Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 7 oktober 2018

Een addertje onder het gras?

Gisteren was ik in het winkelcentrum bij mij in de wijk en daar waren een aantal jonge mannen die probeerden voorbijgangers warm te maken voor de Staatsloterij. Er stond een rad van avontuur waar je aan kon draaien en dan kon je een gratis lot winnen. Drie leuke, aantrekkelijke mannen met een vlotte babbel. Ze spraken mij ook aan.
Ik geloof niet in gratis, dus ik ging er niet op in, maar ik zag dat veel wijkgenoten gretig toehapten en hun adres en bankrekening gaven.

Ik denk dat dit gratis helemaal niet gratis is en dat je echt wel moet betalen voor meespelen aan de loterij. Dus er is waarschijnlijk een addertje onder het gras.

Als je er voor kiest om mee te spelen is dat natuurlijk prima, hoewel ik je dan wel moet melden dat de kans om wat te winnen maar heel klein is. Een loterij kost gemiddeld veel meer dan dat hij de deelnemers oplevert.

Wat is de kans dat je de hoofdprijs wint?
Bij de Lotto 1 op de 49.000.000 (49 miljoen)
Bij de Staatsloterij is de kans 1 op de 4.400.000
En bij de Postcodeloterij 1 op de 240.000. Bij deze laatste loterij zit wel een addertje onder het gras. Je hebt dus kans dat je die prijs moet delen met een heleboel mensen in jouw straat. Op die manier blijft er niet heel veel over.
Overigens ontvang je ook niet het hele bedrag, nee je betaalt over je prijs ook nog eens 29% kansspelbelasting!
Bron: tv programma Kassa. 

Ik ken iemand die gebeld is door de Lotto en die mocht een gratis lot. De eerste keer gratis meespelen, en vervolgens zat ze er eindeloos aan vast omdat die loterij geen gehoor gaf toen ze wilde opzeggen. Nooit wat gewonnen en steeds opnieuw geld betalen! Na verloop van tijd lukte het toch om op te zeggen, maar ze is veel langer lid gebleven dan haar bedoeling was.

Speel jij mee met loterijen en heb je wel eens wat gewonnen?

8 opmerkingen:

 1. Alleen bij de postcodeloterij de bloemen-taarten-ijsbonnen.
  Toch durfde ik niet op te zeggen tot ik ging verhuizen.
  De eerste tijd keek ik ook of er op mijn oude en nieuwe pc een prijs gevallen was.
  Staatsloterij koop ik 1-2 x per jaar als ik toevallig in zo'n winkel sta, nooit verder dan 50 euro gekomen, kocht er wel een moooie BH van, dus niet in de hh pot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jazeker! Ik speel in de postcode loterij mee en in de staatsloterij. Ja, in de staatsloterij € 5500,-- gewonnen.LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gratis bestaat niet, alles kost geld daar ben ik van overtuigd en toch heb ik een postcodeloterijlot en speel ik mee in de bankgiroloterij, dat laatste is leuk omdat je met de kaart heel veel musea kunt bezoeken en vaak een mooie voorstelling voor weinig. Maar het kost geld en aan prijzen is er weinig winst te halen. De goede doelen zijn er blij mee. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schrale troost; een deel van de inleg gaat naar goede doelen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als er weer een mega-pot is, dan droom ik wel eens met de gedachte weg, van wat ik er allemaal mee zou doen. Dat is leuk. Stel dat ik echt zou winnen, dan zou ik er gek van worden. Dat is niet leuk. Ik hou erg van mijn rustige, gezapige leventje !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Af en toe speel ik mee. En heb ook wel eens wat gewonnen, hoogste gewonnen bedrag was 1200 euro, niet gek toch ! Maar ik heb geen drang om telkens mee te doen, denk er gewoon niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al vanaf het begin zijn we lid van de postcode loterij en als hier de straatprijs valt zijn we met ong 5 mensen die en lot hebben ,maar ach dat zal niet gebeuren vrees ik .Ik hoef ook niet te zwemmen maar pootjebaden heel even zou ook fijn zijn haha .Zo van tijd tot tijd een klein prijsje ,nu weer 20 euro om te besteden bij Rituals en ach dat is toch best leuk . Hopelijk komt het geld echt terecht bij de goede doelen !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil geen loten waarbij ik aan een abonnement vastzit. Ik koop losse staatsloten (vijfjes) en heb een keer 1000 gulden gewonnen.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen