vrijdag 24 augustus 2018

Zelf humus gemaakt

Deze keer voor vegetarische vrijdag een beschrijving van mijn eerste zelfgemaakte humus.
Op Ameland at ik gekochte humus die ik bijzonder lekker vond. We gebruikten die als dip en ook als broodbeleg. Héérlijk!

Wat deed ik?
Ik kookte zelf gedroogde kikkererwten, maar je kunt ook erwten uit een blik nemen.
Een deel van wat ik kookte vroor ik in en een deel, ongeveer 400 gram gare erwten, gebruikte ik voor de humus.

Ik liet ze uitlekken en maakte ze fijn met de staafmixer.
Ik voegde toe:
tahin (sesampasta) - 2 grote eetlepels
zout naar smaak
citroensap
olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
3 flinke uitgeperste tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels kerrie
2 eetlepels harissa
De humus was eerst nog wat aan de dikke kant en ook nog niet pittig genoeg. Dus heb ik nog wat water, wat zout en wat harissa toegevoegd.

Toen was het heerlijk. Veel lekkerder dan de gekochte die ik vorige week kocht.
Bijkomend voordeel: goedkoper en ik weet wat er in zit!



15 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je recept. Ik maak op dezelfe wijze hummus. Maar zonder harissa. Ga ik eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het nu hummus of humus ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Humus, want in het Arabisch (waarin het letterlijk gewoon kikkererwt betekent) zit er geen verlengteken op de letter die wij als 'm' schrijven.

      Het "hoort" trouwens wel met olijfolie, eigenlijk. Qua smaak zou ik denk ik wel wat missen als ik het met zonnebloemolie vervang. Maar ik heb ook makkelijk praten want wij hebben een olijfboomgaard in de familie en dus ook eigen koudgeperste olijfolie.

      Verwijderen
    2. Echt waar ? ...Humus is het traag afbreekbare deel van organische stof in de bodem. Het gaat hierbij om dood materiaal, van plantaardige en in mindere mate van dierlijke oorsprong (uitscheidingen van bodemfauna), waarbij de specifieke celstructuur van de oorspronkelijke bestanddelen door eerdere biologische afbraak reeds verloren is gegaan. Dit gehomogeniseerde karakter onderscheidt humus van de strooisellaag.

      Verwijderen
    3. het is HOUMOUS uit te spreken als Goemoes. Bijzonder lekker is de variant van L.IDL Pikant van Baresa. Prijs iets meer dan één euro.

      Verwijderen
  3. Lekker he! En het kookvocht kan je weer gebruiken als een soort eiwit om te kloppen. Heb ik laatst chocolademousse mee gemaakt. 😍

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed idee ga ik volgende week ook weer eens maken. Porties invriezen gaat ook heel goed als het teveel is

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat klinkt goed. En blijft het ook lang goed? En hoe lang doe je er mee?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben dol op humus (Nederlandse variant van houmous) Lekker op brood en om in te dippen! Wel met olijfolie: met rijst- of zonnebloemolie smaakt het iets minder lekker (vind ik).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan de volgende keer wel eens proberen met olijfolie. Die olie had ik nu niet in huis.

      Verwijderen
    2. Koop dan wel de extra vierge variant, goed voor koud gebruik.

      Verwijderen
    3. En goed opletten dat je veganistische olie haalt. Wijn en olie schijnen vaak met (kippen)eiwit te worden gefilterd.

      Verwijderen
  7. Leuk dat je dat zelf probeert te maken en dat het een succes is.
    Bij het lezen van de titel "Zelf humus gemaakt" dacht ik toch echt even aan het maken van compost/aarde. Even opgezocht in de "van Dale" voordat ik ga lopen roeptoeteren ;)
    Hier de beschijving volgens vDale
    hu·mus (de; m) aarde die bestaat uit vergane plantenresten
    hum·mus (de; v(m)) puree van kikkererwten
    groet Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh wat een handig recept! Bedankt alvast, die ga ik zeker uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.