrikkelijk ,alleen al zo'n klein hummeltje 1 week in quarantaine.
  Vorig jaar heb ik een documentaire gezien over een jongeman uit de biblebelt die polio kreeg.
  Hij zat in een rolstoel en zijn toestand was vergelijkbaar met die van Stephen Hawkins,hij heeft met zijn ouders gebroken en heeft het ze nooit vergeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen, die vanuit hun geloof de kinderen niet laten inenten, gaan ervan uit dat hen na de dood een beter “leven” wacht! Ik vind dat zielig....................

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal eens. Ik heb een kinkhoestvaccinatie gekregen in mijn zwangerschap begin dit jaar. Dit beschermt mijn zoontje nu totdat hij zelf volledig ingeënt is met 14 maanden. Ik moest daar nog behoorlijk voor lobby'en, maar inmiddels wordt het gelukkig aan zwangere vrouwen aangeraden.

  Ik hoorde laatst mn buurvrouw nog zeggen dat haar dochter geen hpv-vaccin kreeg omdat het helemaal niet getest was. Ongelofelijk dat zelf intelligente mensen nog zulke dingen kunnen denken. Natuurlijk is het getest. Sterker nog: de resultaten zijn al heel bemoedigend. Het zal alleen nog wat jaren duren voordat we ook kunnen zeggen dat het aantal gevallen met bhkanker terugloopt.

  We doen momenteel echt een stap terug in de tijd met mazelen uitbraak in UK en Frankrijk. Hopelijk gaat iedereen snel beseffen hoe belangrijk de stappen zijn die we ooit gemaakt hebben en dat we dit vast moeten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel knap dat je dit zo aandurft om aan te kaarten, zuinigaan, want het is een uiterst gevoelig onderwerp, merk ik zelf. Ik woon zelf in de biblebelt en in deze provincie (Zeeland) is volgens het consultatiebureau hier dus de laagste vaccinatiegraad van het hele land.
  Zelf hebben wij geen bezwaar tegen vaccinaties maar ik krijg wel meer en meer te maken met kennissen die hier bezwaren tegen hebben (vanuit 'groep 2' van ouders om het maar zo te zeggen). Dit vind ik erg jammer persoonlijk, ik heb dan ook bewust wél gekozen voor vaccinaties en zal dit altijd zo benoemen wanneer ik erover in discussie ben met de zgn 'antivaxxers'. Helaas merk ik dat er maar weinig respect vanuit hun kant is voor onze keuzes (dit in tegenstelling tot de mensen die vanuit religieuze overtuiging niet vaccineren, zij respecteren het vaak juist wel weer). Daarom vermijd ik de laatste tijd maar gewoon gesprekken hierover. Want discussie is OK, maar aangevallen is toch weer iets anders.
  Ook verwonder ik me vaak over de onwetendheid van deze mensen, waarop zij toch hun keuzes baseren... Ze halen dan het ingrediënt aluminium aan, wat in sterke concentratie kankerverwekkend is, en o.a daarom willen ze het vaccin niet. Maar dit zijn altijd mensen zonder enige medische achtergrond en ik vind zulk soort "zelfonderzoek" ontzettend gevaarlijk! Het is onder medici immers bekend dat bepaalde stoffen in sterke concentratie gevaarlijk zijn en in kleine concentratie veilig. Immers, zelfs water is dodelijk in grote hoeveelheid. Ook verwonder ik me om het feit dat deze mensen (althans, degenen die ik ken) wel in een soort van paniek raken als hun kind dan in de omgeving van een ziek kind is geweest. Laatst vroeg iemand, die haar kind niet laat inenten, aan mij: Jouw dochter is toch wél ingeënt tegen de waterpokken hè? Waarop mijn antwoord nee was, want dat is geen enkel kind in Nederland (dit integenstelling tot de VS). Met andere woorden: er was hier in de omgeving blijkbaar onder een aantal kinderen waterpokken geconstateerd en ze was bang dat haar kindje dit zou krijgen. Tegen vaccinaties, maar niet eens weten waartegen wordt gevaccineerd?! En dat noemen ze dan ook nog eens "zelfonderzoek"... Daarbij, van wat ik begreep, zouden zij het vanuit hun filosofie juist goed vinden wanneer hun kind de ziekte doorloopt. Dus dit soort dingen snap ik totaal niet. Allemaal leuk en aardig, maar als het er op aankomt dus tóch in een soort van paniek raken. Let wel, ik heb het nu dus over mensen van 'groep 2'.

