vrijdag 30 november 2018

Wil jij je geld steken in wapens voor dictators en kinderarbeid?

Wist je dat er banken zijn die jouw geld investeren in wapenhandel, in bedrijven die werken met fossiele brandstoffen en soms ook kinderarbeid?

Er is  een eerlijke bankwijzer. Op deze site kun je zelf banken vergelijken op hun beleid ten aanzien van arbeidsrechten, bonussen, dierenwelzijn, gendergelijkheid, mensenrechten, klimaatverandering, wapens en nog veel meer. Als jij wilt overstappen en je vindt dierenwelzijn en mensenrechten heel belangrijk, of het kan je juist geen f*ck schelen, dan kun je op het overzicht precies zien hoe de verschillende banken met deze thema's omgaan.
Waarom schrijf ik f*ck? Omdat ik vind dat het WEL belangrijk is waar je geld naar toe gaat en ik het vreselijk vind als het mensen helemaal niets kan schelen als hun geld gebruikt wordt om bijvoorbeeld wapens te produceren. Vandaar de krachtterm.

Ooit was ik klant bij de ING. Op een dag, in maart 2011, besloten ze fijne bonussen uit te delen aan de topbestuurders. Het feit dat topmensen binnen de ING vette bonussen kregen voor het feit dat ze doodgewoon hun werk deden, was voor mij op dat moment de druppel die de emmer deed overlopen, ik krijg toch ook geen riante bonus als ik mijn werk goed doe?
Ik stapte over naar een andere bank. Lees ook hier.  Ook jongste dochter en haar man verlieten de ING en kozen voor een andere bank.
In 2011 heeft de ING de uitkering van de bonussen weer teruggedraaid, of de topbestuurders hebben er van af gezien, dat weet ik niet meer precies. Toen was ik namelijk al overgestapt en ik was niet van plan om daar weer van terug te komen.
Overstappen is niet heel moeilijk en je hebt er ruim de tijd voor. Met de overstapservice wordt 13 maanden lang je automatische incasso's en het geld dat je ontvangt naar je nieuwe rekening geleid. Wat je eigenlijk alleen zelf hoeft te doen, is aan alle instanties waarvan je geld ontvangt, binnen 13 maanden een bericht sturen dat je rekening gewijzigd is. In bijna alle gevallen kon dat bij mij digitaal. Aan het einde van de overstapperiode moet je de oude rekening opzeggen.

Heb jij er wel eens aan gedacht om over te stappen?
Of heb je dat al een keer gedaan? 

11 opmerkingen:

  1. Vorig jaar ben ik overgestapt van Rabobank (waar mijn centjes van baby af aan werden bewaard) naar ASN. Voornaamste reden voor die overstap was wat ASN doet met mijn geld t.o.v. wat andere banken doen. Ben zeer tevreden over ASN.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man en ik wilden heel graag weg bij ING. Helaas zitten we door een hypotheek nog vast. We hebben het dit jaar laten bekijken bij een adviseur.Als wij weggaan bij de ING moeten we zoveel boete betalen! Voelt aan als een wurgcontract. Maar helaas ons pensioen is niet zo heel groot dus hebben we besloten dan in vredesnaam maar bij de ING te blijven. Maar spijtig vinden we het zeker!
    Gr. Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is me inderdaad wel eens door het hoofd geschoten. Maar ik ben administratief nogal dommig en ik zie op tegen problemen en rompslomp moet ik bekennen.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ons spaargeld en de betaalrekeningen overgebracht naar Triodos (ASN is ook een “goede” bank maar de grote broer niet. Daarom viel ASN af)
    Hypotheek is en blijft moeilijk....maar we verkopen ons huis in 2020!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als iedereen de hypotheek goedkoop kan onder brengen doen we als nederlander dat.
    Dan maakt het niet uit welke bank het is.......

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee, mijn man heeft een eigen bedrijf en als we overstappen moeten ook het briefpapier, de visitekaartjes en alle websites aangepast worden...
    We hebben afgesproken over te stappen zodra hij gestopt is met werken.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De ING maakt het als enige bank begin dit jaar mogelijk om mn huis na de scheiding te houden door op een slimme manier de hypotheek om te zetten. Mooie lage rentes. Alle lof.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit geldt ook voor verzekeraars: https://milieudefensie.nl/actueel/waarom-banken-en-verzekeraars-klimaatverandering-niet-serieus-nemen Werpt wel een ander licht op het jaarlijkse zorgverzekeringoverstapcircus. Ik ga dit jaar daarom weer kiezen voor Ditzo. Maar tis lastig, soms heb je zorg nodig die door een van de meest duurzame verzekeraars niet of nauwelijks vergoed wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee,ik zit al jaren, zolang als ik leef, bij de rabo en ik ben daar wel tevreden over. Bij iedere bank is "wel wat" aan de hand en de mensen die bij ons filiaal werken zijn aardig, behulpzaam en kan er altijd terecht, hoef er mn dorp niet voor uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees hier vooral gemakszucht in. "Overal is wel wat". Dus hoef je niets te doen.

      Verwijderen
  10. Het is inderdaad zo makkelijk. Ik ben al een paar jaar blij met ASN. Ook een verantwoorde verzekeraar wil ik zoeken voor komend jaar. Je voelt er niks van en toch doet het zoveel goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.