vrijdag 26 oktober 2018

Een smakelijke maaltijdsoep met zoete aardappelen en linzen

De AH heeft sinds een tijdje vers-pakketten voor soep voor 4 -6 personen.
Voor €3,29 heb je een pakket met 1 zoete aardappel, 2 winterpenen, 1 rode paprika, 2 rode uien, krulpeterselie, 3 knoflookteentjes, 2 groentebouillontabletten.
Inhoud 950 gram.
Ik moet zeggen, ik vind dat een geweldig verdienmodel voor de AH!
Slim bedacht! Waar vind je dat nog, dat je voor o.a. winterpenen meer dan €3,30 per kg betaalt?
Dat ga ik dus niet kopen!

Ik heb afgelopen week een eigen variant daarop bedacht:
4 zoete aardappelen - 500 gram (ik betaalde 99 cent), 1 blikje gepelde tomaten 400 ml (daarvoor betaalde ik 39 cent), 2 groentebouillontabletten  (21 cent), 1 flinke gewone ui 200 gr (14 cent), bakje met 300 gr gekookte linzen (vriezer - kostprijs 30 cent), ontdooid, 3 knoflookteentjes (10 cent), een  eetlepel harissa (bevat: 45% Spaanse pepers, ui, tomaat, zout, tomatensap, olijfolie, tomatenpuree, water, kruiden (koriander) en specerijen, knoflook) ca 25 cent + een liter water.

Ik kookte de zoete aardappelen en de ui en de knoflook in het water.
Daarna deed ik de verkruimelde bouillontabletten er bij en de gepelde tomaten.
Dan met de staafmixer tot een gladde massa maken.
De linzen er bij en de lepel harissa.
Om de soep af te maken strooide ik nog wat bieslook uit mijn tuin overheen.
Je hebt dan ongeveer 2 liter soep.
Als maaltijdsoep geschikt voor 3 personen, als voorgerecht kunnen er zeker 6 à 8 personen van eten. Op smaak maken met eventueel extra zout en peper.

20 opmerkingen:

  1. Soep uit conservenblik kan ook lekker zijn en weinig kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soepen uit blik vind ik niet lekker, ze zijn misschien wel goedkoop, maar smakelijk vind ik ze allerminst.

      Verwijderen
    2. Over smaak valt wel degelijk te twisten !

      Verwijderen
  2. Dat scheelt nog behoorlijk zeg. Ik heb zelf wel eens het tomatensoep pakket van AH gekocht, maar ik denk dat ik daarmee dan ook wel duurder uit zal zijn. Super inspirerende post. Ik heb er een mooie afbeelding van gemaakt die ik vanmiddag graag wil delen op mijn blog Huisvlijt. Met vermelding van jou en een link naar je blog uiteraard.

    Dankjewel voor deze mooie prijsvergelijking!

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De klant betaalt voor het gemak inderdaad en het gevoel dat hij dan toch alles zelf maakt en goed bezig is. Wat ook zo is, maar het kan voordeliger.
    Geniet van je soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben ook echt voor zelf maken. Het scheelt ook vaak een hoop verpakkingsmateriaal en je kunt alles naar eigen smaak aanpassen. Toch vind ik dit niet echt veel schelen qua geld als je rekent, dat jij 2,00 kwijt bent aan ingredienten voor 3 personen en zo´n pakket van ah 3,29 kost voor 4 - 6 personen. Maar dan vergelijk je misschien toch een beetje appels met peren, want in jouw soep zit sowieso veel meer groente! Het is idd big business die pakketten. Evenals die concepten van de foodboxen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En de tijd en moeite die nodig is om zelf zo'n pakket samen te stellen kun je ook niet verwaarlozen...

      Verwijderen
    2. Hopelijk maak je een grapje anoniem..

      Verwijderen
  5. ik kijk soms ook wat er in zo,n pakket zit voor het idee en koop het dan los...en ideen zijn gratis :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik koop ook gewoon altijd alles los. Zo wie zo gebruik ik geen bouillonblokjes en maak ik vaak mijn eigen vegie bouillonpoeder. En eigenlijk maak ik soep voornamelijk van de spulletjes die we over hebben. Echt een restjes gerecht. Altijd weer anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik verzamel ook alles zelf, veel goedkoper. Ik maakte toevallig vanmorgen een rode linzensoep met prei, kool en taugé. Ik doe er altijd een blik kokosmelk door en gezeefde tomaten. En flink wat sambal. Maar die harissa is ook een goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blik kokosmelk.... Over kosten gesproken. Kocht bij Ah een paje van 200 ml voor 0,69 en daarna een blik bij de lidl ( is nieuw in het assortiment) voor 0,59. Blijkt ook nog dat het pakje van 200 ml maar 59% kokosextract bevat en het blik van 400 ml 95 % kokosextract. Ik vind 400 kokosmelk altijd veel te veel, maar nu las ik de tip om de kokosmelk in te vriezen in van die plastic ijsklontjeszakjes. Je giet het er zo in en als je het nodig hebt gebruik je gewoon een paar blokjes:)

      Verwijderen
    2. Ik koop om die reden kokosmelkpoeder. Dan gebruik je precies wat je nodig hebt.

      Verwijderen
  8. Het verschil vind ik nogal meevallen. Soms koop ik zo'n pakket als het een aanbieding is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor een goede vergelijking had jij dezelfde produkten los moeten kopen. Bij de soep die jij maakt zou ik het blik tomaten weglaten, dat is nog goedkoper!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij de Lidl zie je ook al dit soort pakketten. Ik koop alles los, dan ben je toch nog voordeliger uit en tegelijk creatief bezig haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voorheen waren die pakketten beter gevuld. Ik heb 1x pompoensoep gekocht en dat was ook rond de 3,50, maar zat een mega-flespompoen in. Die alleen al kostte los rond de 4/5 euro. Inmiddels zijn die pompoensoeppakketten gereduceerd tot een mini pompoentje met wat andere dingen erbij. Prijs is hetzelfde gebleven, dus vanaf nu maak ik het zelf :)...

    Ach, die pakketten voor het maken van bijv. lasagne, appeltaart, enz. is toch hetzelfde ;)... Zelf toevoegen; alles. Ehm, behalve de kruiden, die zitten voor rond de 20 euro/kg al in een luxe kartonnetje... Bij appeltaart is het vaak dure bloem die je koopt met een e-nummertje of zelfrijzend bakmeel ;). Dat maken wij goedkoper :)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe simpel is het kweken van pompoenen. Droog enkele flespompoenpitten en volgend jaar rond ehalf april tot eind april in de vensterbank opkweken.
      Voor een tweede groei, mag je ook later opkweken. Uit planten na ijsheiligen dat is 15 mei.

      Knoflooktenen, liefst grote, kun je nu nog steeds in de grond zetten op 10 cm diep. In mei oogsten.

      Verwijderen
  12. Ik koop de pakketten met 50% korting...als ik alle ingrediënten los koop ben ik duurder uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.