  Zelf ben ik gewoon gevaccineerd, maar op één of andere manier accepteert mijn lichaam de BMR niet. Ik ben er op latere (>20 jaar) leeftijd meerdere malen voor ingeënt, zonder succes. Dit nadat bleek dat ik volgens bloedtesten nooit de BMR zou hebben gehad. Uiteindelijk, toen hier een mazelenepidemie uitbrak, ontkwam ik daar zelf ook niet aan. Ook nog eens tijdens mijn zwangerschap met hevige longontsteking en longembolie tot gevolg, dus dat was niet zo fijn (vooral omdat ik ook nog eens astma heb). Wat ik toen kreeg, wens ik echt níemand toe, en al helemaal niet zulke kleine kindjes! Maar ik was wel blij dat ik toch ingeënt was, want zonder inenting was de ziekte nog heviger verlopen. Oh ja, nog iets: Ik heb zelf een vorm van autisme, wel grappig vind ik dat altijd als ik dan bedenk dat de BMR tot 3x toe niet werd geaccepteerd door mijn lichaam! Terwijl het juist de BMR is waarvan kinderen zogenaamd autistisch zouden worden, haha. Overigens is er een duidelijke lijn in mijn familie te zien, van mijn vader tot mijn overgrootmoeder (geboren ergens in 1870 ofzo) die overduidelijk autistisch waren. En toen bestonden dergelijke vaccinaties nog lang niet, natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sorry, met groep 2 bedoelde ik dus juist groep 1! Dus mensen met "gezondheidsbezwaren" zogezegd, en niet mensen met "religieuze bezwaren". Excuus voor de onduidelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vaak halen mensen veel informatie van internet en denken daarna een expert te zijn op allerlei gebieden, waar professionals jarenlange universitaire studies voor gevolgd hebben gebaseerd op grondig wetenschappelijk onderzoek. Er wordt niet zomaar iets beweerd,ik verbaas mij vaker over de licht gelovigheid van mensen. Een dokter zei dat veel mensen de vaccinaties niet meer wilden omdat we tegenwoordig niet meer geconfronteerd worden met de gevolgen van ernstige ziektes zoals polio ed. in ons straatbeeld. Mede door de massa vaccinaties in het verleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Natuurlijk is mijn kind gevaccineerd.
  En hij is nu autistisch bevonden (toen hij 6 was). En dat heeft niets met die vaccinaties te maken! Kijk eerder naar zijn vader (en een tikje naar z'n moeder), die genen doorgegeven hebben.

  Van mij mogen ouders die niet vaccineren (tenzij medische gronden) idd een gemeenschapsstraf zoals verlaging kindertoeslag krijgen. Ze jagen de gemeenschap op kosten door hun houding.
  Ik wil best helpen: rustig met mensen die niet vaccineren vanwege hun "kennis" over vaccinaties rustig op de koffie bijpraten. Geloofszaken zijn niet mijn forte, daar kan ik niet helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goede blog Zuinigaan!
  Hier in Frankrijk noemt men vaccineren een "acte de civisme". Ik vind het collectieve aspect inderdaad heel belangrijk, bescherming tegen deze ziektes werkt alleen als mensen niet alleen aan zichzelf of hun eigen kinderen denken. Best triest dat dat in deze tijd zo moeizaam gaat...en ik heb ook een familie met (oningeente) kinderen die kinkhoest onder de leden hadden in de nabijheid van mijn pasgeboren zoon gehad. Afschuwelijk en onbegrijpelijk vond ik dat zij deze zieke kinderen ook niet thuis hielden. Natuurlijk zo snel mogelijk afgepoeierd...
  Groet Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi. Letterlijk vertaald dus een "burgerdaad". Niet een burgerplicht, maar een daad die je doet omdat je burger bent.

   Verwijderen
 12. Wij vaccineren onze dochter wel maar zijn pas na een jaar begonnen. Onze beide zoons waren huilbaby's en ik had na vaccinatie geen idee of ze er last van hadden want ik "kende" mijn kinderen amper. Helaas is er weinig voorlichting voor kritische mensen vanuit het RIVM en cb waardoor mensen hun heil elders zoeken en terecht komen bij websites met dubieuze informatie. Gelukkig troffen wij een heel fijne, flexibele en meedenkende arts en konden we tot een alternatief komen wat voor ons werkbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mazelen,kinkhoest, de bof, ik heb veel kinderziekten gehad.Net zoals mijn broer en zus.Er waren toen nog niet zoveel vaccinaties.
  We hebben er niets van overgehouden. Ik kan me herinneren dat maar de helft van de kinderen op school was als er weer zo'n epidemie was.
  Gelukkig kon ik mijn kinderen laten inenten. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat er ouders zijn die dit niet doen. Maar om dan als straf te korten op de kinderbijslag...ik weet het niet. Je kunt mensen niet dwingen, helaas zou ik zeggen in dit geval. Nog betere voorlichting over het waarom en hoe van vaccineren misschien.
  Bill Gates financierde een paar jaar geleden een vaccinatieprogramma in Afrikaanse landen. Hier wordt het je aangeboden en mensen weigeren dan omdat ze overtuigd zijn door een theorie die ze op internet hebben gelezen.Onbegrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap de eventuele maatregel niet zo goed! Als dat dan bedoeld is om mensen wel hun kinderen te laten inenten zal dat niet veel uitwerken. Wat willen ze vanuit de overheid: het beste voor de kinderen of... toch geld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het idee is dat een financiële prikkel helpt om een verstandige keuze te maken en de kinderen wel te laten vaccineren. Als je de kinderbijslag met de helft kort, dan scheelt dat tenminste 400 euro per kind per jaar.

   Verwijderen
  2. De groep die kinderen niet laat inenten vanwege gezondheidsbezwaren is veelal te vinden in de zgn. 'groene belt' die loopt van Castricum via Haarlem over het Gooi naar Nijmegen. Hoogopgeleide ouders, vaak tweeverdieners, Groen stemmend, geneigd naar alternatieve genees- en behandelwijze. Deze groep zal zich niet snel laten overhalen vanwege financiele prikkels, ze verdient genoeg. De groep die zich om geloofsredenen niet laat inenten is veelal te vinden in de Bible belt. Ga je die groep korten op kinderbijslag dan zullen ze toegroeien naar dezelfde soort overtuiging als degene die niet verzekerd zijn vanwege 'gemoedsbezwaren'. Die mensen hebben vaak een financieel vangnet via hun kerklidmaatschap. Dus in beide gevallen zal zo'n financiële prikkel weinig uithalen. Afgezien van het perverse idee dat daarachter zit: dat mensen als aapjes te dresseren zijn tot bepaald gedrag en dat de staat daarover zou moeten heersen. Maar bovenal staat de wet niet toe mensen te korten op kinderbijslag vanwege een onomstreden keuze die ze maken.
   En dat is misschien maar goed ook.

   Verwijderen
  3. Juist! Dat bedoel ik. Wij vaccineren zelf ook niet maar principes kosten soms geld. Persoonlijk zullen wij niet omdat we minder kinderbijslag zouden krijgen spontaan onze kinderen laten vaccineren. Let wel: ook niet vaccineren is voor ouders vaak een moeilijke keuze. In de meeste gevallen ook niet klakkeloos gemaakt!!

   Verwijderen
 15. Ik vind de kindjes nog zo piepklein als het vaccinatieprogramma start. Natuurlijk snap ik dat je vroeg moet beginnen als je kind met 10 weken voor 5 dagen naar de creche gaat.
  Maar wij zijn pas gestart met de vaccinaties als het kind 6 maanden was. Sowieso zijn ze die eerste periode nog beschermd via de moeder en via borstvoeding. En dan ken je tenminste je kindje.
  Zo weet ik dat mijn oudste beslist géén autisme kreeg van zijn vaccinaties: sommige kenmerken had hij namelijk al daarvoor.

  Verplichten gaat mij te ver. Kritisch nadenken lijkt me prima. Maar vaccineren is beslist nuttig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Ik vind de kindjes nog zo piepklein als het vaccinatieprogramma start".

   Grappig dat je dat een reden vindt om niet op dat moment al te vaccineren. Want ze zijn natuurlijk ook op hun kwetsbaarst voor de ziektes waar je tegen vaccineert als ze zo piepklein zijn. Een 3 maanden oude baby met zo'n besmettelijke kinderzieke heeft veel meer kans op levenslange ellende er van dan wanneer het kind het pas later krijgt.

   Daarom beginnen ze zo vroeg met vaccineren. Om het kind zo snel mogelijk bescherming te bieden. (En de kinderen om dat kind heen ook).

   Verwijderen
  2. Grote misvatting: ze zijn níét beschermd tegen deze ziektes via borstvoeding. Ik heb mijn zoon júíst toen ie zo kwetsbaar was laten inenten. Tegen het echte virus zou hij dan juist niet op kunnen boksen.

   Verwijderen
 16. Dit onderwerp lijkt gepubliceerd om weer eens een heftige discussie los te maken
  Is het niet met vega , dan maar met inenten....kan er weer eens lekker geschopt worden tegen de “bible belt”.....,en een klein schepje tegen de “alternatieven”.."
  Men is tegenwoordig toch zo van die mening toegedaan , dat ieder alles voor zich moet weten... maar bij zoiets als dit , komt de ware aard weer boven
  En het geweldig vinden als mensen , die niet willen inenten, flink gekort zouden worden op kinderbijslag, belachelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergist je als je denkt dat ik een discussie wil los maken. Ik kom op voor de kinderen die gevaar lopen bij een lage vaccinatiegraad. Daarbij moet je bedenken dat de kinkhoest mijn jongste bijna het leven heeft gekost. Elk kind meer dat veilig is, is er weer eentje méér.
   De discussie is misschien een neveneffect van deze blog, maar zeker niet mijn doel.

   Verwijderen
 17. Vaccinaties verplichten gaat mij veel te ver! En als je wel je kind vaccineert, hoef je toch ook niet zo bang te zijn dat je kind 'besmet' raakt op de creche? Want het is toch ingeent! Mensen gaan massaal naar buitenland op vakantie met kleine kinderen. En waar kom je dan al niet mee in aanraking??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Wel vind ik dat je als niet-vaccinerende ouder je zieke kinderen bij andere (gevaccineerde of niet-gevaccineerde) kinderen vandaan moet houden, maar dat geldt niet alleen voor de ziektes waarvoor je kunt laten inenten, maar ook voor een 'simpel' griepje of een verkoudheid.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens!! als je kind is ingeënt, waarom zou je dan nog bang moeten zijn voor kinderen die niet zijn ingeënt ?
   Als je dan nog steeds bang wordt/bent (gemaakt), dan werkt die inenting toch niet !! Wat voor nut heeft die inenting dan nog ?

   Verwijderen
  3. Het probleem is dat bij bijvoorbeeld mazelen kinderen pas ingeënt kunnen worden als ze 14 maanden zijn. Daarnaast zijn er kinderen die wegens een ernstige ziekte, zoals bijvoorbeeld AIDS, kanker, hartafwijking, ernstige immuunziekte etc. niet ingeënt kunnen worden. Die kinderen breng je dus in gevaar als ze besmet worden met mazelen of kinkhoest.
   Mijn jongste dochter is als pasgeboren baby rond de leeftijd van 5 weken besmet met kinkhoest en is daar erg ziek van geweest. Pasgeboren kinderen worden niet gevaccineerd, dat gebeurt later pas.

   Verwijderen
 18. Ik wilde graag dat z.s.m. mijn kindje gevaccineerd. Op het CB was een moeder trots aan het vertellen dat ze niet mee deed aan die enge onzin terwijl ik daar voor het eerst was met mijn kleine hummel. Met een grote blaf-hoest keken de kinderen over mijn baby heen. Ik was woest. Als dit nu dus kinkhoest was? Daar had ze dus geen antwoord op.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Juist... dus bijwerkingen van inentingen zijn nu ineens grote onzin??? Ik ben ook blij dat ik mijn 'piepkleine kindjes' er ook niet aan hebt blootgesteld. Google daar ook maar eens over en dan hoef je je echt geen expert te zijn. Wat voor onmogelijke troep er in vaccins zit....
  Ik ben zelf niet ingeënt, heb zelf ooit alleen maar de waterpokken gehad. En Ja, ik ben hoogopgeleid en als plus woon ik ook in de biblebelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus wat jij als leek bij elkaar googlet is beter dan de kennis van mensen die er een jarenlange studie voor gedaan hebben? De bijwerkingen zijn echt niet erger dan de kwaal, de vaccins zijn gegarandeerd veilig. Laat je niet bang maken en vals voorlichten! Er zijn sites die op dit terrein echt pertinente onwaarheden verkondigen.
   Ik hoop van harte dat je kinderen niet ernstig ziek worden door jouw keuzes. Juist in de biblebelt wil polio of mazelen nog al eens de kop opsteken.

   Verwijderen
 20. Wij hebben met beide zoons het vaccineren opgestart en beide kwamen na vaccinaties op de ic terecht aan alle toeters en bellen. Wij hebben toen besloten in overleg met de kinderarts dat wij onze kindjes niet (meer) laten vaccineren. Mensen hebben daar vaak hun mening over klaar en dat mag. Blijkbaar is vaccineren niet voor iedereen geschikt en als ze ons daarom willen gaan afstraffen door te korten op kinderbijslag so be it. Mensen die medisch beperkt zijn in welke vorm dan ook trekken toch meestal al aan het kortste eind. Jammer maar helaas. Mvg, blogaanmnbeen.com

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En zo zijn er helaas veel meer gevallen. Ook van kindjes die overleden zijn kort na vaccinaties.. helaas wordt dat meestal niet onderzocht of bevestigd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij steeds meer gevallen van een babytje wat plotseling overlijdt, kan tegenwoordig achteraf een verklaring gegeven worden over waarom het kindje overleden is (bijvoorbeeld een hartafwijking of een metabole of genetische stoornis bij het overleden kindje). Gelukkig maar, want zo'n verklaring kan de ouders en omgeving toch enigszins helpen bij de rouw.

   Er zal dus altijd onderzoek worden gedaan naar waarom een kindje overlijdt. Dat jij durft te suggereren dat zoiets niet onderzocht zou worden, vind ik erg laag van je.

   Vaccinaties redden veel meer levens (en voorkómen nog veel meer handicaps) dan dat ze kosten. Heel jammer dat jij dat niet inziet, anoniem.

   Verwijderen
  2. Ik ben het volledig met PetraH eens!

   Verwijderen
 22. Het is zo... t is ook erg laag om de keuze van sommigen te veroordelen en zelfs te bestraffen.. gelukkig komt dit er niet door.. kijk naar de reactie boven mijn vorige.. niet ernstig??.. er zijn er zeker meer!!.. je moet natuurlijk wel alles van verschillende kanten bekijken:-) en niet alleen van ouders die wel vaccineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dat is je goed recht uiteraard! Tip: verdiep je ook eens in de beweegredenen waarom mensen juist niet vaccineren!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mijn zoontje Tobias kreeg een vrij heftige netelroos na de BMR-prik. Gelukkig heeft dit maar anderhalve dag geduurd, maar het was wel erg schrikken. Hij was echt van het ene op het andere moment erg ziek. Als een verzwakte mazelen al zo ziek kan maken, wil ik niet weten wat er was gebeurt als hij het echt had gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen