vrijdag 16 november 2018

Met pensioen, toch nog werken en mijn opvolger nummer 2.

En hoe zat het nu met die beoogde opvolger die 1,5 uur voor mijn afscheidsfeestje vertrok?

Er moet toch iemand het werk doen, een open vacature die niet vervuld wordt is geen optie, dus ben ik gevraagd weer te komen werken en ik heb me bereid verklaard om mijn oude taken weer op mij te nemen. Ik vond het wel een domper op de feestvreugde op mijn afscheid half oktober, er zou een opvolger zijn, maar die was er niet.
Dat het niet goed ging, dat wist ik wel, maar ik had tot het einde toe de hoop dat het beter zou gaan. Maar dat was niet zo. Hij maakte fouten en leerde daar niet of nauwelijks van. Fouten maken mag en is soms ook onvermijdelijk, maar trek daar dan wel lering uit. Het inwerken ging in feite uiterst moeizaam en dat maakte het vermoeiend voor mij en ook niet heel gemakkelijk. Ik heb er veel energie in gestoken en slapeloze nachten van gehad.
Ik werk nu weer sinds 1 november weer in mijn oude baan. Ik heb in feite alleen 1 week en twee dagen herfstvakantie gehad. Ik zou tot aan mijn AOW datum 7 weken vakantie houden, tijdens die vakantie zou ik uiteraard doorbetaald krijgen en dan zou mijn pensioen en AOW beginnen, maar dat liep dus anders.

Afgelopen dinsdag zijn er mondeling afspraken gemaakt, omdat toen bekend was wanneer de nieuwe opvolger kan beginnen. Ik werk tot 1 februari en ga daarna nog een maand op verlof, dan maak ik verlofuren op. Dus ik word tot 1 maart betaald. Dat was de mondelinge afspraak.
Nummer 2 van de sollicitatieprocedure gaat mijn opvolger worden. Ze gaat vanaf december 1 dag per week  werken (en twee dagen per week op haar oude werk) en vanaf januari 2 dagen per week en dan vanaf 1 februari, als ik al weg ben, 3 dagen per week.
Het is geen gelopen race, want zeker zijn de afspraken voor mij nog niet. Er is nog geen contract en er zijn al een aantal keren voor mij slechtere varianten dan bovenstaande langs gekomen:
  • Ik zou na mijn AOW-datum geen recht meer hebben op de seniorenregeling, waardoor ik 19% minder zou gaan verdienen. Deze regeling is toegekend tot 31 december 2019, dus het was mij niet duidelijk waarom deze regeling per AOW datum zou stoppen.
    Toen heb ik aangegeven dat ik, als de betaling zo zou verslechteren, geen nieuw of verlengd contract wil en per direct wil stoppen. Er is mij inmiddels verzekerd dat ik er niet in salaris op achteruit ga.
  • Als die seniorenregeling wel gehandhaafd zou blijven, zou ik mijn verlof niet kunnen meenemen naar het nieuwe contract, dan zou ik in de maand februari geen verlofuren kunnen opmaken en zou mijn nieuwe contract tot 1 februari lopen. Uitbetaling van het nog bestaande verlof van het oude contract is belastingtechnisch heel onvoordelig. Dat kost me veel belasting. Dit zou ook betekenen dat ik in de kerstvakantie niet mijn normale 2 weken vrij zou kunnen nemen, maar minder dan dat, want zo veel verlof bouw ik niet op in 8 werkweken. Ik bouw in die 8 weken 4,87 werkdagen vakantie op.
    Deze variant loopt nu nog. En weer zeg ik: als ik, bij een contract dat aansluit op mijn oude contract mijn verlof van mijn huidige contract niet mee kan nemen, dan vind ik dat zo'n verslechtering van de voorwaarden, dat ik geen nieuw contract accepteer en per direct stop.
    Ik hoor binnenkort of ik mijn verlof mee kan nemen naar het nieuwe contract.

    Wordt vervolgd!
Update om 13:10 uur
Ik krijg toch geen nieuw contract. Het ontslag per AOW datum van mijn oude contract wordt ongedaan gemaakt en ik krijg een verlenging tot 1 maart 2019 op dezelfde voorwaarden, dus met de mooie seniorenregeling en ik houd recht op verlofaanspraken.

25 opmerkingen:

  1. Nog een winter doorfietsen zuinigaan. Gelukkig betaal je minder inkomstenbelasting na je AOW leeftijd, plus de SOP regel8ng, je loopt binnen en je baan wordt goed overgenomen. Succes met de winter. Dat de CV het maar goed mag doen in het pand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat binnenlopen valt wel een beetje mee, of tegen zo je wilt. De fiscus zal van dat extra loon ook wel wat willen hebben.

      Verwijderen
  2. Groot gelijk dat je wel minimaal dezelfde voorwaarden wilt. Zeker omdat jij hén een kadootje geeft in feite. Daarbij was je ook nog eens vanaf het begin duidelijk dat je je vond dat je opvolging slecht geregeld was (en terecht zoals nu blijkt). Goed voor jezelf blijven zorgen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op zich zou alles mogelijk moeten zijn want afwijken van de norm ten voordele van de werknemer mag eigenlijk altijd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was er niet aan begonnen, zeker niet tegen deze, onduidelijke en slechtere voorwaarden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zou bij ons een medewerk(st)er worden aangenomen, die de eenvoudige taken voor een deel van mij zou overnemen, zodat ik meer tijd overhoudt voor de complexe taken. Zij heeft vorige week ontslag genomen, want ze vond dat er zoveel van haar werd verwacht! Nu dus weer op zoek naar een ander, en weer veel tijd kwijt zijn aan inwerken. Balen, maar het is niet anders.
    Ik zie voor jou ook nog wel een voordeel: je zit een gedeelte van de week in de koude wintermaanden in een verwarmd pand, en hoeft dan thuis de verwarming niet te laten branden.
    Succes met alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voelt het niet vreemd? Je had je juist voorbereid op "altijd vrij".

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat lijkt me pittig en een grote omschakeling. Ze zijn vast blij met jou dat je bereid bent dit te doen.
    Hoop dat de afspraken snel duidelijk zijn en dat je er nog iets extra's aan overhoud, want dat heb jij zeker verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die omschakeling viel wel mee, ook omdat ik na het vertrek van mijn opvolger de knop nog niet echt omgezet had. Ik had er terdege rekening mee gehouden om nog een tijdje verder te gaan.

      Verwijderen
  8. Wat een onverwachte wending zeg! Het lijkt me best apart voor je. Dan ben je helemaal ingesteld op een ander leven, en dan stap je weer even terug in het oude. Wel sympathiek van je dat je ze zo te hulp schiet.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ze hebben je nodig dus jij kan de voorwaarden opstellen. Anders hebben ze pech en moeten ze het zelf maar oplossen. Zo kan je denken.
    Maar ik begrijp ook dat je het toch graag je werk goed wil afmaken en wat water in de wijn wil doen. Geld is ook niet alles, met een bevredigend gevoel echt afscheid nemen en weten dat er een goed opvolger is is ook wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De hogere belasting die betaald moet worden over de vakantiedagen worden bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 dan weer gecompenseerd. Over het hele jaar genomen betaal je dan niet meer belasting als wat gewoon je inkomen is. Sterkte met de onderhandelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zij hebben een probleem, niet jij. Ik zou het alleen doen als ik meer zou verdienen en met dezelfde voorwaarden ivm verlof. Willen ze dat niet, dan niet. Ik lees je al lang en je bent betrokken bij je werk, volgens mij iets te veel. Als ze het probleem niet hadden waren ze je nu al vergeten!
    Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het een mooi gebaar van je. Terecht dat je er financieel niet op achteruit wil gaan: jij lost immers hun probleem op, het zou ronduit belachelijk zijn als je daar dan ook nog voor moet inleveren. En ik kan me ook indenken dat je het naar studenten toe een beter gevoel geeft om nu wel weer aan de slag te gaan? Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik werk ook in het onderwijs en het klopt dat de oude arbeidsvoorwaarden niet meer geldig zijn. Die moet je dus opnieuw overeenkomen, het was fijn geweest als je dat eerder had kunnen doen want nu werk je maar je weet niet wat je verdient. Let op, je bouwt geen pensioen meer op. Je betaalt dus ook geen pensioenpremies meer, iets om rekening mee te houden als je je netto inkomen van nu gaat vergelijken met je inkomen voor je aow leeftijd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat de pensioenafdracht vanaf mijn 66e verjaardag verdwijnt. Dat geldt voor de werkgever en voor mijzelf.

      Verwijderen
  14. Op deze manier leert jouw teammanager niet dat hij/zijn op tijd een goede vervanger moet zoeken voor iemand die met pensioen gaat! Het is zijn/haar verantwoording, niet de jouwe!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat de manager er van leert en niet weer begin september sollicitatiegesprekken voert als diegene die met pensioen gaat op 18 oktober vertrekt.
      Het was inderdaad niet mijn verantwoording, maar ik heb die verantwoording wel min of meer naar mij toe getrokken.

      Verwijderen
  15. Goed gedaan. Als het voor jou een verslechtering zou zijn was niet eerlijk geweest. Je helpt hen uit de brand, dus het zou raar zijn dat zij er beter van werden en jij slechter.
    loesje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doordat er in de onderhandelingen deze week steeds sprake was van een verslechtering van mijn arbeidsvoorwaarden ten opzichte van de periode voor mijn pensioen, wilde ik niet instemmen met de voorstellen. Ik vond dat de voorwaarden gelijk moesten zijn, óf beter. Ik kom hen helpen en het moet geen gunst voor mij zijn.

      Verwijderen
    2. Goed gedaan, sterk

      Verwijderen
  16. Ik lees net je update. Goed geregeld van de manager ;)
    Je bent een bofferd hoor...maar het is je gegund!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heel mooi geregeld allemaal... en je blijft lekker de hele winter nog onder de pannen. En als het straks voorjaar wordt, gaat jouw vrijheid in -- niet gek.
    Heb je een beetje vertrouwen in je nieuwe opvolgster? Was dat je eigen keuze geweest? (die andere was dat duidelijk niet).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de nieuwe opvolgster nog niet ontmoet. Volgens diegenen die bij de gesprekken waren is ze een prima mens. Haar LinkedIn ziet er een stuk beter uit en geeft mij wel vertrouwen in de toekomst.

      Verwijderen
  18. Netjes geregeld uiteindelijk! Hopelijk kun je deze keer goed overdragen en met plezier afsluiten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.