Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 24 december 2018

Bezuinigingstip - geen kant en klaar!

Zaterdag ben ik nog even langs de AH geweest. De hoeveelheden kant en klaar en alvast gesneden zijn enorm. Bakjes met gesneden fruit: tussen €2,- en €3,99 voor ongeveer 200 gram. Dat is in mijn ogen een éénpersoons portie. Dan kun je stukken goedkoper een sinaasappel opeten! Ik kocht in de afgelopen week 4 kg sinaasappels voor €3,50.
Voorgesneden prei kost: €1,09 per 400 gram.
Ook hutspot, dat koop je gesneden voor €1,05 per 500 gram = €2,10 per kg , terwijl je 2 kg uien en 1 kg wortelen koopt voor €2,44 = €0,81 per kg.
Persoonlijk heb ik ook om andere redenen liever ongesneden, losse groenten en fruit.
- Om bijvoorbeeld losse prei zit geen verpakking, je hebt dus veel minder afval.
- Daarnaast: gesneden groenten en fruit liggen dagen in de winkel en daarna bij jou in de koelkast. Die groenten en fruit gaan gegarandeerd in gesneden vorm veel sneller in kwaliteit achteruit.
- Ook zou het mij niet verbazen dat gesneden groenten behandeld worden met stofjes die zorgen dat ze langer "vers" blijven. Wil ik dat eten? Nou nee, niet echt.
Ik snijd mijn prei, uien, hutspot en spitskool lekker helemaal zelf en "verdien" daarmee héél veel geld!
Ook mijn fruit schil ik zelf wel.

25 opmerkingen:

 1. Ik verbaas mij er ook iedere keer weer over wat er allemaal al kant en klaar te koop is! En vooral nu. Wij snijden ook altijd onze groenten zelf, alleen voor hutspot en boerenkool nemen we voorgesneden ( puur gemak hoor...). Dat fruit is echt belachelijk duur!! En idd het scheelt behoorlijk wat plastic afval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan maar wat minder variatie in fruit. Ik kies ook gewoon de hele vrucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal gelijk!! Behalve boerenkool, maar dat is als hele struik moeilijk te krijgen. Mooie feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de plastic zakken met groenten en fruit zit een gas die er voor zorgt dat deze er beter uit blijven zien. Altijd de groente en fruit wassen dus als je toch eens zo'n zak koopt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gas zit ook in je pakje vlees, was je dat ook?

   Het is overigens gewoon stikstofgas, 78% van de lucht die je inademt bestaat daaruit........
   Niet zomaar alle clickbait geloven die je leest hoor.


   Ik gebruik ook (bijna) nooit voorgesneden. Alleen op vakantie wel eens.

   Verwijderen
  2. Ik vindt dat er een nare gaslucht uit de zakjes komt en dat het eten ernaar blijft smaken hoe sterk ik het oo kruid. Alsof ze het in een cloorzwembad hebben gewassen.

   Verwijderen
 5. ben het helemaal met je eens, alleen ik heb een aandoening aan mijn handen en als ik voor 4 personen hutspot moet snijden ben ik en heel lang bezig en heb erg veel pijn. Soms is het dus wel makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik je een tip geven koop een Borner. Kan je alles op zeer eenvoudige wijze snijden zonder veel krachtsinspanning. Alleen ALTIJD dat ding gebruiken om de wortel of ui mee vast te pakken. Anders geheid een gedeelte van je vingertop weg.... misschien dat je hem eens een keer in de kringloop ziet liggen.

   Verwijderen
 6. Gisteren bij de AH boodschappen gekocht...hartelijk gelachen om de verspakketten...applecrumble...bietencarpaccio...pastinaaksoep...buiten het feit dat het makkelijk is...kunnen/willen mensen nog wel zelf koken...recepten uitproberen/aanpassen...'we' gaan voor het 'makkelijke', 'perfecte' kerstmenu...WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een verlamde linkerhand en voor mij is gesneden groente een uitkomst. Had anders allang aan de tafeltje-dekje gemoeten. Het veroorzaakt wel veel verspilling en afval, helaas. Maar toch ben ik er dankbaar voor.
  Fijne kerstdagen, Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik maar de beschikking had over 1 hand zou ik dat ook doen.
   Fijn voor jou dat er zo veel aanbod is. Dat was 60 jaar geleden wel anders!

   Verwijderen
 8. Boerenkool kom ik als struik tegen op de markt. Maar dan is die net zo duur als voorgesneden. En om de boerenkool van de struik mooi klein te krijgen stop je de bladeren in de vriezer en dan verkruimel je de bevroren bladeren in een plastic zak.
  Trouwens: er zijn groenten die ik zelf een dag van tevoren snij en in de koelkast bewaar. Dat is bijvoorbeeld rode kool. Wist je dat als je de rode kool snijdt, de kool extra antioxidanten aan gaat maken ter bescherming van zichzelf?
  Dus eigenlijk is voorgesneden in dit geval gezonder dan de hele kool direct verwerken. Dat voorsnijden kan je ook zelf doen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las laatst dat het belangrijk is om het minimaal een half uur van te voren te snijden zodat die stoffen worden aangemaakt en ze blijven erin zitten met het koken.
   VeggieMo

   Verwijderen
  2. Dat van die antioxidanten wist ik niet! Wel is het zo, dat als ik voor 7 mensen kook ik vaak al een halve dag van tevoren mijn groenten snijd en afgedekt wegzet in de koelkast.

   Verwijderen
 9. Wij gourmetten vanavond met 12 personen. 1 Keer per jaar laat ik alles bezorgen. Ik heb gewoon geen zin om uren te snijden en in de keuken te staan, net zo min als dat ik zoveel afwas wil doen. Alles is zojuist gebracht, zowel eten als serviesgoed. Brood, sausjes, salades, vlees, vis, groente enz. Ik zet het servies weer smerig in de kratten en alles wordt weer opgehaald.
  Hier betaal ik slechts €166 voor.
  Normaal doe ik alles zelf, maar 1x per jaar maak ik een uitzondering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor nog net geen €13,85 per persoon vind ik dat een uitstekende deal. Zeker omdat serviesgoed er bij in zit en je alles vuil weer mag terugleveren.

   Verwijderen
 10. Mijn groenten snijd ik ook altijd zelf ,behalve boerenkool maar dat eten we zelden hier .Van die bakjes fruit koop ik nooit.Ook ik vraag me altijd af doen ze er iets bij dat het allemaal langer '' vers'' blijft .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ook, heel af en toe voor het makkelijke .!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een goed mes is zo belangrijk. Het maakt het snijden zoveel gemakkelijker. Als dat er niet is ga ik nog snappen ook waarom ze die zakjes kopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, zo waar! Ik heb een serie Duitse en Japanse messen. En ook heel belangrijk: weten hoe je je messen moet onderhouden. Dus: zelf slijpen met Japanse wetstenen of een Belgisch brok en onderhouden met een keramisch aanzetijzer. O ja: En nooit in de vaatwasser.

   Verwijderen
 13. Voor mijn oude, slechtziende en (achteraf) destijds licht dementerende moeder kocht ik wel voorgesneden hutspot e.d., of dingetjes die ze even makkelijk alleen hoefde op te warmen (ze kreeg van mij ook vaak een lekker pannetje,maar helaas door fulltime werk en thuis ook mantelzorg, had ik daar niet iedere dag tijd voor ivm dieetverschillen ook nog).

  Ik haalde dit wel bij een groenteman en niet bij een supermarkt. Het wordt daar allemaal vers gesneden dezelfde dag, en ook veel betere kwaliteit. Ook wel eens gemengd fruit, vers gesneden en ze at het nog die dag op. Relatief duur, maar dat was dan ook het enige wat zij nog kon met haar geld, dus wat mij betreft kon het niet duur genoeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt me een uitkomst als door ouderdom, gewrichtsproblemen of een energiestoornis of zo moeite zou krijgen met koken. Veel fijner dan bijvoorbeeld potjes etc en ook fijner dan tafeltje dekje. Met de darmproblemen van mijn moeder konden de diverse leveranciers (4 geprobeerd, later hetzelfde in het verzorgingstehuis) namelijk niet uit de voeten, er bleven voedingsstoffen in zitten die ze niet kon verteren en pijn veroorzaakten. Vanaf dat mijn moeder niet meer zelf kon koken, ging het heel hard achteruit met haar en raakte ze ook ondervoed. Daar herinner ik mezelf aan, als ik eens geen zin heb te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kies voor gesneden, daarmee koop ik tijd. Dat is me best een paar euro waard maar zo maakt iedereen zijn eigen keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik koop alleen voorgesneden boerenkool of hutspot als ik heel weinig tijd heb. Nu ik gepensioneerd ben gebeurt het zelden! Het gaat me niet om het geld maar biologische groentes zijn gesneden niet verkrijgbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Alsof een prei die al dagen in de winkel ligt te verleppen en waar iedereen aan heeft zitten plukken nog zo vers is. Lang leve de gesneden groenten!

  BeantwoordenVerwijderen