vrijdag 9 november 2018

Een minihuis

Gisteravond zag ik een aflevering van het TV-programma Droomhuis gezocht. Deze keer ging het niet om een enorm kostbaar huis, maar een huisje voor een budget van maximaal €30.000,-. Dat is niet veel voor een huis! Er werden in Fins Lapland 4 huizen getoond, het ene nog kleiner dan het andere. Echte tiny houses! Ik word dan heel nieuwsgierig naar het wonen in zo'n huis en aan de andere kant ben ik heel blij met mijn ruime huis. Tot nu toe ben ik wel nieuwsgierig, maar ik vind ze wel heel erg klein, te klein om permanent in te wonen.

De Finse huisjes lagen allemaal behoorlijk af gelegen, dat is iets heel anders dan de tiny houses die je hier in de stad Groningen hebt of waar plannen voor bestaan. Die staan over het algemeen heel dicht bij elkaar. Het lijkt nogal op een camping, maar dan met huisjes. Ik kijk graag binnen en ik moet zeggen dat er echt mooie bij zijn, zoals bijvoorbeeld die van onderstaande foto.
Bron: Ministek, het heeft zonnepanelen en draait met de zon mee
Heel leuk en als ik nog geen eigen woning had, dan zou ik er misschien over denken, want een tiny house heeft zeker voordelen: weinig energie nodig en dus een kleine ecologische footprint. Eventueel gemakkelijk te verplaatsen naar een andere locatie en in zo'n huis zorg je als vanzelf dat het opgeruimd blijft en dat je weinig spullen hebt, want anders valt er niet te wonen.

Wat vind jij van zo'n minihuis?

Ik heb al eerder over een tiny house geschreven: lees daarvoor hier.

16 opmerkingen:

 1. Ik vind het een enorm leuk fenomeen maar ik heb het idee dat je voortdurend aan het rommelen bent met je spullen opruimen in allerlei vernuftige constructies. En dat lijkt me een gedoe. Dus ik kijk er graag naar, maar hoef er toch niet in te wonen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeleken met de inhoud van een rugzak valt dat mee hoor :)

   Verwijderen
 2. Nu we niet meer werken gaan we ons huis (met atelier) op een kavel van meer dan 2500 m2 binnen 2 jaar verkopen. Als we niet (kunnen) emigreren naar het land waar kinderen en kleinkinderen wonen gaan we voor een Tiny-house: een grote woonkeuken met ruimte voor een eettafel met 6 stoelen en 2 lekkere leesstoelen, een slaapkamer met bergruimte onder het bed en een kastenwand voor kleding etc. Badkamer met douche, wastafel en toilet en aparte ruimte voor wasmachine etc. Veranda op westen en zuiden en een fietsenberging. Zonnepanelen, een warmtepomp, regenwateropslag voor toilet en wasmachine!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag de huisjes ook, maar daar wonen lijkt mij prachtig maar wel gecompliceerd zonder water zonder stroom. De kleine ruimte zou ik wel iets vinden, maar voor de rest...
  Je moet het echt willen, zo'n leven. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meestal is er geen plaats voor een toilet in een tinyhouse (ivm met stankoverlast) dus moet je naar buiten voor de behoeften.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is niet zo. In een tiny house zit meestal een chemisch toilet. De stankoverlast daarvan valt erg mee.

   Verwijderen
  2. Vrienden hebben een compost-toilet!

   Verwijderen
 5. Het lijkt me wel prettig dat je dan in huis nauwelijks spullen kan hebben. Blijft lekker opgeruimd dan.
  Maar partner zou er een heelele grote schuur bij nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig. Ik volg Marjolein. Mijn leeftijd zit tegen; ik zal dan een trap moeten lopen. Enz. Voor jonge mensen en het woningprobleem, ik begrijp al vele jaren niet dat er niet meer gebruik wordt gemaakt van goede caravans. Ik vraag me af of dit duurder is dan een deel van een huis, bij huren een vermogen. En dat gemeenten hier niets tot weinig mee doen. Onze studenten; een goede caravan op het suikerunie terrein kunnen huren. Een probleem minder ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het altijd leuk om naar te kijken. Ik woonde zelf ooit prima en heel gelukkig in een flatje van 7 x 5 meter. Dus ik denk dat je ook in een nog kleiner huisje heel fijn kunt wonen. En wie weet woon ik ooit nog eens een paar maanden (tot een paar jaar?) in een camper... Europa door (en dan lekker overwinteren in het zuiden van Europa, natuurlijk)!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo'n 9 jaar geleden gekozen voor een kleine senioren woning want dat leek ons zo ''leuk'' en handig .Maar wat valt het toch tegen wat ruimte betreft en het is echt behelpen .Nee ik moet er niet aan denken zo'n mini huisje ,zelfs niet voor twee weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik verblijf al 5½ jaar, samen met mijn volwassen dochter, in een huisje van 8 x 4 meter, zonder verdieping, na eerst een half jaar in een caravan van 4½ meter gewoond te hebben. We hopen in 2019 in een gewone woning te gaan wonen, en hebben het er regelmatig met elkaar over hoe vreemd dat zal zijn, zoveel ruimte om ons heen. Ik denk dat het voor veel mensen vanaf de buitenkant heel leuk lijkt, zo klein wonen, maar ik denk ook dat de meeste van die mensen het niet zouden volhouden. Je moet steeds weer een compromis sluiten tussen wat je wel zou willen en wat mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh ja, wij hebben wel gewoon aansluiting op riool, dus douche en toilet binnen in het huisje.

   Verwijderen
 10. Heel veel respect voor mensen die in een TH wonen, hun ecologische voetstap zo klein mogelijk willen houden. Grotendeels zelfvoorzienend leven, meestal. Ja echt, diepe buiging, maar zelf zou ik het niet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.