vrijdag 2 november 2018

Lucht!

Gisteren had ik mijn jaarlijkse longfunctietest.
Dan wordt getest of mijn astma niet achteruit gaat en of de medicatie die ik gebruik misschien veranderd moet worden. Want misschien kan ik beter meer of andere medicatie krijgen om te zorgen dat ik nog voldoende lucht krijg.

Ik had een nieuwe, heel jonge medewerkster, die uitgebreid inging op allergische klachten in mijn jeugd: dauwworm, eczeem, galbulten (netelroos), bronchitis en hooikoorts. Ze werd helemaal enthousiast en noemde het een klassiek beeld dat vaak een voorloper is van astma.
Nou, eerlijk gezegd was ik een stuk minder enthousiast, want de herinneringen over deze kwalen kwamen weer boven.
Als kind moest ik ingesmeerd worden met vieze stinkende zalven. Daarmee werden  verschillende delen van mijn huid ingesmeerd, onder anderen mijn voorhoofd, maar ook mijn handen, elleboogplooien en knieholtes. Ik moest 's nachts katoenen wantjes aan die vastgebonden werden aan mijn polsen, ik had vaak ontzettend veel jeuk. Die handschoentjes waren voor de eczeem op mijn handen, maar ook om te zorgen dat ik niet met mijn nagels mijn huid open kon krabben.
Ook waren er stoffen waar ik heftig op reageerde: rubberen ballonnen waar ik een soort clownsmond van kreeg door de acute reactie op dat rubber, tandpasta's waar mijn mond van open lag, deodoranten waar mijn oksels van in brand stonden.
Daarnaast was ik als kleuter- en basisschoolkind halve winters ziek door bronchitis. Benauwd en hoesten en niet buiten mogen spelen terwijl andere kinderen dat wel mochten!
Ook moest ik regelmatig naar de fysiotherapeut in het ziekenhuis, waar ik ademhalingsoefeningen kreeg. Heel saai vond ik dat!

Uiteindelijk was ik gisteren wel blij met de uitslag van de test. Mijn longfunctie was verbeterd ten opzichte van vorig jaar en ik moest maar mooi met de huidige medicatie doorgaan.
Eigenlijk wordt die iets anders. Ik puf nu 2x 2 pufjes met het astmamiddel. In de toekomst krijg ik een zwaarder middel en hoef ik nog maar 2x per dag 1 pufje te nemen. Niet slecht!
Dan ben ik sneller klaar.

12 opmerkingen:

 1. Toch fijn dat de uitslag goed is. Das weer een geruststelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn oudste broer heeft ook astma en jouw verhaal zou ook zijn verhaal kunnen zijn. Ook dauwworm, allergisch voor heel veel dingen, jarenlang heilgymnastiek, als klein kind opgenomen in een kliniek, later een jaar Klokkenberg in Breda en regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het nu al heel lang heel erg goed met hem, met de juiste medicijnen.

  Wat ik me vooral herinner van zijn ziekenhuisopnames, waren de ontstekingen die hij kreeg, door het gebruik van vieze injectienaalden. Gelukkig word er nu een heel stuk hygiënischer gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op zich wel leuk zo'n medewerkster die duidelijk houdt van haar vak. En fijn om te lezen dat je longfunctie verbeterd is!

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zijn allemaal jong geweest, en we moesten het ook allemaal leren ;).Ik weet nog dat ik als stagiaire ook helemaal wild werd van dat soort zaken. Je las er alleen over in theorieboeken, en dan ineens zag je het in de praktijk! Overigens werk ik ook in de gezondheidszorg, dus helemaal raar klinkt het me niet in de oren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het op zich leuk om een enthousiast mens voor me te hebben, daar niet van hoor! Het bracht alleen zo veel herinneringen boven van zaken die niet zo leuk waren in verband met astma, eczeem en allergieën.

   Verwijderen
  2. Dat begrijp ik heel goed Zuinigaan. Fijn dat het beter met je gaat :)

   Verwijderen
 5. Fijn dat de controleweer achter de rug is. Je schrijft dat je een astmamiddel gebruikt, bedoel je daarmee een luchtwegontstekingsremmer of een luchtwegverwijder? En wat bedoel je met zwaarder middel? Hier was Prednison het zware middel, bij ernstige aanvallen....niet iets wat je jaar in jaar uit gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een ongepaste vraag. Sorry hoor, maar hier wordt ik als lurker even wakker, dit kan echt niet. En zuinigaan: Wat fijn dat je longfunctie goed was, ik ben getrouwd met een asthmapatiënt dus weet hoe fijn het is als je weer door de jaarlijkse APK heen bent ;)

   Verwijderen
  2. @Anoniem 1, ik wil alleen in uiterste gevallen Prednison omdat dit mijn diabetes totaal ontregelt. Ik heb een combinatiemiddel met een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder en ik krijg nu een verpakking met de dubbele dosis per pufje. Daarom hoef ik per keer niet meer 2x te puffen, maar volstaat 1x omdat het effect hetzelfde is.
   @Anoniem 2: het is inderdaad fijn dat de APK weer achter de rug is!

   Verwijderen
  3. Ook als je geen Diabetes hebt is Prednison een middel voor nood, maar goed,wij waren wel blij dat er wel medicatie is voor nood.
   Fijn dat er combinatiemiddel is met dubbele dosis. Ik had er nog niet eerder van gehoord. En sorry als het overkwam als ongepast, zo bedoelde ik het zeker niet. Je schrijft er open over, ik nam aan dat ik dan zo'n vraag wel mocht stellen. Dank voor je antwoord.

   Verwijderen
 6. Laat ik nou afgelopen week precies hetzelfde hebben gedaan. Alles getest, gelukkig alles goed. Ik was zonder medicatie iets onder het gemiddelde en met medicatie iets boven het gemiddeld. Medicatie aangepast, een totaal ander soort medicijn omdat de mijne blijkbaar allang uit de 'roulatie' bleek te zijn en nu van de week voor het eerst met het nieuwe 'soort'. Wel wennen, qua inhaling en qua werking. (supersnel)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zou dat vaker zwemmen voor een betere longfunctie gezorgd hebben?
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.