Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 28 december 2018

Carnivoor, veganist of iets daar tussen in?

Er zijn nogal wat mensen die heel consequent geen vlees, vis of vogels eten en ook zijn er anderen anderen die ook zuivel, eieren en dierlijke producten zoals honing laten staan.
Mij lukt dat niet zo.
Ik ben niet consequent. Ik eet soms vis en soms zelfs vlees en daarnaast neem ik melk in de koffie. Als ik thuis ben gebruik ik sojamelk in mijn koffie, maar als ik niet thuis ben, dan neem ik liever melk dan dat ik zwarte koffie drink.
Vis of vlees eet ik niet zo vaak, maar helemaal afgezworen heb ik het niet. Soms kan ik het niet laten om toch wat vis of worst of zo te eten!
Is dat erg?
Ik vind zelf van niet. Op dit moment eet ik bijna altijd vegetarisch en ook vaak veganistisch. Dan eet ik bonen of sojaproducten en neem ik ook geen zuivel of honing of zo. Vergeleken bij vroeger, toen ik bijna dagelijks vlees, kip of vis at, is mijn eetpatroon een flink eind opgeschoven richting veganisme/vegetarisme. Dit is voor dierenwelzijn en milieu een enorme winst.
Zelf denk ik dat als alle Nederlanders wat vaker dierlijk voedsel lieten staan, dat we als land al goed op weg zijn om de CO2 uitstoot fors te verminderen. Helemaal zonder is dan misschien nog beter, maar een flinke vermindering van het eten van vlees, vis en kip zou al veel helpen. 

18 opmerkingen:

 1. Ik was sinds een jaar vegetariër maar kreeg van de orthomoleculair therapeut het dringende verzoek twee keer per week vette vis te eten en af en toe kippenbouillon te drinken. Dus doe ik dat nu.
  Inderdaad, dat scheelt al veel in vergelijking met anderen die wel dagelijks vlees eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is het voordeel van vette vis boven algenolie?

   Verwijderen
 2. Wij eten een groot deel van de week gewoon aardappels (minder )vlees en groente, maar dan mis je de jus wel eens. Uit een pakje vind ik persoonlijk niet smakelijk. Gelukkig trof ik in de kerstuitgave van een het britse G00dF00d een vegetarische feestelijke jus, daar heb ik twee liter van gemaakt en in kleine porties ingevroren. Iedereen smult er van, of er nu wel of geen vlees bij geserveerd wordt! Weer iets dat het makkelijker maakt om vlees te minderen, op een smakelijke manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik vlees braad, dan maak ik extra jus en dat vries ik in in een ijsblokjeshouder.

   Verwijderen
  2. Dat klinkt goed, is dat recept ergens online terug te vinden?

   Verwijderen
 3. Ik ben nu bijna een jaar vegetariër. Vandaag maar even gelijk met mijn cholestetolmeting mijn B12 en D3 laten meten. Ben benieuwd. Ik drink nog wel melk en gebruik kaas en eieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal zonder vind ik ook wat te ingewikkeld, maar minderen wil ik zeker wel. Mijn oudste dochter is veganist, maar dat vind ik te lastig.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook af en toe vlees, totaal twee tot drie keer per week ongeveer, schat ik. Dierlijke producten mijd ik niet. Eieren, melk, yoghurt, honing en vast ook best wat producten waar iets dierlijks in verwerkt zit, wat ik niet weet. Ik heb ook geen behoefte om het nadrukkelijk uit te sluiten. Ik eet vooral minder vlees omdat het me niet perse goed smaakt. Af en toe wat kipfilet of goed rundvlees vind ik prima, verder geen behoefte.

  Bij het eten in een restaurant kan ik soms ook erg genieten van een bijzondere vegetarische gang. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk. Vanavond eten we weer eens in een restaurant met *, waarbij ik deze keer alle opties open heb gelaten, dus vlees/vis en vegetarisch door elkaar. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet meegaan in de CO2 hoax a.u.b. Het meest voorkomende broeikasgas (95%) is waterdamp. De rest (5%) gaat om CO2, Methaan en Ozon. Van de CO2 uitstoot (dus van die 5%) is maar 8% voor rekening van de mens/industrie...Laat je niet gekmaken. Neemt niet weg dat onze consumptiemaatschappij geen schoonschoonheidsprijs verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pardon? Niet meegaan in de sprookjes van klimaatontkenners, zou ik zeggen. De aarde warmt op en de hoofdschuldige daarvan is de mens.

