Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 27 december 2018

Experiment mislukt ;-(

Al jaren had ik een been dat naarmate de dag vorderde steeds meer opzwol. 's Avonds was het been dan flink gezwollen, met name rond de enkel. Ineens, in oktober dit jaar, ontstonden er spontaan wonden op dat been. Open wonden die gingen ontsteken. Ik schreef er hier over.  Niet goed en niet gezond, dergelijke wonden. Gelukkig gaat het met kniekousen die compressie geven, zodat de spieren bij iedere beweging gemasseerd worden, prima met mijn been. Het been blijft slank en zet helemaal niet meer op. Ik draag de kniekousen op dagen dat ik niet zwem de hele dag. Op dagen dat ik wel zwem, trek ik ze direct aan als ik weer thuis kom en dan draag ik ze nog zo'n 10 uren.
Vorige week dacht ik dat de tijd gekomen was voor een experiment. Mijn onderbenen zijn nu steeds zo slank, misschien heb ik de kniekousen helemaal niet meer nodig.
Dan kan ik komende zomer lekker met blote benen naar buiten.
Hoe fijn zou dat zijn!
Dus droeg ik één dag alleen maar sokken, niks geen compressie of zo. In de loop van de dag kreeg ik een beetje pijn, niet heftig, maar een beetje zeurderig. En ja hoor, dat kwam van het feit dat ik "gespijbeld" had met de kniekousen. Mijn been was dik en gezwollen rond de enkels en zag er net zo uit als toen ik met de kniekousen begon. Niet dat er al weer wondjes ontstaan waren, maar zonder kniekousen kan ik daar waarschijnlijk op wachten.
Nou, dat weet ik dan ook weer. Op hete zomerse dagen wordt dat meestentijds een lange broek dragen en hooguit een paar uurtjes blote onderbenen en dan maar snel weer kniekousen aan.
Ook geen ramp, er zijn veel ergere dingen!

15 opmerkingen:

 1. bah Maar zo herkenbaar. Ik moest ze Vd week zelfs snachts aan omdat mijn benen zo onrustig waren dat ik niet kon slapen.
  In de zomer loop ik ook met lange broeken al ben ik van plan om huidkleurige aan te schaffen. Dan kan ik tenminste een 3 kwartsbroek aan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook erg veel last van dikke onderbenen, bij mij zit er een stuk van 20 cm boven enkels dat altijd opgezwollen is. Ik heb zowel knie als tot liessteunkousen en ik vind het vreselijk om te dragen. zo strak en in de lente verdraag ik ze al niet meer
  Wat ik doe is vaak de benen masseren met 3 pootje en droogborstelen dat helpt ook goed en altijd eerst de lymfeklieren in lies en knieholte masseren voor goede doorstroming

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn moeder draagt ook al een aantal jaren van die steunkousen tot halverwege het been (vastgemaakt met jartellen en knopen aan haar broekgaine)
  Ze draagt ze alle dagen want als ze zich toch eens een dag riskeert om ze niet aan te doen, heeft ze achteraf last aan haar benen.
  Ik vrees ervoor dat je op zomerse dagen je je niet zal kunnen permitteren om een paar uren zonder die steunkousen te lopen en ze later op de dag aan te doen want als je benen, enkels, voeten beginnen op te zwellen door de warmte krijg je die dingen amper nog aan.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt qua steunkousen. Misschien vind je wel wat leuks als je Googled op 'mooie steunkousen' of zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Steunkousen worden op maat gemaakt als ze door arts worden voorgeschreven
   en dan heb je weinig keus

   Verwijderen
  2. Volgens mij zijn die er alleen in beige en niet in vrolijke frisse kleuren. Ik heb op dit moment (nog?) geen kniekousen op doktersvoorschrift en heb compressiekniekousen in leuke patronen, sommige met strepen en andere met stippen.

   Verwijderen
  3. Hier wat andere kleuren - hoewel helaas alleen de zwarte effen zijn. De rest vond ik nogal mannelijk: https://www.steunkousen-online.nl/fashion-steunkousen

   Verwijderen
  4. En deze... de roze met bloemen zijn leuk ;-)
   https://www.butik21.nl

   Ik hoop dat je wat leuks vind wat werkt.

   Verwijderen
 5. Wat maakt het uit als anderen je steunkous zien. Als het beter is voor je gezondheid zou ik er werkelijk waar niks van aantrekken en gewoon een korte broek onder dragen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad wat je zegt 'er zijn ergere dingen'. Maar ik kan me voorstellen dat het vervelend is, zeker als je gehoopt had dat het wel zonder zou kunnen :/... In de zomer lijkt met me juist lastiger, tenminste; dat is toch juist de periode dat je sneller last hebt van dikke benen? Sterkte in ieder geval en fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man moet na een operatie (enkel en sprongbeen vastgezet) een jaar dunne steunkousen dragen. Hij houdt niet van korte broeken en heeft nooit last van de warmte dus voor hem is het geen enkel punt. Ik zou het vreselijk vinden 🤭

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik draag gewoon steunkousen onder mijn jurken en korte broeken in de tuin. Helemaal niemand, die wat zegt. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste zuinigaan, hoezit het met uw gebit? U schrijft hier nooit over.
  Waarschijnlijk heeft u allang een kunstgebit.

  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben 36 en loop met steunkousen sinds mijn eerste zwangerschap 10 jaar terug. Toen schoten de spataderen, als paddenstoelen uit de grond, op uit mijn been. Ik vind het ook niet leuk om ze te dragen maar als ik ze niet draag heb ik vaak pijn in mijn benen... in de zomer verzuim ik wel eens op warme dagen. Ik loop ook niet met korte broeken. Tweede nadeel is dat ik na het dragen soms enorme jeuk heb ‘s avonds aan m’n ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Is het misschien iets wat je af kunt bouwen? Dus niet ineens een hele dag niet, maar beginnen met een uurtje eerder uittrekken. En als dat goed gaat, de volgende dag nog een uurtje eerder?
  Ik heb er helemaal geen ervaring mee, het is zomaar een gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen