donderdag 22 november 2018

Thermostaat dag en nacht, zomer en winter op 21 graden

Dat is de instelling van de thermostaat van een collega van mij. Ik zei afgelopen dinsdag toen ik vertrok dat ik in een huis kwam waar het eerst nog even koud was en pas nadat de verwarming zijn werk gedaan had, het warm zou worden. Dat duurt wel een half uur, minstens, misschien wel langer.

Bij haar is het dus altijd 21o , kouder wordt het niet bij haar. 
Ik zou ik niet zijn, als ik daar niet meer van wilde weten. Ze woont 3 jaar in de huidige woning en betaalt voor gas en stroom €150,- per maand. Ik betaal 65 euro en daarbij had ik meegerekend dat ik vanaf half oktober méér thuis was., waarschijnlijk is die 65 euro voor mij te veel.  Ik denk dat ik uiteindelijk op ongeveer 50 euro uitkom. Misschien moet ik eens op de site van mijn leverancier kijken. Daar staat waarschijnlijk door het gebruik van de slimme meter wel aangegeven wat mijn geschatte jaarverbruik zal zijn. 
Op zich maakt het voor mij nu niet zo heel veel uit dat ik wat te veel betaal. De spaarrentes zijn nog steeds heel laag en worden nog steeds lager. Dus een lager voorschot en de rest op een spaarrekening zetten levert helaas erg weinig op.

Zou het voor mij ook 150 euro kosten als ik mijn woning van vergelijkbare grootte maar wel 42 jaar ouder, iedere dag volledig zou verwarmen tot 21 graden? Ik vermoed dat dit wel wat meer zou kosten dan 150 euro per maand.. 
En vind ik het nodig? Ik vind het eerlijk gezegd nogal een energieverspilling om het huis ook als ik afwezig ben of in bed lig op 21 graden te hebben. 
Ik ben best tevreden met mijn verwarming zoals hij is en het gasverbruik van ongeveer 540 m3 per jaar (als ik 3 dagen per week werk).

24 opmerkingen:

  1. Ha ongelofelijk eigenlijk dat iemand de hele dag het aan heeft. Je kan ook instellen een half uur voor je thuiskomst als je zou werken. Wij waren vroeger ook van de 21 graden als we thuis zijn maar zijn zo gewend aan amper de verwarming aanzetten dat we 19 graden behaaglijk vinden en overdag prima met 17,5 graden kunnen. Wel gebruiken we fleecedekens in de avond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof het verhaal van je collega niet. Echt niet.
    Wat doet ze als ze op vakantie gaat? Kijk eens goed naar de kleding die ze draagt. Past dat bij haar bewering?

    Ik had een collega die ook zo geweldig kon liegen. Ze vertelde wat ze deed, maar haar manier van kleden klopte niet. Totaal niet. Ze zei dat ze naar een heel dure kapper gong, maar haar haar piekte, want ze verzorgde het niet. Enz.

    Over geld en de liefde wordt het meest gelogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een rare reactie. Het is mij thuis overdag altijd 21,5gr van 7-23u. Wat wil je aan haar kleding opmerken dan? Dat ze zich te zomers kleedt? Of dat bij een wintertrui dat te warm zou zijn? Misschien werkt haar schildklier snel en heeft ze het altijd koud.

      In ons huis is er snel een kil gevoel, dus stook ik iets harder. Ik draag normale winterkleding, maar weiger de hele dag met drie vesten te lopen om te compenseren.

      Beetje kort door de bocht om een oordeel te vellen obv uiterlijkheden. Zeker door jou.

      Verwijderen
    2. Collega heeft vloerverwarming, waarschijnlijk laat ze daarom de thermostaat op 21 graden staan. Temperatuurschommelingen zijn blijkbaar voor deze vorm van verwarmen onvoordelig.

      Verwijderen
    3. Dan klopt haar bewering waarschijnlijk wel.

      Kleding bij mijn ex collega was van goedkope kwaliteit. Haar leren jas droeg ze al jaren en met gebruikssporen. Dat dus. In eerste instantie geloofde ik haar. Het was iemand anders die me er op attent maakte.
      Zij en haar man kochten later een huis dat wel bij hun inkomen paste. Ze verdiende hetzelfde als ik en haar man iets minder.
      Omdat ze bevriend was met iemand die ik kende en haar moeder goed kende via mijn kerk. Haar moeder stelde me vragen, hoe het kon dat zij dat huis kochten. Na een aantal keren vragen vertelde ik wat haar inkomen was.
      Die moeder was verbaasd. Dat had ze niet gedacht.

      Verwijderen
  3. Ook bij ons staat de verwarming altijd op 21 graden. Door het hele huis is vloerverwarming de hoofdverwarming. Het kost bij ons meer energie als we voortdurend de temperatuur veranderen. Het is lastig om energiekosten te vergelijken als je niet weet hoe groot het huis is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een veelvoorkomend en begrijpelijk misverstand dat je vloerverwarming altijd op dezelfde temperatuur moet houden en dat opwarmen of temperatuurschommelingen meer energie zouden kosten. Dat klopt niet.
      Hoe goed je huis ook geïsoleerd is, als het buiten kouder is dan binnen, verlies je warmte. Als het temperatuurverschil groter is, verlies je meer warmte. Dus het is voordeliger om de temperatuur in je huis 's nachts te laten zakken.
      Waar komt het misverstand dan vandaan? Vermoedelijk twee (samenhangende) dingen:
      1.Vloerverwarming warmt langzaam op. Als je 's ochtends als je opstaat (of 's avonds als je thuiskomt) een comfortabel huis wil hebben, moet de vloerverwarming ruim voordat je opstaat (/thuiskomt), beginnen met verwarmen. Omdat de vloerverwarming ook langzaam afkoelt, lijkt het dan alsof je hem net zo goed aan kan laten staan, maar dat is dus niet zo. Als je de vloerverwarming pas aanzet als je wakker wordt, duurt het heel lang voor het warm is, vaak ben je dan de deur al weer uit en heb je het de hele tijd koud gehad. Niet fijn, dus dan laten mensen de vloerverwarming maar aan.
      2. Een voordeel van vloerverwarming is dat de watertemperatuur in je ketel niet zo hoog hoeft te zijn. Je ketel werkt beter (voordeliger) bij een lage temperatuur. Maarrr: als je snel op wil warmen, dan moet de watertemperatuur toch hoger en dan gaat een belangrijk voordeel van vloerverwarming verloren (en is het nog steeds niet comfortabel want hoe warm het water ook is, echt direct warm wordt het niet met vloerverwarming).
      Er zijn handige thermostaten die je kunt vertellen hoe laat het welke temperatuur moet zijn. Die werken ook met vloerverwarming. Als je de temperatuur van je ketel lekker laag laat, zorgt die thermostaat dat de verwarming op tijd begint. Comfortabel en zuinig met energie.

      Verwijderen
  4. Om 22.00 uur schakelt de thermostaat automatisch naar 15 graden on om 7.00 uur naar 19 graden. We staan om 7.30 uur en dan is het huis (woonkeuken, gang, douche en woonkamer) lekker warm. Gaan we een weekend of langer weg dan staat de thermostaat constant op 15 graden. Als ik jou was zou ik zeker zorgen dat je huis warm is als je van je werk komt. Zo gemakkelijk in te stellen met een eenvoudige thermostaat en je hebt er zoveel comfort van. Wij hebben geen “slimme” maar wel een hele handige thermostaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn moeder heeft eens de planten van de buren verzorgd die op vakantie waren. Daar stond de thermostaat op 21 graden. Ze vroeg het na bij ze en dat was de bedoeling, dan was het tenminste lekker warm als ze thuiskwamen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. het is hier dag en nacht 21 graden.
    En zou niet anders meer willen, het is heel comfortabel. En voel me ook best verwend dat dit kan zo.
    Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik verwarm dmv een aardwarmtepomp. Ik heb vloerverwarming en verbruik geen gas. Toen ik dit huis kreeg is me geadviseerd om altijd dezelfde temperatuur aan te houden, dat is het best en het meest zuinig. Ik heb ook geen verbruikskosten meer, ook niet voor de electriciteit die o.a warmtepomp verbruikt. Die worden opgevangen door de zonnepanelen.

    In elk ander huis met een gasaansluiting ging de thermostaat bij mij ook zeker naar 15 graden 's nachts. Dat deed ik in mijn appartementje ook altijd. (en stond de verwarming overdag meestal ook echt wel lager dan 21 graden)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar, bij vloerverwarming is teveel wisseling van temperatuur helemaal niet voordelig. Ik deel je mening qua verwend. Het voelt erg luxe om dat te kunnen doen.

      Verwijderen
  7. Hier staat de verwarming beneden inderdaad altijd op 20 graden. Het is namelijk vloerverwarming en het schakelen (wat wij inderdaad deden toen we nog radiatoren hadden) zet dan geen zoden aan de dijk omdat het heel lang duurt voordat de vloer de temperatuurverandering verwerkt heeft. De vloer op 20 graden is veel comfortabeler dan de radiatoren de ruimte op 20 graden te laten verwarmen. Als ik kijk naar het warmteverbruik (wij hebben hier geen gas, maar stadsverwarming) dan zie ik geen verschil met de oude situatie. Wij zijn zelfs zuinige stokers als ik vergelijk met de gemiddelden in de wijk en landelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 21 graden is echt heel warm, tenzij het heel erg tocht in huis en/of slecht geïsoleerd is. Wanneer ik naar mensen ga die zo'n heet huis hebben kleed ik me daar echt op. Nu we even in NL zijn komt dat regelmatig voor en ik besef nu ook pas hoe hoog de verwarming bij de meeste mensen staat!
    Wat zuinigaan dus zegt geloof ik best (geen idee ook waarom mensen daarover zouden liegen?), mijn moeder doet dat namelijk ook. En vaak nog eens 2 graden hoger dan dat...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij betalen ook 119 gas en electriciteit 40
    Aals het koud is overdag op 20 en in de avond vanaf 5 uur op 21 graden
    We zijn veel thuis en weinig weg
    Als ik net als jou zuinigaan veel weg ben zou ik hem niet op 20 of 21 zetten
    Als wij een keer weg gaan zet ik hem ook lager op 18

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier ook vloerverwarming (niet in de slaapkamers, maar die verwarmen we eigenlijk ook zelden) en daarom een constante temperatuur (19 graden). Is idd de voordeligste optie. In ons vorige huis hadden we overal radiatoren hangen. Toen hadden we de thermostaat zo ingesteld dat het 's nachts afkoelde tot 15 graden. Overigens zet ik de thermostaat wel altijd op vakantiestand (6 graden) als we een paar dagen weg zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij mijn moeder in het bejaardenhuis is het meestal 24 graden. Een sauna, maar de oudjes vinden het zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Och jee, ik snap nu waarom men zegt dat een huis met vloerverwarming altijd zo lekker warm is. Continu op 21 graden, wat slecht voor het milieu eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet per definitie slecht voor het milieu, het is een heel ander type verwarming die best nog eens minder energie kan vragen dan het moduleren dat je met een cv-ketel/radiator verwarming doet.

      Verwijderen
    2. Het startpunt was de 150 euro die de collega van Zuinigaan betaalt aan energie...tegen de (minder dan) 65 euro die Zuinigaan betaalt.
      Als dat (mede)veroorzaakt wordt door vloerverwarming is dat niet voordeliger en niet beter voor het milieu.

      Verwijderen
    3. Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarming (LTV) vaak is een stookregimr van 40/20 voldoende wat veel lager is dat bv met radiotoren dus vaak veel goedkoper. Ook hier is goed ingeregeld met juiste temperaturen en pompsnelheid aan/ uit timer van belang. Ook bij ketel valt veel besparing te behalen dmv keteltuning.

      Verwijderen
  13. Wij zijn gepensioneerd en wonen in een vrijstaande woning. Wij hebben als hoofdverwarming vloerverwarming, maar daarnaast ook radiatoren i.v.m. de grote ramen. Overdag hebben wij hem standaard op 20 gr. ingesteld. Om 4 uur gaat de thermostaat naar 21 graden. Mijn man is nl. een koukleum. 's Nachts gaat hij terug naar 19 graden. de vloerverwarming doet er 2 uur over om het te verwarmen. tot half negen 's morgens is het dan iets koeler maar goed te doen.
    In oktober jl. hadden we 99 m3 verbruikt. Een bedrag van 66,32.
    Afgelopen jaar 2017 - 2018 hebben in totaal aan gas 1910 m3 verbruikt. Het was alleen aan het eind een koude winter. Let wel, een vrijstaande woning met veel grote ramen. Wel twee en driedubbel glas.
    En de hele dag 21 graden zou mij echt te warm zijn. Ik vind het nu 's avonds al te warm.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij hebben de thermostaat altijd op 18 graden staan. Wij zijn altijd wel wat bezig in huis en hebben het niet snel koud. Dochter heeft het altijd koud...ook al stoken we het dertig graden dan mekkert ze nog..dus daar trekken we ons niets van aan. Wanneer we het zelf frisjes beginnen te krijgen en dat verschilt natuurlijk per dag, dan zetten we hem op 19,5. 's avonds na het eten gaat ie naar 20,5 voor de koukleum...voor mij hoeft het niet maar he, ik woon samen dus ik moet ook geven...Wij hebben vloerverwarming op 2 plekken in huis, die is ook continue hetzelfde...komen we niet aan. We verstoken niet bijzonder veel gas voor onze samenstelling, maar elke kuub minder word ik weer blij van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik slaap het beste als het iets kouder is, dus ik zet hem een uur voor bedtijd wel uit. Boven 20 graden kan ik maar moeilijk slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Grappig om al die verschillen te lezen. Wij proberen onze cv helemaal uit te laten. We hebben een houtkachel, heerlijk! Boven stoken we niet, behalve in de badkamer. Dat hebben we elektrische vloerverwarming. Het is nu 22.5 graden in huis. Maar dat voelt wel veel aangenamer als cv-warmte van dezelfde temperatuur.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.