   Verwijderen
  2. Lonneke, ik ben het helemaal met je eens!

   Verwijderen
  3. Inderdaad, helemaal eens met Lonneke ! Mooi woord voor het 'woord van het jaar' trouwens- klimaatontkenners !

   Verwijderen
 7. Ik zeg maar zo je doet je best en als ik het zo lees best heel goed .Doe het op de manier die bij je past zonder jezelf in een hokje te plaatsen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hou te veel van dieren om ze te kunnen eten. Eet het al meer dan 25 jaar niet meer. Het gaat er mij ook om dat de dieren zoveel lijden in hun leven en in hun laatste fase. Laat me regelmatig controleren bij de arts en alles is altijd goed. Oh ik eet wel vis af en toe

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik eet nooit vlees en zelden vis. Zo weinig mogelijk zuivelprodukten en eieren. Sojamelk en andere sojaprodukten drink en eet ik ook niet en kant en klare “vleesvervangers” vind ik niet te eten! Maak zelf falafel en eet veel peulvruchten en noten.
  Veel werk vind ik het koken van gezonde en lekkere maaltijden niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is goed om af en toe te variëren. Er was laatst een programma op tv, gemaakt door een vrouw die al jaren veganistisch at en er voorstander van was. Ze bleek wel allerlei tekorten te hebben, na een gedegen bloedonderzoek !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die documentaire ook gezien. Het was jammer dat ze niet kon uitleggen waarom ze überhaupt veganistisch at en dat ze zich niet goed had geïnformeerd over een gezonde manier van veganistisch eten, want anders had ze geen tekorten gehad. Door dat programma leek het alsof veganistisch eten gewoon dom gezeur was.

   Verwijderen
 11. Ik eet sinds 6 weken volledig plantaardig, niet met als doel om dit te blijven doen maar omdat ik er min of meer toe gedwongen ben.
  Heb helaas extreme maagklachten waardoor mijn maagwand continu ontsteekt. Bij alles wat ik eet doet het enorm pijn en ben ik enorm misselijk met braken tot gevolg, wat er weer voor zorgt dat mijn maagwand niet geneest.

  Hoe puurder ik eet hoe beter het lijkt te gaan. Het is niet mijn doel volledig Veganistisch te blijven eten, maar aan de andere kant denk ik inmiddels na 6 weken waarom ook niet.
  Ja het is zoeken, wat vind je lekker, wat niet, je gaat heel anders eten. En alles maar dan ook alles lezen in de supermarkten, want dierlijke producten zijn verwerkt in dingen waarbij je het niet verwacht en visa versa.

  Mensen, vooral die me niet goed kennen, maken er een groter probleem van dan ikzelf, en dat vind ik wel enorm vervelend. Er is immers even geen andere keuze voor me.

  Maar ben wel van mening dat ieder voor zich moet weten, het blijft een feit dat het beter is als we minder dierlijke producten eten, maar ik zou nooit iemand daar toe dwingen en dat verwacht ik ook niet andersom.

  Zag laatst een video waarin het over baby's ging. Gingen er een aantal totaal uit hun plaat want je gaf je kind geen keus. Het is niet normaal, maar wat is normaal? Als je er goed over nadenkt gaat dat beide kanten op. Je kan het kind gezond veganistisch opvoeden en dan de keus geven zodra hij/zij zelf kan kiezen dat alle opties opstaan, of je kan het kind opvoeden met dierlijke producten en het zodra het zelf de keus kan maken vegetarisch of veganistisch te eten.
  Men is te star tegenwoordig, er is immers geen goed of slecht, doe wat goed voor jezelf voelt, denk dat dat het belangrijkste is, en niet wat een ander van je wilt of verwacht!

  BeantwoordenVerwijderen