woensdag 7 november 2018

Een been-probleem!

Al jaren lang is mijn linkerbeen dikker dan het andere been. Er zit altijd vocht in, zeker aan het einde van de dag en in de zomer is het bij warm weer erger dan wanneer het wat kouder is.
Dat hoorde bij mij, dacht ik.
Het gaf nooit serieuze problemen, soms voelde het been wel gespannen aan, maar verder was er niets aan de hand. Totdat ik een week of drie geleden ineens spontaan een wond kreeg op mijn scheenbeen. De huid was wat ontstoken, maar de wond heelde goed, niets aan de hand. Maar toen kwam er nog een wond en nog een wond. De grootste wond was flink ontstoken. Dit was echt niet goed, dat was duidelijk!
Dus langs de huisarts. Ik kon dezelfde dag nog terecht, waarschijnlijk omdat ik (naar waarheid) tegen de assistente gezegd heb dat ik diabetes heb. Spontane wonden die ontsteken  + diabetes is een slechte combinatie!
Het goede nieuws is dat er niets met de vaten in mijn benen mis is. Het slechte nieuws is dat die wondjes komen doordat mijn been altijd te veel vocht vasthoudt.
Ik heb een antibioticakuur gekregen en mijn been moet door de thuiszorg gezwachteld worden. Als het been dunner is, dan moet ik steunkousen voor beide benen. Mijn verwachting is dat ik daar niet meer van af kom, helaas.

Gelukkig mag ik alles: zwemmen (dan moet ik op de inmiddels gesloten wond een dikke laag vette zalf aanbrengen), fietsen, lopen, werken, wat ik maar wil. Als ik maar zorg dat ik wanneer dat maar kan met mijn been omhoog zit. Op mijn werk leg ik mijn been op een in de werkkamer aanwezige zitbal. Die is bedoeld om het zitten op een bureaustoel af te wisselen met het zitten op zo'n bal, maar voldoet ook uitstekend als bankje om mijn been op te leggen.

Ik verwacht dat de behandeling van het been me flink wat gaat kosten. Ik kocht bij de apotheek al een door de huisarts geadviseerde vette zalf à €12,-  zodat ik kan blijven zwemmen.  Ik heb het vermoeden dat ik ook de verbandmiddelen zelf moet betalen en ook dat er een flinke eigen bijdrage is voor de steunkousen.
De thuiszorg die bij mij thuis komt om mijn been in te zwachtelen zal ongetwijfeld een eigen bijdrage vragen.  Daarnaast heb ik een aantrekhulp nodig voor de steunkousen en speciale handschoenen om die dingen aan te krijgen.
Ik verwacht dat de zorgverzekering maar weinig betaalt, maar ja, wat moet dat moet en misschien valt het mee met die extra kosten.

Heb jij ervaring met deze zaken en kun je me dan een indicatie geven van de kosten?

34 opmerkingen:

  1. Mijn vader heeft steunkousen over de prijs geen idee maar man wel zeggen dat hij ze gewoon aan kan trekken zonder aantrekhulp. Misschien kun je een oproep op een weggeefhoek zetten of iemand er wellicht een voor je heeft? En die vette zalf wordt die ook niet vergoed? Zou even kijken wat erin zit en dan prijs vergelijken bij Kruidvat. Apotheek is wel erg duur is mijn ervaring

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben altijd snel door eigen risico heen dus weet niet veel vd kosten.

    Wel dat ik de steunkousen aantrek met een paar simpele tuinhandschoenen met soepel rubber aan de binnenkant met bubbeltjes. Ik heb zowel kniekousen als tot de lies.
    Het ie even oefenen voor je ze goed aankrijgt en eigenlijk vind ik het uittrekken lastiger dan het aantrekken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me heel persoonlijk eigenlijk. Ik heb (hopelijk tijdelijk, houd vocht vast na een val) een steunkous op heuplengte via de huisarts waarvoor ik 70 euro eigen bijdrage heb betaald, en mijn man heeft al jaren voor beide onderbenen kousen die speciaal worden aangemeten. Hij moet ongeveer eens er anderhalf jaar nieuwe (rek wordt minder) en betaalt daar ook een eigen bijdrage op. Ervaring uit de familie leert dat speciaal aangemeten kousen duurder zijn maar vaak wel veel comfortabeler zitten, zonder randjes en vouwen. Mijn schoonmoeder bijvoorbeeld heeft hele smalle enkels maar dikke kuiten - dan kun je beter voor maatwerk gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn speciale zakken om de kousen makkelijker aan te krijgen. Je kan verder gewone rubberen huishandhandschoenen gebruiken. Die geven voldoende grip.
    Verbandmiddelen waren hier eigen kosten voor een paar weken en daarna vergoeding gekregen.steunkousen waren in ziekenhuis aangemeten en kregen we gratis mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, mijn moeder had ook speciale zakken om haar steunkousen aan te doen, dat bedoel ik ook met een aantrekhulp. Die aantrekhulpen moest ze zelf aanschaffen, dus ging ik zo nu en dan naar een speciale winkel waar ze die dingen verkochten.
      Ik heb komende vrijdag mijn eerste afspraak met de thuiszorg om te komen zwachtelen en morgen haal ik de verbandmiddelen op. Ik zie wel wat het allemaal moet kosten.

      Verwijderen
  5. Thuiszorg zit geen eigen bijdrage aan vast, gaat vanuit de ZVW ( zorgverzeringswet).
    Hulpmiddelen worden vaak wel vergoed. Zo niet, schar dan tuinwerk handschoenen aan bij tuincentrum. Die werken als een trein.
    Groet lotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder had thuiszorg, alleen om haar steunkousen aan en uit te doen. Hiervoor betaalde ze een eigen bijdrage van bijna 60 euro per maand. Ze had een goed inkomen dus het was gelukkig geen probleem.

      Verwijderen
  6. Ik kan je geruststellen over evt thuiszorg. Deze zorg komt vanuit de zorgverzekeringswet en hier wordt geen eigen bijdrage voor gevraagd. (ik neem aan dat je het verschil weet tussen eigen risico en eigen bijdrage) Je kunt ook hulp krijgen vanuit de WMO of WLZ. Maar dat is in jouw geval niet relevant. Dus enkel ter info- De WMO gaat over jeugdzorg, hulpmiddelen en begeleiding en betaal je vanaf 1 januari een tarief dat voor iedereen geldt van 17,50 per maand. De WLZ is voor levenslange zeer zware zorg (thuis of in instelling) en daar zit wel een vrij forse eigen bijdrage op, dit gaat naar inkomen. Dus de kosten vallen dan voor jou vast wel mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie! Mijn eigen risico heb ik altijd in maart/april al ruimschoots op. Dus als het zwachtelen uit het eigen risico komt, kost het mij niet meer dan ik nu al betaal.

      Verwijderen
    2. Valt buiten het eigen risico. En hoe zo werken? Je bent toch met pensioen?

      Verwijderen
  7. Zuinigaan, ik bedoel het niet vervelend maar heeft jouw gewicht er ook mee te maken? Mijn schoonzus Is (onder begeleiding) ruim 30 kilo afgevallen. Ze hoeft geen insuline meer te spuiten en draagt alleen steunkousen op haar werk (kledingzaak). Oo vrije dagen en in het weekend blijven haar benen gewoon. Vocht vasthouden heeft misschien niets met de kwaliteit van aderen te maken maar wel met je bloedsomloop!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn gewicht heeft er vast wel mee te maken, hoewel, alleen het ene been is dik, het andere niet. Kan dat ook veroorzaakt worden door overgewicht, 1 dik been en 1 normaal been?
      Hoe dan ook, krijg dat overgewicht er maar eens af!
      Ik heb in de afgelopen 2 jaar mijn hoeveelheid dagelijkse insuline door 12 kg af te vallen en meer te bewegen al gehalveerd.

      Verwijderen
  8. Ik heb dezelfde aandoening gehad en draag nu ook steunkousen. Per jaar krijg je 2 paar en de aantrekhulp kreeg ik de eerste maal er gratis bij. Volgens mij gaat het in mijn geval vsn het eigen risico af. Lege Zakken Vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is dit een oud bericht? Je werkt niet meer toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het is geen oud bericht. Lees mijn bericht van gisteren.

      Verwijderen
    2. Ik snap de vraag wel, je schrijft op mijn werk leg ik mijn been.....

      Verwijderen
    3. Afgelopen dinsdag, naar aanleiding van mijn bericht over mijn afscheid, schreef ik dit:
      Nou, dat ligt ingewikkelder dan dat, ik ben namelijk weer begonnen met werken en ik heb mijn pensioen nog even uitgesteld.
      Ik had al geschreven op dit blog dat mijn opvolger 1,5 uur voor mijn afscheidsfeestje vertrokken is omdat hij niet voldeed en het werk hem ook niet voldeed.
      Ik schrijf er hier binnenkort meer over.

      Verwijderen
  10. Sinds 1 jaar heb ik ook steunkousen (ben 33 dus je kan ze ook jong moeten dragen). Krijg 2 paar per jaar van de zorgverzekering . Waarschijnlijk heb ik vaatfalen dus ik moet ze altijd blijven dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I feel you :-( hier ook 33 en draag ze nu al 3 jaar continu.
      Heb zelf lipoedeem en lymfoedeem en zonder is echt geen optie.
      Alleen dat is inderdaad niet het beeld wat je op onze leeftijd al voor je ziet :(

      Verwijderen
  11. Er zijn diverse soorten steunkousen, van simpele steunkousen van de Hema, tot stevige op maat gemaakte compressiekousen. Die laatste zijn het lastigst om aan te trekken.
    Ik las laatst een artikel over een jonge meid die steunkousen moet gebruiken, die een online shop had gevonden met mooie steunkousen, Butik21.nl
    Stukje info op hun website: Compressiekousen worden geleverd in een bepaalde drukklasse (ook wel compressieklasse genoemd). Butik21 verkoopt compressiekousen in drukklasse 1 (15-21 mmHg en 18-21 mmHg) en 2 (23-32 mmHg). Compressiekousen in drukklasse 2 dienen alleen gedragen te worden op advies van een arts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn huisarts gaf het advies, dus zal het tenminste drukklasse 2 worden.

      Verwijderen
  12. Vaak houdt een been toch vocht vast omdat het niet goed afgevoerd wordt door de aderen en door de lymfevaten. De aderen kunnen bijvoorbeeld minder goed functioneren als het spataderen zijn. De lymfevaten kunnen soms na bijvoorbeeld een operatie in dat gebied beschadigd zijn. Ik weet niet of zoiets op jou van toepassing is.

    Succes ermee, ik hoop dat het snel weer beter wordt en dat de wonden helemaal genezen en dan weg blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zit je niet echt op te wachten, je eerste weken van je pensioen. Hoop dat je wonden snel helen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als je niet meer gezwachteld hoeft te worden en alleen hulp voor steunkousen nodig zou zijn is het een idee om een doff'n Donner aan te schaffen Hiermee kun je zelf gemakkelijk steunkousen aan een uit doen. Instructiefilmpjes zijn op 'youtroep' te vinden Aanleren heeft soms even nodig maar heeft daarna veel vrijheid want geen hulp of kracht nodig WG

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Na een spataderoperatie moest ik steunkousen tot aan mijn lies dragen. Ik had een stevig boterhamzakje dat ik bij het aantrekken eerst over mijn voet deed, dan mijn voet op de grond, dan mijn voet tegen de muur en zo kon ik gemakkelijker mijn kousen aantrekken.
    Wat vervelend dat je dit nu hebt. Ik las dat je door het afvallen nu nog maar de helft insuline nodig hebt. Super!
    En heel veel beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ipv van die dure vette zalf kun je waarschijnlijk ook wel vaseline gebruiken. Stuk goedkoper.
    Voor in bed (op of onder matras) kun je bij zelfzorgwinkel e.d. een kussen kopen. Onder de knie is het laag, onder de voet hoger. Helpt mij zomers prima als ik teveel vocht in de benen vasthoud. Meen dat ik er iets van 3 tientje voor heb betaald.
    loesje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben verzorgende ig en steunkousen aantrekken is bijna een hobby geworden van me. ;-) in het begin zul je even een handigheidje moeten vinden om ze gemakkelijk aan te trekken. Ik raad je een aantrekkous aan. Vaak is deze blauw. Trek ze niet aan nadat je gedoucht hebt, dan is het extra zwaar. Op het randje van het bed gaan zitten, hulpkous aan en dan je steunkous over aan trekken. Kijk even op YouTube...

    Succes eerst met je zwachtels en daarna je steunkousen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik draag al jaren steunkousen en trek die zelf aan zonder hulpmiddelen. Klasse II én klasse III. Ik laat ze aanmeten door een huidtherapeut. Mijn ervaring is, na eerst wat anderen uitgeprobeerd te hebben, dat die het het beste doen. Ik ga daar ook heen voor lymfedrainagetherapie met een lymfapress. Wordt gedeclareerd als fysiotherapie. Kan dus interessant zijn om volgend jaar extra fysiotherapie te verzekeren. Je hebt per 12 maanden recht op 2 paar kousen. Ik heb er veel meer door er zelf steeds extra bij te kopen. Ze zijn heel duur, maar 2 paar vind ik gewoon te weinig. Ik leg ook mijn benen hoog als het kan. Wijkverpleging en verzorging zit in de zorgverzekering. Dat zwachtelen is vreselijk omdat de zwachtels afzakken. Ik wens je daar veel sterkte mee. De huidtherapeut kan je ook helpen met de juiste crème’s. Het is voor nu vervelend, maar kousen dragen is dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lijkt me een goed plan om je steunkousen aan te laten meten dan zomaar wat in de winkel te gaan kopen vwb de diverse drukklasse. En wat ik hieboven zie van vaseline dacht ik meteen aan toen ik je verhaal las, lange afstandzwemmers gebruiken ook allemaal vaseline. ( wegwassen met shampoo staat erbij op google. bron: psvmasters.nl Kun je een 4 tot 5 potten voor kopen voor 1 tubetje van 12 euro via de huisarts. Steunkousen worden ( soms ) vergoed voor 2 paar per jaar bij de ( betere ) zorgverzekeraar. De aangemeten steunkousen voor mijn moeder in elke geval werden op die manier vergoed, een extra paar kostte 75 euro, 1 aan, 1 wassen/drogen en 1 reserve die toch gedragen werd zodat gelijkmatige slijtage of gelijkmatige vermindering van rek was zodat het jaar rond de benen/vaten genoeg steun kregen. Even bellen met de verzekeraar en dan weet je het. Beterschap Zuinigaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Zuinigaan, ik mag toch hopen dat je je niet echt afvraagt wat dit allemaal gaat kosten? Je hebt een afbetaald huis (mede mogelijk gemaakt door schenkingen) en een behoorlijke buffer. Je houdt elke maand bakken met geld over. Ik heb soms niet eens te eten voor mij en mijn dochter. Als je zo ruim in de slappe was zit lijkt het me niet terecht om te gaan zeuren over vergoedingen. Marlène

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk vraag ik me af wat dit gaat kosten. Niet dat er er ook maar over peins om de behandeling af te zeggen als het veel geld kost, maar gewoon uit nieuwsgierigheid.
      Ik hoor regelmatig dat zieke mensen naast het eigen risico zo veel bijkomende kosten hebben. Ik heb ooit nog wel paracetamol en middelen tegen vaginale schimmelinfecties op recept gehad. Dat is er tegenwoordig niet meer bij, veel medicijnen en zalven mag je tegenwoordig zelf betalen, daar worden geen recepten meer voor uitgeschreven.

      Verwijderen
  21. Oh jeetje wat vervelend allemaal. Wat goed dat je zo snel aan de bel getrokken hebt!
    Zijn dingen die je absoluut niet moet onderschatten.

    Ik draag zelf al 3 jaar steenkousen (klasse 3) van mn voet tot mijn middel.
    Dit ivm lymf en lipoedeem.

    Als er nog lezers zijn die tips hebben voor wat betreft van teen tot middel kousen aan trekken dan hoor ik het graag :-D het is namelijk nog steeds niet mijn leukste en makkelijkste hobby.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb er geen verstand van. Ik heb wel zelf van (echte!) parachutestof een schoenaantrekker gemaakt die je kan gebruiken voor mensen met een handicap die zelf de orthopedische schoenen niet aankrijgen.
    Die ziet er zo uit: https://www.bol.com/nl/p/schoenaantrekhulp-perfitter-1-maat/9200000082226189/?Referrer=ADVNLGOO002036-G-61785509487-S-487618495606-9200000082226189&gclid=Cj0KCQiAoJrfBRC0ARIsANqkS_75xkUfUammCWUlELpLlFkDklpj1NNgJyZlgA4S-JlCsq8fLOQz-_EaAklvEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    Ook voor "gewone" en wandelschoenen heel handig. Die stop je zo in je zak en heb je geen irritant en onhandig ding in je zak als een schoenlepel.
    Jammer genoeg ben ik ze kwijtgeraakt dus moet ik weer nieuwe maken.

    Zodoende kwam ik op het idee om te kijken naar kousaantrekhulp van parachutestof. Werkt alleen als het een open steunkous is, dus de tenen blijven zichtbaar:
    https://www.steunkousen.nl/easy-slide-aantrekhulp?channable=e40186.NTg0MjM4&gclid=Cj0KCQiAoJrfBRC0ARIsANqkS_5k7VsrHTIht0hNaHuluXDHVZntYpylHF3Pt13VvonHRy43BVOSQNMaAlPWEALw_wcB
    Er zit een filmpje bij hoe te gebruiken. Zo te zien is deze gemaakt van vliegerstof. Dat is iets stugger dan parachutestof.

    Als het echt een panty is, heb ik hier de instructie gevonden om de steunpanty aan te krijgen. Nogmaals: ik heb geen ervaring hiermee dus weet niet of dit behulpzaam is:
    https://www.youtube.com/watch?v=jnRE3-LDvvg

    Voor mijn gehandicapte kind maak ik zelf glijdekens en glijhoeslakens van parachutestof voor op bed. Daardoor heb ik meestal wel een reststukje over voor experimentjes.
    Wel een advies om echte parachutestof te gebruiken en niet die van de modezaak. Die van de modezaak kun je niet zelf wassen want dan raakt de glijlaag los die erop gelijmd is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.